Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 10:32 - vanya70 - ka4ak Пожелавам ти ден, изпълнен с позитивни провокации! :)))
Автор: ka4ak Категория: Политика   
Прочетен: 8409 Коментари: 24 Гласове:
11

Последна промяна: 29.08.2009 20:36


Ваня, слушам и изпълнявам!Надявам се да помогна и на Киро,а и на всички нас!

24.08 11:32 - ОТНОВО ЗА СПИСАНИЕТО

Уважаеми приятели,

 

 

 

Времето си тече, а предвид сроковете, нещата, свързани с предложенията по Списанието, се развиват много бавно.

 

 

 

Целта на този постинг тук е да катализира процеса по осъществяване на идеята…

 

 

 

Вече има предложения както за определени постинги, така и по концепцията, свързана със създаването и реализирането на проекта.

 

 

 

Тук ще приведа предложенията (без тези за конкретните постинги – тях по-късно), както и някои мои виждания.

 

 

 

Нека първо, обаче, ви предложа една простичка статистика, която направих към 13.00 на 22 август.

 

 

 

 

Блогове към 22.08.09

       
           

Категория

Брой блогове

%

Отношение между блоговете към 1

Предло-

жение за

 

 

брой публикации

1

 

 

Новини

 

 

1552

 

 

2.77

 

 

10

 

 

1

 

 

2

 

 

Забавление

 

 

8761

 

 

15.63

 

 

59

 

 

5

 

 

3

 

 

Звезди

 

 

1154

 

 

2.06

 

 

8

 

 

1

 

 

4

 

 

Бизнес

 

 

1923

 

 

3.43

 

 

13

 

 

2

 

 

5

 

 

Хоби

 

 

2098

 

 

3.74

 

 

14

 

 

2

 

 

6

 

 

Компютри и интернет

 

 

2167

 

 

3.87

 

 

15

 

 

2

 

 

7

 

 

Музика

 

 

11172

 

 

19.93

 

 

75

 

 

7

 

 

8

 

 

Спорт

 

 

1834

 

 

3.27

 

 

12

 

 

2

 

 

9

 

 

Наука

 

 

1411

 

 

2.52

 

 

10

 

 

1

 

 

10

 

 

Изкуство

 

 

2123

 

 

3.79

 

 

14

 

 

2

 

 

11

 

 

Лични дневници

 

 

6387

 

 

11.39

 

 

43

 

 

4

 

 

12

 

 

Политика

 

 

1228

 

 

2.19

 

 

8

 

 

1

 

 

13

 

 

Тя и той

 

 

1756

 

 

3.13

 

 

12

 

 

2

 

 

14

 

 

Регионални

 

 

272

 

 

0.49

 

 

2

 

 

1

 

 

15

 

 

Туризъм

 

 

910

 

 

1.62

 

 

6

 

 

1

 

 

16

 

 

Други

 

 

11168

 

 

19.92

 

 

75

 

 

7

 

 

17

 

 

Поезия

 

 

148

 

 

0.26

 

 

1

 

 

1

 

 

           

ОБЩО

 

56064

100.00

379

42

От таблицата се вижда, че най-малко са блоговете в категория «Поезия», макар че много от блогърите пишат стиховете си, регистрирани преди това в друга категория. Ако приемем за единица количеството блогове в категория «Поезия» (макар тя да е най-новата), се получава предпоследната колонка от таблицата, от която се вижда какво е отношението между количеството блогове по категории. По този начин, ако приблизително на всеки десет такива единици дадем възможност за 1 публикация в Списанието, ще получите последната колонка – разпределение на броя публикувани постинги по категории.

