Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 19:04 - ТОРТА "ГАРАШ"
Автор: radi2018 Категория: Рецепти   
Прочетен: 899 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Торта „Гараш“ е българска шоколадова торта, създадена в България най-вероятно в началото на ХХ век. През последните десетилетия става все по-популярна и в Западна Европа заради своя чудесен вкус и деликатен аромат. Смята се за българската версия на торта Сахер, направена с яйца, ядки и шоколад. Вдъхновител е торта „Пишингер“, създадена през 1881 година от австриеца Оскар Пишингер (1863 – 1919)."

Уикипедия ни информира за историята на прочутата торта,но не може да ни докосне до вкуса на това шоколадово изкушение!Честно казано до сега все отлагах изпробването на рецептата ,защото не вярвах,че мога да достигна вкуса на оригинала.Но ето,че се получи!Пробвайте и вие,няма да съжалявате!Времето и положения труд си заслужават!




 

image

 



 

image

 



 

image

 




 

image

 




 

image

 



 

image

 



 

  image

 

 


image

 

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА ПЕТ БЛАТА с диаметър 24 см:


- 200 г смлени орехи

- 8 белтъка

- 220 г пудра захар

- 20 г брашно


ЗА КРЕМА:


- 400 г сладкарска сметана

- 400 г черен шоколад

- 100 г пудра захар


ЗА ГАНАША:

- 200 мл сладкарска сметана

- 100 г черен шоколад


ЗА ДЕКОРАЦИЯ: шам фъстък


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Тортата се прави с пет тънки блата . Всеки блат се пече върху намазнена  хартия за печене при умерена температура до порозовяване, след което се оставя да изстине.Дъното на формата трябва да е покрито плътно с тесто. Сметаната се разбива до сгъстяване, ако не е сладка се добавя захар.Сметаната трябва да е студена. Шоколадът се разтопява на водна баня и по-голяма част от него /леко охладен / се добавя към вече разбитата сладка сметана. Бърка се до получаване на еднороден шоколадов крем, към който може да се добави ром или коняк. Блатовете се редят, като всеки се маже обилно с шоколадовия мус.Действа се бързо,защото кремът постепенно стяга. Накрая цялата торта се покрива с леко охладен  шоколадов ганаш/ загряваме сметаната до кипване и разтопяваме в нея шоколада/ и се украсява с оцветени в зелено кокосови стърготини, филирани бадеми или шам фъстък. Оставя се да пренощува в хладилник. Сервира се на другия ден.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radi2018
Категория: Рецепти
Прочетен: 529917
Постинги: 269
Коментари: 150
Гласове: 288
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031