Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2021 10:54 - Метлата - поверия и обреди, поговорки и песни
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 2585 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.02 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image 

„Денем слугува, нощем господарува. Що е то?“ Отговорът на тази популярна гатанка е: „Метлата.“

Предмет от бита, метлата е атрибут главно на жените. Като изключим калфи и чираци, разбира се, чието задължение било да метат дюкяни и работилници, че и улиците пред тях. Както навсякъде по света, метлата се използва за събиране на сметта.
Функцията ѝ да въдворява чистота, да помита ненужното и вредното, обяснява включването ѝ в много обреди и обичаи. Особена сила има, ако е направена от растение, наричано метличина, набрано на Еньовден. Тогава, според народните представи, тя има магическата способност да предпазва.
 

image Метличина

Затова на Еньовден девойки и невести непременно събирали цели наръчи от метличина. След това навързвали бъдещите метли и ги оставяли на подходящо място, за да изсъхнат. Използвали ги в къщата. Метлата, с която се мете гумното, изработвали от растението сорго (Sorghum), наричано от народа ни метла, мътлар, метлина и т.н.

Според народните вярвания, метлата има способността да проваля шансовете за бъдеща женитба и добрите взаимоотношения с общността. Момичетата не бива да се бият с метла, защото ще останат неомъжени. Затова народните порядки строго забраняват това. Лошо е също да обикаляш някого с метла или да го замиташ – такъв човек ще бъде намразен от хората. Ако е мома и я заметеш или обиколиш с метлата, ергените ще говорят лошо за нея и тя няма да се задоми. Не бива и да се прескача метла.
  

image


Метлата се споменава в баяния и наричания за освобождаване от уплах и лечение на някои болести. Вярва се, че има силата да пъди лоши духове, както и други „лошевини“.
Новороденото и все още некръстено дете не трябва да бъде оставяно самичко, особено ако е заспало, за да не го налетят лошите духове. Същото важи и за родилката, докато не се навърши седмица от раждането. Ако все пак се наложи да останат сами, до тях се оставя метла, за да ги пази. Според народните приказки и поверия, лошотиите започвали да броят стръкчетата, от които е направена метлата, така времето минавало и все някой от домашните влизал в стаята. Или идвала зората и те губели силата си.

На Игнажден – един от най-важните дни в народния календар, на който се извършват обреди за сполука през цялата година, метлата също играе важна роля. Преди да влезе в къщата, полазникът трябва да спре за известно време зад вратата и да поседи върху метлата. Вярва се, че така се развалят лошите влияния и през пролетта квачките ще лежат върху яйцата и ще ги измътят благополучно всички.

От метла се приготвя обредната фигура в един локален вариант на Герман, който има обратното действие на разпространения обичай за дъжд. В Плевенско, при продължителни валежи, които навреждат на посевите, правят Герман за спиране на дъждовете. Момите открадват от някоя къща метла, увиват я в парцали, а дръжката изобразява човешка глава.
 

Специално място в песните и народната поезия заема моминската метла. С нея девойката мете „равни двори“, за да посрещне своя любим, който води „китени сватове“ или идва, за да открадне своята любима. Метлата се споменава и в редица поговорки, сред които особено разпространена е следната: „Новата метла чисто мете, но старата пък знае ъглите.“

 


Източник: БНР











Тагове:   фолклор,   метла,   обряди,   поверия,


Гласувай:
6



1. atil - Определено идва от старите ...
23.06.2021 11:22


Определено идва от старите жреци.
На практика от конската опашка - бунчука.
В Западна Европа вещиците летели на метли, както шаманите "летят" в другите светове за среща с духовете на предците и на ангелите.
цитирай
2. atil - Да си припомним за бунчука. Как се е ...
23.06.2021 11:50
Да си припомним за бунчука.

Как се е появил той?
Първият бял шаман -"боян", ръководещ моленията на хората към Небето-Тангра бил алп Аудан. Кул Гали разказва за възникването на обряда - поклонение на Тангра:

По-рано хората не знаели истината за своя произход, но Аудан им казал, как се появил на света човешкия род, благодарение на Твореца. Оттогава хората почнали да благодарят на Тангра. За тази цел всяка година през месец юни(сега Св. Дух също е през юни...) те се качвали на високата планина Тайга. Склоновете и били покрити с гора, а на върха бил направен жертвенник от камък( "уфа" или "тагил"). Там растяла "бой казън(каен)" - свещенна бреза. Шествието в планината го водел боян Аудан с копие-жезъл в ръка. Край свещенната бреза се палели очистителни огньове и се принасяли жертви на Тангра - бял кон - иджик(аджак,азак) и агнета. По време на молението хората под ръководството на бояна три пъти обикаляли свещенната бреза(сега на Великден три пъти се обикаля черквата). Сина на Аудан, Джам, по време на шествието и молението водел жертвенния кон, покрит с красива наметка, затова получил после името Иджик. След това самия той почнал да ръководи моленията. Когато хората решили да изберат Джам-Иджика за император(каган,кан), то на тази планина те го вдигнали върху покривалото на иджика три пъти и го пронесли три пъти около свещенната бреза. После му връчили знака на царската власт - бунчук - т.е. свръзка от опашката на жертвенния кон- иджика, прикрепена към копието-жезъл. Считало се ,че сам Тангра наредил да бъде връчен този бунчук, и Хурса го доставил от Небето на Земята.

https://atil.blog/history/2012/01/20/drevnite-bylgarski-nacionalni-praznici-i-mitologiiata-pyrvit.886479

https://m.facebook/photo.php?fbid=103675399713256&id=100002123894824&st=14
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647785
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031