 

 

 

 

 

 

Автор:

Тук възникват редица проблеми – дори да приемем, че списанието може да съдържа 42 постинга (или друго количество), то остава открит въпросът за обема на всеки постинг. Дори всеки постинг да е по 1 страница – излизат 42 страници, а знаем, че ще са необходими и още страници: например за уводни думи, някои илюстрации и т.н. Все пак, лично аз не мисля, че Списанието трябва да е повече от 64 страници, например… Всичко това, разбира се, е съобразено с една основна идея: пропорционална представителност на категориите блогове в blog.bg (независимо от това, че от категория «Хоби», например, може да се публикува и разказ или постинг, касаещ областта на друга от категориите). (Идеята за пропорционалност при представяне на категориите от блога, макар и да води до статистическа репрезентативност на самия блог е, все пак, до голяма степен и пожелателна, защото някои може да не поискат да участват и тогава пропорционалността се губи или просто става друга…) Лично на мен много ми се искаше постингите да се публикуват и с коментарите (поне някои), но… засега не виждам как може да стане това, а освен всичко друго има и основателни мнения, че това не бива да се прави (виж по-долу предложенията в коментара). Очаквам помощ и идеи от ваша страна, приятели! А какви предложения бяха направени досега – както в коментари, така и на лични, ще дам по-долу в коментар, като на места ще изкажа и някои свои съображения. И така, моля ви, бъдете активни! P.S. 1. Засега и Владо е на мнение да поговорим за «рамките» на Списанието малко по-късно (имам предвид както организационно-техническите, така и концептуалните), за да не се ограничават идеите, които могат да бъдат предложени…P.S. 2. Не смятам, че този постинг е изчерпателен, но ми се струва, че трябва да го пусна такъв, какъвто се е получил, за да не се губи време за дискусията. comfy Категория: Други
От: essy
… примерно: 1-ва корица нямам идея :)...Последна корица като рекламна корица на издадени вече книги: Поезията-моят живот, Книгата на mamaS, Wonder, Ведрин и др. 1-ва страница за 1-ви брой встъпителни думи ......

И от там, на там вече няма никакво значение подредбата по категории. Е, би било хубаво ако е някоя сериозна статия примерно на Чара, след това да има нещо по-леко- за разпускане. И е хубаво освен с ник, този път участниците да влязат и с истинските си
имена..... Само предлагам освен всички категории, които има тук да има и две нови категории "Инициативи" и "Нови блогове" - в тази категория да се представя по един нов блог, за да имат равни начала с по старите блогери.

Тук следват конкретните предложения на essy с линкове...
_____________________

От: qbylkovcvqt

Аз съм филолог, ако мога да помогна с нещо друго освен с мои стихове - моля.

Бях поканена да сътруднича на сп. "Български език и литература", имам идеята да пиша - може би нещо като критика или представяне на авторите от нетпространството, защото за класиците вече много е писано. Тук има много добри творци, които биха имали своето място и в училище, съвременната тематика мисля ще е по-привлекателна за децата... Както и да е - ако нещо такова би било интерес за вестника - ще го направя :)
________________________

От: chara
Здравей!
Писахме си един ден с Владо и му пратих нещо като виртуален "подарък" - анонс на блога ми, по-точно на едно есе: "Частните градове на България", което бе препечатано от в. Дневник, част от него влезе в книгата на немския разследващ журналист Юрген Рот - "Новите български демони", а книгата пък и участието ми в "Коритаров лайф", както и есето, станаха повод за уволнението на журналиста. Казах на Владо, че ако не в историята, то в учебниците по журналистика казусът "Коритаров" вече съществува, ето защо му предлагам, подходящо като за списание, да разкажа историята. Не държа да е в първия брой.
Писах му също, че е добре, хората, чиито "продукт" - статии, стихове и прочие публикуваме, не бива да са анонимни. Понеже тук има много такива. Добре е всяка категория да се модерира от някого, който е в час. Аз имам претенции да следя Политиката, но и Владо я следи. Но, когато стане дума да се публикува нещо за енергетика - мога да помагам.
Предложих му да сложи символична цена от 1 лев, не за друго, а защото, когато човек получи нещо безвъзмездно - не го цени, пример с безплатните вестници в София. Вечер се търкалят като дрипи по улиците и всеки ги подмята.
Понеже това е месечно списание, не виждам много място за Новини.
Предложих също да представим, с тяхно съгласие, разбира се, някои наши съблогери, т.к. считам, че семействата им са оставили трайна следа в историята на държавата, имам предвид сина на Емил Димитров и сина на проф. Метев. Може да има и други, но сега не се сещам.
Ох, стана дълго и хаотично. Но... кажи как ти се струва на първо приближение. Ще ми е интересно. Тук се публикува много поезия. Аз ... не съм специалист. А и това е нещо много лично за лаик като мен - или го харесвам или не....
Има още нещо. Предложих на Владо да му дам линкове или да им пиша, на няколко журналиста, за които мисля, че са добри - Славимир Генчев, Силви Стефанов и Иво Христов. Могат много да помогнат, защото те не са от вчера в медиите и няма да откриват "топлата вода". Има си някои правила на "играта" , с които все пак е добре да се съобразяваме.
Спирам, защото ...
Ако ми хрумне нещо още ще ти пиша отново, но все пак, казах го и на Владо, пиша го и на теб.
Изчети всичко, направи "скелет" на продукта, публикувай го, нанеси корекции, и ... напред!
После в движение ще се доразвиват нещата. Първият брой ВИНАГИ е различен защото от него се очаква много. Така че, както мисли и Владо - без компромиси!

