Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2019 21:48 - Камиларството в Тополовград
Автор: barin Категория: Регионални   
Прочетен: 9851 Коментари: 34 Гласове:
52

Последна промяна: 04.01.2019 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Тополовград е малък български град, разположен по северните склонове на ниската планина Сакар. Поради малката надмирска височина Сакар не е привлекателна за туризъм. Аз също не съм се разхождал из планината. Тополовград е известен, че в миналото един от поминъците на местното население е било камиларстото. Изглежда не е нормално в такива географски ширини да има камили, но е факт. Освен с камиларството преди години край Тополовград има крепост Палеокастро. Крепостта представлява храм на Слънцето. Представлява забити ветрилообразно група скали в продължение на 1,5 км. По източните скали на тракийската крепост се намират над 150 релефни диска, които реализират соларния култ у траките. До нея се стига по пътека и е близо до града на една височина. Край град Тополовград има долмени- мегалитни съоръжения, измежду които най-известен е този до с. Хлябово, маркиран по очертана пътека близо до шосето.
image
              За това какво представляват долмените, както и другите мегалитни съоръжения, като кромлехи, менхири и скални ниши:
Блогът на barin :: Мегалитни съоръжения
                  В Сакар, както и в Странджа и Източни Родопи са разположени повечето мегалитни съоръжения в България. Наблизо може да се види Устремския( Вакъвския) манастир. Село Устрем е на около 15 км. от Тополовград. 
                 В историческите извори град Тополовград се споменава от края на XV в. под името Каваклъ. Идва от турската дума кавак, което означава тополо. Има и други топоними, свързани с думата кавак, тъй като в България има много тополи, предимно покрай реките и водоемите. В центъра на Тополовград има етнографски узей, но той не се посещава много, защото в сравнително близкия град Елхово също има етнографски музей, но включен в движението "100 национални туристически обекта"- печат №100. 
                   Камиларството в България съществува в  района  на Тополовград до 1932 година, когато е построена ж.п.линията Кърджали-Момчилград. Маршрутът на камилите се ограничава вече само около Кърджали и съседните му градове като Златоград, Ардино, Момчилград, Крумовград и се използват само за вътрешно търговски транспорт. В Кърджали камили има до 1938 г., когато са продадени в Тополовград, Чирпан, Хасково. В 50-те години на миналия век единствено в Тополовград са останали няколко камили, които се използват в земеделието, за оран или жътва. Някои камилари от града, през лятото закарват камили на Несебър като туристическа атракция и така си изкарват пари. 
image
                Наличните сведения позволяват да се установи, че разцветът на камиларството в българските земи е през ХХ в. Има няколко основни причини за това. Първата е въвеждането на редовна армия в Турция през 1828 г. Редовната армия подтиква текстилното производство, което се нуждае от паламудовия желъд, за обработката на кожи, а той именно се извозва с камилите. До Балканската война камилите са били основното превозно средство в Беломорска Тракия, а до завършването на ж.п. линията Дедеагач- Цариград и после до Солун са едниствените животни, заедно с катърите, използвани за товар. Построяването на железницата изземва функциите на камилите и местните се налага да ги продадат, защото камилите стават ненужни. Важна дестинация е бил град Маджарово, откъдето се е пренасяла добиваната руда. Почти всички камили, отглеждани в Беломорска Тракия и Родопите са едногърби. Все пак някъде се отглеждат и двугърби камили, които се получават от кръстосването на двугърба мъжка с едногърба женска камила. Специфичното при беломорските камили е, че те са бавноходни и обикновенно косъмът им е бежов.
                     