Относно модераторите. Мисля си, че освен професионалните журналисти, които предложих /а те може и да не се съгласят, макар да са и съблогери/ е добре хората на първите позиции в класациите за съответната категория напр. "Музика" също да се включат. Или хора, които отдавна и относително постоянно са в това пространство. Да ги поканим. За Славимир, Силви и Иво мога и аз да го направя. Това са хора, които ценя, а и те мен. Няма злоба при тях, те са много над дребните неща.
Много ми се ще обаче да обсъдим как виждате заглавието и акцента на списанието. Това е ядрото

Категорична съм да не се публикуват коментари!
Какви кометнари при поезия ... смешно е!
Но може все пак извадка с 2-3 до 5 по провокативни или даващи друг поглед върху темата при "Политика" например.
Може би да обсъдим рубриките, защото какви коментари в "Музика", все пак правим печатно издание ...
_________________________

boristodorov56 – (взето от блога на Владо – бел.авт.) Този път да се подходи малко по организирано - не позволявай претенциите да стигат до небето.
20.08 07:59
Нека отделните броеве са концептуални, с предварително определени теми. Това ще улесни редактирането и подборката.
Редно е да се определи и начина на подреждане на авторите в предложените категории например по азбучен ред.
Размера на творбите трябва да се конкретизира - колко реда с колко машинописни знака.
Илюстрирането да не се обсъжда от авторите, а да си е грижа на редакторите и в съответствие с темата на конкретния брой.
Къде да се изпращат предложените материали?
__________________________

Изпратено от: priqtel12
....Сега за постингите и коментарите....смятам, че постинга е достатъчен, а щом има интерес, всеки може да влезе в блога и да прочете коментарите....Определено трябва да има и лимит на написаното......поне горната граница, която не трябва да се превишава....А самото структуриране май ще е сложна работа- какво да бъде подреждането , дали по категории, или разпръснато в списанието....това според мен ще зависи от темата на постингите...И затова смятам, че всеки брой на списанието трябва да е на определена тема/една или няколко, обявени предварително/, или пък една глобална тема и разбити нейни подтеми, според различните категории/ т.е. нещо , разгледано от различен аспект , с разкрити различни гледни точки, според това дали категорията е забавление, политика или бизнес и т.н. Самите теми могат да бъдат свързани с нещо актуално или пък с нещо друго.....
Сега като ти пиша, ми идва идеята, че съдържанието може да бъде структурирано и по друг начин: напр.
Актуално- новини, мода, важни събития, здраве, наука, бизнес, регионални и др.
История - туризъм, музика, регионални, политика........
За душата
Реклама
Любопитно
Празници
Технологии и т.н......................................................................., като вътре в тях пак си я има твоята структура с вида публикация....., като категориите от блога могат да попадат в различни категории от тези тук, според информацията, която носят........../май се изразих малко объркано, не знам дали ще разбереш какво имам предвид.../
Виж за първия брой смятам, че нещата могат да бъдат и по-различни, не строго определени, всеки да се опита да представи блога си според преобладаващото в него, като идеята е с какво от разкритото той смята, че допринася на някого да му е интересно тук при него и да се изберат интригуващи постове, като задължително има предговор и указания за участие с постинги в последващите го броеве.....
___________________________

Засега аз разполагам с това и някои конкретни предложения за постинги. Очаквам вашите коментари, мнения, писма на лични и т.н. - както ви е удобно, макар че е по-добре да се пише направо тук, за да се чете от всички. Всъщност, както решите! :)

Ваш:
comfy То произлиза от една идея, разкрита частично ТУК!


Тагове:   колективен ум,


Гласувай:
11



1. damnation - изглежда интересно :)
25.08.2009 10:33
изглежда интересно :)
цитирай
2. vanya70 - Пожелавам успех.
25.08.2009 10:35
Пожелавам успех.
цитирай
3. dorichela - Надявам се това списание да стане ...
25.08.2009 10:35
Надявам се това списание да стане скоро :):) Ако мога да помогна с нещо, казжете...
цитирай
4. ka4ak - извинявам се,но бях пообъркал при тафенето,та това е от фала!
25.08.2009 12:26
1. comfy - Владо,
08:41
благодаря ти, че го постна и при себе си!

Надявам се повече хора да вземат отношение - времето минава...

Поздрави и хубав ден!!!! :)цитирай

Изтрий
2. ka4ak - Киро,а бе чак сега го постнах както трябва!
08:51
А първо щях да пиша при теб!Ама си ми го направил сложен и не свиркаш за Wordцитирай

Редактирай | Изтрий
3. ka4ak - Е вкарах и твоя коментар и вече мисля,че е наред!
09:48
Смятам че може да се спрем на формат А-4 и на тази база да направим 64 страници,като се отчете че има постове в които коментарите са го обогатили и експериментално може да се помисли и в тази насока!
цитирай

цитирай
5. ka4ak - damnation -здравей,интересно е примерно от лични дневници при близо 6500 блога,как да се подходи!
25.08.2009 12:35
damnation написа:
изглежда интересно :)


Като спец по паника и смут,може да удариш едно рамо!!!
цитирай
6. ka4ak - vanya70 -Ваня благодаря!
25.08.2009 12:48
vanya70 написа:
Пожелавам успех.


Ще ми се ,за да не бъде допуснат хаос,за поста който ще пусна на 20.09 всичко да е ясно!До сега е ясно заглавието,редактора,застъпването на всички категории и датата на която всеки от нас ще може да го пипне 1.11.2009г.Така че всяко мнение ще бъде полезно,за да стане нещо което да отразява максимално приемлива концепция за един качествен продукт на блога!
цитирай
7. ka4ak - dorichela Дори ти като спец по тоя Мърфи какво да направим?
25.08.2009 13:05
dorichela написа:
Надявам се това списание да стане скоро :):) Ако мога да помогна с нещо, казжете...


Във всяка категория има и класация!Как да се подходи?
цитирай
8. dorichela - Анкета,
25.08.2009 13:18
какво най-много се харесва или даден автор или предложени произведения от дадената категория и събралите най-много гласове да са на страниците на списанието... Или пък категории за най-нов, най-коментиран или нещо такова.. :)
цитирай
9. comfy - Привет отново, Владо!
25.08.2009 13:24
Виждам, че си написал въпрос за подхода към класациите...
Мисля, че те са ни резервният вариант за избор по категории, ако не се получат достатъчно предложения за материали до 20.09.
Аз затова и не писах този вариант, поне засега, защото той си е дефолтно приемлив, макар и не от всички, предполагам...