В града се заселва голяма част от населението на дедеагачкото село Еникьой, занимаващо се с отглеждане на камили, откъдето по-късно излязло и прозвището на каваклийци, с което станали известни в района – „камилари”. Със Заповед № 3008 от 30 август 1934 г. Кавакли е преименуван на Тополовград, и заедно с Елховска околия, включен в състава на Бургаска област.  
                image
                  По нашите земи някъде до към средата на XX в. са пътували камили по изградените пътища. Камилите са много издържливи и са подходящи за носене на товари, подлежат на дресировка. Наричат ги"Корабите на нпустинята". За сегашното поколение изглежда неправдоподобно в България да е имало някога камили. Още повече, че климатът се е променил към по-топъл, в сравнение с отпреди 70-80 години. 
По време на петвековното османско владичество със сигурност можем да твърдим, че камиларството се е развило като важен отрасъл на животновъдството. И то не само за стопански, но и за военни цели. Султан Сюлейман в походите си срещу Унгария в 1543 г. използвал "пет до шест хиляди камили, натоварени с припаси", четем в един летопис. В пътните си бележки Феликс Каниц пише за Сливен /в 1876 г./, че изнасял платовете си с коне и камили, като е запечатал върху гравюра товаренето им в двора на фабриката. За сведение на читателите ще кажем още, че камиларството е било добре развито в Източна и Западна Тракия, докато са били в пределите на България. А с обезбългаряването на тези земи постепенно са изчезнали и камилите. Що се отнася до наличието им в Източните Родопи /Устово, Кърджали, Момчилград/ и в Странджанско-Сакарския край /Тополовградско/, имало ги е и до към средата на ХХ век. До Балканската война камилите са се използвали. 
image
                  Камиларството е било професия на тракийци, живеещи в Беломорието. Животните ги използвали за превоз на хора и стоки на далечни разстояния. След принудителното напускане на родните си места, бежанци пристигат в България, натоварили багажа си на камили. Прочути камилари от Еникьой, се заселват предимно в Тополовград. Част от тях се презаселват през 1924 год. в Кърджали. Всеки от тях притежавал от 5 до 10 камили. Към началото на XX в. в Тополовград е имало над 500 камили. Камиларството си било цяла наука. Първо мераклията за този занаят научавал термините в него. Трябвало да знае, че мъжките камили се наричали льок, а тези, които били избрани за разплод - исерик. На женските казвали канжик. За пръв път ги заплождали на 4-годишна възраст. Първескинята камила се казвала кайляк. Година и 2 месеца камилата носела бъдещата си рожба - тя е бозайникът, чиято бременност трае най-дълго.
                   През 20 и 30 години на “товарната пиаца” в Кърджали са се събирали по 150-200 камили. Рано сутринта керваните са потегляли към районите на Крумовград, Бенковски, Фотиново, Чакаларово, дори са стигали до Златоград. На мястото на сегашия окръжен дом на културата се е намирала „централната автостоянка”. Камиларите са се наричали девенджии. Известно е, че шестнадесет рода в Тополовград са притежавали камили, а който е имал над двадесет камили се е считало, че е заможен. Имало е такива с над четиридесет камили. Керваните са потегляли в определено време за Източните Родопи за стока и това е бил поминъка на хората. 
             image    
        
                  В Тополовград ежегодно се връчва награда""златната камила" за театрално майсторство.   
Възрастните ардинци и кърджалийци помнят, че в миналото местните търговци с камили са докарвали стоката си чак от Гърция и Турция. Камиларството е било професия на тракийци, живеещи в Беломорието. Животните ги използвали за превоз на хора и стоки на далечни разстояния. След принудителното напускане на родните си места, бежанци пристигат в България, натоварили багажа си на камили. Прочути камилари от Еникьой, се заселват предимно в Тополовград. Част от тях се презаселват през 1924 год. в Кърджали. Всеки от тях притежавал от 5 до 10 камили.
              По това време Кърджали е имал шосейна връзка с Хасково. Търговци на едро са доставяли стока с камиони, а след това са наемали камиларите за превоз за пренасянето й до всяко населено място в Източните Родопи. Тютюнотърговци са използвали обратния път за изкупения от населението тютюн.
image
 Връчване на наградите"златната камила" през 2016 г.             
                  Често камиларите се сдружавали по между си и образували общи кервани от по 100 до 150 камили, разпределени на няколко катера. Парите, получени от превоза се разпределят с оглед на това, кой собственик колко камили има в кервана. Селяните, които имали по няколко камили обикновено ги давали на други камилари, които имали повече, за да стопанисват. Най-често сдруженията на камиларите са били между роднини, особено между братя и първи братовчеди. В камиларското съсловие взаимопомощта е добре развита. Ако някой от камиларите в селището умре, камиларите се опитват да запазят камилите му, които да се предадат на сина му. Ако момчето е непълнолетно, то се взима с кервана, за да се научи на керванския живот. В селищата, където камиларството е основен поминък има традиция камиларските семейства да се сродяват – синът на един камилар да вземе дъщерята на друг и обратното. По този начин камилите се запазват в определените камиларски родове, тъй като не само синовете, но и дъщерите получават като наследство камилите. 
Товарът е бил превързван на специални самари, а общото тегло, което може да носи едно добре гледано животно, е стигало 200-250 кг. Средната продължителност на живота й бил около 40 години. Камилата се оказала удобно транспортно средство за тесните и стръмни пътеки.  Дервенджиите в Тополовград ги няма, но спомен за тях има. В Сакар планина има села, носещи името Голям Дервенти Малък Дервент.                 
                    