Но дали Рубриките в Списанието да повтарят имената на категориите от блога, как мислиш? От една страна е добре - става по-разпознаваем блога, но от друга - все пак това е Списание и то може да си има специфика (например, Рубриките може да са 8, като обединяват определени категории и се получат приблизително еднакъв брой блогове във всяка Рубрика - така при 64 страници ще се паднат по 8 страници на Рубрика, примерно)...

Ако се приеме такъв вариант - с Рубрики (всяка от които си има ново име или е компилация от имената на категориите от блога), то може да се помисли кои категории да се обединят и то така, че да се запази представителността им от блога, както и близостта им в тематичен план (вж. таблицата по-горе)...

Макар и това да не е улесняване на задачата, май... :(

цитирай
10. tili - Свободата винаги е свързана
25.08.2009 13:27
с някои ограничения. Когато има голяма изложба, винаги има и жури. Работите се пресяват през три гледания. Взимат се предвид както качествата им, така и размерите на изложбената площ. Как ще се справите без редколегия и някакво сито - не зная и не мога да си представя. А след подбора - майко мила... какво ви чака - не ми се мисли! Хубаво нещо е гражданското общество, ка4ак, но "нельзя объять необъятное", както е казал Козма Прутков ;-))) П.С. И кой прави класациите - модераторите ли? Като например блога на quade, сложен в най-активни -
No one's Blog RSS емисия на quade.blog.bg
Моят блог в Blog.bg
Автор: quade Категория: Забавление
Прочетен: 583 Постинги: 0 Коментари: 0
Той ще заеме най-малко място в списанието ;-)))

Поздрав на Владо - белята !!!
цитирай
11. comfy - Според мен,
25.08.2009 13:34
модераторите трябва да правят първото пресяване. Затова те ще подават повече от нужния брой материали - да кажем 2 пъти повече...

Когато този етап мине, предлагам предложените материали да се публикуват като линкове тук в блога - да кажем стотина линка. На този втори етап се подхожда по обратния начин: кои да отпаднат (отрицателен вот!), докато се получи необходимият брой, примерно 60 постинга...

А на третият етап те се преглеждат и редактират...

Как мислите, работеща ли е схемата?

Идеята е, обаче, на първия етап материалите да се предлагат на модераторите от авторите - все пак, те имат своето виждане как да представят блога си...
цитирай
12. ka4ak - dorichela Дори ти верно ме хвърли в оркестъра,да му мисли Мърфи!
25.08.2009 14:06
dorichela написа:
какво най-много се харесва или даден автор или предложени произведения от дадената категория и събралите най-много гласове да са на страниците на списанието... Или пък категории за най-нов, най-коментиран или нещо такова.. :)

цитирай
13. ka4ak - comfy Киро,знам че тези работи ги нахвърляхме общо,но смятам че ще помогнат за да може в един момент да сме наясно какво точно да е Списанието!
25.08.2009 14:37
comfy написа:
Виждам, че си написал въпрос за подхода към класациите...
Мисля, че те са ни резервният вариант за избор по категории, ако не се получат достатъчно предложения за материали до 20.09.
Аз затова и не писах този вариант, поне засега, защото той си е дефолтно приемлив, макар и не от всички, предполагам...

Но дали Рубриките в Списанието да повтарят имената на категориите от блога, как мислиш? От една страна е добре - става по-разпознаваем блога, но от друга - все пак това е Списание и то може да си има специфика (например, Рубриките може да са 8, като обединяват определени категории и се получат приблизително еднакъв брой блогове във всяка Рубрика - така при 64 страници ще се паднат по 8 страници на Рубрика, примерно)...

Ако се приеме такъв вариант - с Рубрики (всяка от които си има ново име или е компилация от имената на категориите от блога), то може да се помисли кои категории да се обединят и то така, че да се запази представителността им от блога, както и близостта им в тематичен план (вж. таблицата по-горе)...

Макар и това да не е улесняване на задачата, май... :(


Смятам че така,ще улесня и твоята работа,за да мога да обявя какво точно и как на 20.09
цитирай
14. ka4ak - tili -Лиляно моме,като виден културен деец помагай на редактора,за да може да се получи нещо стойностно и ценно!
25.08.2009 15:16
tili написа:
с някои ограничения. Когато има голяма изложба, винаги има и жури. Работите се пресяват през три гледания. Взимат се предвид както качествата им, така и размерите на изложбената площ. Как ще се справите без редколегия и някакво сито - не зная и не мога да си представя. А след подбора - майко мила... какво ви чака - не ми се мисли! Хубаво нещо е гражданското общество, ка4ак, но "нельзя объять необъятное", както е казал Козма Прутков ;-))) П.С. И кой прави класациите - модераторите ли? Като например блога на quade, сложен в най-активни -
No one's Blog RSS емисия на quade.blog.bg
Моят блог в Blog.bg
Автор: quade Категория: Забавление
Прочетен: 583 Постинги: 0 Коментари: 0
Той ще заеме най-малко място в списанието ;-)))

Поздрав на Владо - белята !!!


Просто Списанието трябва да представлява блога и да обединява,а не да разделя и за това е колективния ум,за да помогнем да намерим онази тънка нишка гражданска!

Винаги твой-Владо белята!!!
цитирай
15. ka4ak - comfy Кире аз ти тафнах поста за да може да ти се помогне на теб с повече различни виждания!
25.08.2009 15:43
comfy написа:
модераторите трябва да правят първото пресяване. Затова те ще подават повече от нужния брой материали - да кажем 2 пъти повече...

Когато този етап мине, предлагам предложените материали да се публикуват като линкове тук в блога - да кажем стотина линка. На този втори етап се подхожда по обратния начин: кои да отпаднат (отрицателен вот!), докато се получи необходимият брой, примерно 60 постинга...

А на третият етап те се преглеждат и редактират...

Как мислите, работеща ли е схемата?

Идеята е, обаче, на първия етап материалите да се предлагат на модераторите от авторите - все пак, те имат своето виждане как да представят блога си...


Модератори не ми е много ясна дума,но явно е нещо като цензура която в моя блог няма,но ти си редактора и ако смяташ че е необходимо ще го обсъдим!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Каквото и да направите, винаги ще има недоволни,
25.08.2009 16:31
тук определено си има някакви групи, които и сега враждуват помежду си, това ми е много непонятно и неприятно, но е факт. Книгата на Свободните поети внесе повече дразги, отколкото радост. Мисля, че основната роля на това списание е друга, да отстояваме гражданската си позиция по наболели въпроси, касаещи държавната политика и да бъдем нещо като коректор на това, което ще се случва в нашата държава. Нашите постинги трябва да бъдат нещо като фон на тази най-важна мисия. За това трябва да се работи с квоти за постингите, от различните категории. Не е нужно всички категории да присъстват във всяко списание, а само тези, които ще му придадат основния облик-политика, новини, бизнес , наука, поезия, музика.За останалите категории-забавление, хоби, туризъм, звезди, лични дневници и т.н. могат да бъдат давани само линковете на постингите от избрани.Получените гласове за даден постинг могат да бъдат мерило за интереса, който е проявен. По този начин ги пресяват в свежо нет и си нямат главоболия.
Аз съм абонирана за най-добрите и всеки петък ми изпращат по имейл десетте най-добри-с най-много гласували за тях. Процедурата трябва да бъде опростена, за да могат организаторите на списанието да запазят силите си за по-съществените неща, а не да затънат в отправени към тях обвинения и негативни емоции. Да не забравяме, каква е главната цел на това списание.
Който иска да чете всичко да си влезе в блога и да си чете на воля, аз така правя, когато имам свободно време.
цитирай
17. ka4ak - kasnaprolet9999 -Невена много си права,но нали това е функцията на тези постове!
25.08.2009 17:20
kasnaprolet9999 написа:
тук определено си има някакви групи, които и сега враждуват помежду си, това ми е много непонятно и неприятно, но е факт. Книгата на Свободните поети внесе повече дразги, отколкото радост. Мисля, че основната роля на това списание е друга, да отстояваме гражданската си позиция по наболели въпроси, касаещи държавната политика и да бъдем нещо като коректор на това, което ще се случва в нашата държава. Нашите постинги трябва да бъдат нещо като фон на тази най-важна мисия. За това трябва да се работи с квоти за постингите, от различните категории. Не е нужно всички категории да присъстват във всяко списание, а само тези, които ще му придадат основния облик-политика, новини, бизнес , наука, поезия, музика.За останалите категории-забавление, хоби, туризъм, звезди, лични дневници и т.н. могат да бъдат давани само линковете на постингите от избрани.Получените гласове за даден постинг могат да бъдат мерило за интереса, който е проявен. По този начин ги пресяват в свежо нет и си нямат главоболия.
Аз съм абонирана за най-добрите и всеки петък ми изпращат по имейл десетте най-добри-с най-много гласували за тях. Процедурата трябва да бъде опростена, за да могат организаторите на списанието да запазят силите си за по-съществените неща, а не да затънат в отправени към тях обвинения и негативни емоции. Да не забравяме, каква е главната цел на това списание.
Който иска да чете всичко да си влезе в блога и да си чете на воля, аз така правя, когато имам свободно време.


Точно за да не се получат отрицателни емоции и за да се изясни основната концепция на Списанието,което наистина да се яви като коректив и носещо послания и към реала.Много се надявам продукта на блога да не остане хвърчащ и да се явява като своеобразен документ,носещ всичките белези на обществото в което живеем и обединяващ желания и послания на виртуала с реално въздействие върху реала!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Функцията на тези постове е да покаже
25.08.2009 22:33
мнението на отделния индивид, а функцията на списанието е да ги обедини под общ знаменател, но в числителя трябва да бъде отразено най-същественото, процедурата трябва да бъде точна и ясна на всички, а това е трудно достижимо.
цитирай
19. ka4ak - kasnaprolet9999 -точно това и казвам и смятам че тези постове ще помогнат Венче !
25.08.2009 23:00
ka4ak написа:
vanya70 написа:
Пожелавам успех.


Ще ми се ,за да не бъде допуснат хаос,за поста който ще пусна на 20.09 всичко да е ясно!До сега е ясно заглавието,редактора,застъпването на всички категории и датата на която всеки от нас ще може да го пипне 1.11.2009г.Така че всяко мнение ще бъде полезно,за да стане нещо което да отразява максимално приемлива концепция за един качествен продукт на блога!


Владо белята,както ме изстипоса Лили!
цитирай
20. анонимен - Сега разбрах кой дърпа шалтера :-) ...
25.08.2009 23:13
Сега разбрах кой дърпа шалтера :-) Получи ли ЛС?
цитирай
21. ka4ak - анонимен -Е.Т.а аз разбрах,че правилно название ми е било подсказано!
25.08.2009 23:26
тоя американски режисьор си разбира от работата!
цитирай
22. mamas - Моите предложения:
30.08.2009 11:21
След като прочетох внимателно всички публикувани предложения по темата, съм готова да споделя и своето виждане на този етап (с уговорката, че може да има доразвитие на някои от идеите). То има доста допирни точки с изказаните преди мен мнения и предложения. Не претендирам за оригиналност, просто се опитах да систематизирам витаещите в съзнанието ми идеи и мисли. Надявам се поне малко да съм полезна.

1. Споделям изказано от няколко човека мнение, че всеки отделен брой трябва да има една основна тема, показана в различни аспекти (това не изключва обсъждане на постоянни теми, но акцентът е върху основната).
Примерни основни теми:
- за възпитанието;
- празниците - съвременност и традиции;
- ............
Заб. Основната тема да се определя във връзка с процесите в обществения живот и проблемите, които излизат на преден план в съответния период.

2. За рубриките. Съгласна съм, че не трябва да повтарят категориите. Предлагам няколко постоянни рубрики:
- Наука, образование, възпитание (включва Педагогика, Психология, Медицина, История и археология и други, застъпени в блогпространството). В отделните броеве на списанието се акцентува върху една-две науки в зависимост от основната тема, а към интересни публикации, свързани с други науки, се дава линк.

- Изкуство (Литература, Музика - музикални събития за периода и как ги отразяват блогърите; Сценични изкуства - театрални и други празници; Изобразително изкуство, Художествена фотография, Приложни изкуства - творци, изложби; и др.) Принцип за подбор на блогове и постинги - както при Наука.

- За България с любов (без значение в коя категория са постингите - стихове, пътеписи, авторски снимки, граждански инициативи и др.)

- Дискусии - в тази рубрика могат да се публикуват постинги (или части от тях, също и коментари), които са предизвикали интересни дискусии по значими проблеми, и да се представят различни гледни точки, както и конструктивни предложения.

- Инициативи (или друго заглавие, напр. Заедно) - вече има достатъчно такива в защита на различни каузи. Тук може да се прави обобщен анализ на реално постигнатите резултати.

- Политика, Икономика, Бизнес (интересни авторски коментари и анализи на блогъри и в никакъв случай копи/пейст материали от други издания и автори - само линкове, ако е необходимо да се посочи източникът, провокирал анализа).

- Забавление (Хоби, Любопитно за звездите - независимо в каква област, но без клюкарски истории и "жълтини"; Хумор и сатира - хумористични стихове и разкази и др.подобни).

- Блогър представя други блогъри (бих се заела с няколко такива представяния на блогъри - поети, които лично познавам).

- В памет на...(блогъри, които са ни напуснали завинаги - за жалост, още в първия брой има какво да се пише; годишнини на видни личности от българската и световната история и съвременност, на които са посветени постинги).

Може да има и други рубрики - аз за това се сещам. Не съм ги подреждала - трябва добре да се обмислят критериите за подреждането им (дали ще е по значимост, популярност или (и) нещо друго).
Имам набелязани и представителни блогове за различните рубрики, но за това по-нататък.

3. За първия брой на списанието:
В първия брой на списанието да се представят постоянните рубрики и цели блогове, представителни за тези рубрики. Кратка справка за блогъра, тематика на блога и линк към него. Естествено, това предполага блогърът да е съгласен да се представи с истинското си име...
Така ще се използва по-рационално обема на списанието и ще има една по-обща картина.




Във връзка с тази идея цитирам и мнението на главния редактор на броя:"Кратка справка за блогъра, тематика на блога и линк към него. Естествено, това предполага блогърът да е съгласен да се представи с истинското си име..." ето тук ще трябва да се доразвие идеята - първо, блогърът да е съгласен да се представи с истинското си "лице" (за което и аз ще настоявам, защото така е по-правилно в печатно издание, макар че зависи от гледната точка и концепция) и второ, блогърът би трябвало сам да напише въпросните "Кратка справка за блогъра, тематика на блога" - иначе кой ще ги пише тези неща, а и самият блогър може да не се съгласи с начина, по който е описан той и блога му."
Съгласна съм с това мнение. Предлагам описанието да е еднотипно, подобно на профила в блога. Да има няколко задължителни елемента и 2-3 допълнителни, по желание.
Естествено е в този първи брой да се разкаже за вече осъществените инициативи на блогърите.

Тези предложения съм публикувала и като нов постинг в блога си с цел повече хора да научат за начинанието и да вземат участие в реализирането му.
http://mamas.blog.bg/poezia/2009/08/30/otnovo-za-spisanieto.388373
цитирай
23. mamas - Благодаря за подкрепата!
30.08.2009 18:22

Правя го освен в моя блог и тук, тъй като в този блог не може да се коментира. Но може да се прочете и види!
http://scarletpearl.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/30/mojem-li.388541
цитирай
24. ka4ak - Славе радвам се че те познавам!
30.08.2009 22:14
Много си бойна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ka4ak
Категория: Политика
Прочетен: 6520063
Постинги: 470
Коментари: 13674
Гласове: 88621
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031