image
                        
                              Легенда за основаването на град Тополовград:
                "
Тополовград и регионът имат дълга история. Градът е основан през 1493 година. Стара легенда разказва, че тези земи са били обитавани от юруци (номадско племе, което е дошло с турците от древна Азия). Те се занимавали със скотовъдство. Веднъж един от жителите загубил кравата си, след това тя се върнала, но после пак изчезнала и така докато той решил да я проследи и да види къде ходи. Ходейки след животното той се озовал на чудно място с два големи извора, обградено от много тополи. Тогава хората се заселили на това място и дали първото име на селището - Кавакли, произлизащо от турската дума "кавак", в превод топола). През 18-ти век градът се разраства и надхвърля 10 хил жители. В началото на 20 век това е мястото, в което има най-много гърци по нашите земи. Те били с гръцко самосъзнание, но носели български имена и изцяло били потопени във фолклора ни. Играели хора и пеели традиционни песни. Тополовград е бил дом и на много бежанци и преселници и в резултат на това се е превърнал пъстра смесица от традиции и нрави. Едно от емблематичните места за града е манастирът "Света троица". За него се смята, че е основан още по времето на Второто българско царство и е свързан с исихазма. В момента на негово място е построен манастир, датиращ от края на 18 век."       



Гласувай:
53



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
05.01.2019 08:38
Имам спомен за тези камили От Първите години на Слънчев бряг Комплексът се създаваще, камиларите и камилите бяха там Много исках да се кача на камила и да се разходя с нея по брега Но баща ми не разрешаваше и забрани и на камиларите ,които на драго сърце искаха да разходят малчугана Нямаше корупция или влияние тогава! Баща ми беше управител на плажа, щяха да го обвинят ,че ползва положението си Пък и камиларите бяха постоянно заети-чехите не ги оставяха на мира!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
2. vesever - Привет, Иване! Има приятелки от ...
05.01.2019 10:03
Привет, Иване!
Има приятелки от Тополовград, те са три сестри, бяхме много близки като студентки.
Не знаех нито за историята на града, а за камилите се учудих, нямах идея, че са отглеждани по нашите земи.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
05.01.2019 14:14
Чувал съм от дядо и съм чел, че през турско е имало камили използвани за превоз на товари. Но не знаех, че тази практика се е запазила дотолкова късно след Освобождението. Последно камилите бяха останали само атракция по морето.
цитирай
4. lexparsy - Благодаря Иван
05.01.2019 16:05
Както винаги ни поднасяш много интересна информация и в академичен стил, с която и аз не бях запознат.
Прости, но дочетох в автобуса и нацелих червената ръчичка :-)))
Вярвам ще простиш.
Ползотворен и слънчев уикенд ти желая.
цитирай
5. ard - За камилите
05.01.2019 16:58
Камилите са интересни животни.
Обаче гледат злобно, и плюят.
Ако застанеш пред някоя камила, и ако не е в настроение може да те наплюе.
Двугърбите живеят в Азия, едногърбите в Африка, сигурно в България е имало едногърби, сега няма никакви.
На снимка номер 3 се виждат две камили впрегнати в оране, явно са били многопрофилни животни, не знаех, че са били използвани и за това.

Поздрави!
цитирай
6. donchevav - Много интересна информация - не съм ...
05.01.2019 20:55
Много интересна информация - не съм и подозирала, че в България някога е имало камили, които са се използвали в бита. Виж, за атракциите по морето знам - майка ми дори си беше увеличила и сложила в рамка снимка с камила на Златните - и много обичаше да ни разказва подробности:))) Благодаря, Иване! Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Адаш. Добре, че от малък ...
06.01.2019 09:51
Здравей, Адаш. Добре, че от малък знаеш за камилите. Аз имам спомен, че са казвали за камиларството по българските земи като малък, но го бях забравил. От едни предавания по научно-популярните канали на телевизията си припомних и се заинтересувах.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Веси. Затова на няколко ...
06.01.2019 09:53
Здравей, Веси. Затова на няколко места в темата подчертах, че е изненадващо, че са се отглеждали камили в югоизточна България. Може би не е ставало на въпрос със състудентките ти от Тополовград.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, kvg55. Вярно е за камил...
06.01.2019 09:55
Здравей, kvg55. Вярно е за камилите, че са се използвали за превоз. Запазило се е у нас до построяването на жп линиите. Товарните влакове са иззели функциите на камилите и затова отглеждането им става излишно.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Лекс. Благодаря за доб...
06.01.2019 09:58
Здравей, Лекс. Благодаря за добрите думи и изглеждането на написаното в академичен стил. И други са ми казвали, че публикациите ми са подредени и структурирани добре. Колкото до червения пръст- случва се понякога погрешка да се натисне съседен бутон. Все едно, че не се е случило. Лошо, че няма опция да се поправиш и да натиснеш зеления пръст.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, Маги. За камилите зная, че ...
06.01.2019 09:59
Здравей, Маги. За камилите зная, че плюят и помня, че в зоологическите градини имаше предупредителни табели. Арабския свят ги използва, защото са издържливи и се приспособяват. Те обаче са големи и както с останалите гиганти от животинския свят трябва да се внимава.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Здравей, Вени. Този път закъснях с ...
06.01.2019 10:02
Здравей, Вени. Този път закъснях с отговорите на твоя и предните пет коментара, защото сега се връщам от дежурство. Камили е имало и е интересно занимание за хората от Тополовград. Този район няма големи преспективи в селското стопанстов. Земята не може да произведе такава продукция, както Добруджа и Горнотракийската низина. Сега в магазините на Тополовград съм виждал камили като сувенири и картинки на чаши.
Поздрави!
цитирай
13. bojo12345 - Едно време в България всичко се гледаше - камили, коне, биволи, стада дребен и едър добитък.
06.01.2019 19:54
В Хасково имаше най-малко 20 саи, по 4-500 овце - смятай. Отделно кози - дори хората в къщите си гледаха по 4-5 кози, сутрин ги пускат и вечер се прибират сами. Сигурно е
имало 30 000 глави дребен добитък...След 90 година в града вече е нямало овце, а толкова леки жени. Без смях. Също както камилите - те поне носеха радост на децата по Черноморието. Ставаха хубави снимки.
Благодаря за находчивата идея - това е история и трябва да се помни о т всички.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, Божо. Времената на отг...
06.01.2019 20:35
Здравей, Божо. Времената на отглеждане на много добитък са безвъзвратно заминали. Сега гледам стадата-все по-малки са. Може да се надяваме да дойдат по-добри времена. За снимки с камили смътно си спомням, когато бях много малък по курортните комплекси.
Поздрави!
цитирай
15. get - Камиларите са се наричали дев...
06.01.2019 20:51
barin написа:

Камиларите са се наричали девенджии.


Точното изписване/произношение е деведжия (от арабско-турски) камилар.
Същата дума се използва и за специфичната фигура "камилар" при "кукерите"?

Това го има и Беломорска Тракия при "гърците"? Но там симворността и обичая е по-добре хореографиран ... с преки релации, към Гръцката (уж:))) легенда, за Деметра която търси ОТВЛЕЧЕНАТА В ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ, ДЪЩЕРЯ, Персефона!
В самият мит е упомена и фигурата-предобраз, на един друг персонаж от кукерските игри "бабугер" - която за мое най-голямо учудване, на времето когато проучвах тези земеделско-соларни годишни презници ... се назоваваша "на гръчки" с подобното на нашата дума за "баба/бабугер" ... звучаща(изписвано) на "старогръцки", като "баубо"?
Още по-странното е че, в старогръцки ЛИПСВА КАКЪВТО И ДА Е АНАЛОГ(производни) НА ТАЗИ ДУМА Баубо-Бабо/а ... която е налична в българския? Но това пък не се връзва с наложената ни исторпическа парадигма - че НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ БИЛИ НАЛИЧНИ(присъствали) ТУК НА БАЛКАНИ ... НЕ по-рано от VI-ти век?

Знам, че факта-доказателство е косвен - но има множество други като него ... така, че историческата парадигма за нас в последно време, започна да ми изглежда все повече и повече ... твърде пресилена?

Поздрав!
цитирай
16. barin - Здравей, Гете. Думата я написах, ...
06.01.2019 21:24
Здравей, Гете. Думата я написах, както я чувах. Не съм проверявал правописа, което го отчитам като малък мой пропуск. Благодаря за кой ли път за изчерпателната информация по темата. Има още какво да се добави, но гледам да не стават прекалено дълги темите ми, за да се четат и осмислят.
Поздрави!
цитирай
17. tota - Поздрави за постинга!
07.01.2019 08:36
Интересна информация споделяш за камиларството. Помня от моята майка, споделено от нея, по повод покупателната ти способност. Тя разказваше, как дошъл един търговец на камили и едната година предлагал камилата за 1 лев, а другата за 100 лева. Синът разбира и тича да сподели с баща си, че продават камила за лев. Той му отговорил, да си ходи търговецът. Не се интересувам. На другата година, търговецът продавал камилата за 100 лева. Научавайки, бащата казал на сина си, да го извика. Ще купя камилата. Когато ми го разказваше, аз се питах, как е стигнала тази приказка до нас? И да се разказва точно за камила. Сега вече имам отговора. Поуката е, че човек може да купи, независимо цената, когато има пари.
Честит имен ден! Желая ти добро здраве и щастливо дълголетие!
цитирай
18. vesever - Иване, честит имен ден, да си носиш ...
07.01.2019 12:08
Иване, честит имен ден, да си носиш името със здраве!
цитирай
19. barin - Здравей, Ати. Радваам се, че ти х...
07.01.2019 13:13
Здравей, Ати. Радваам се, че ти харесва информацията, която предоставям. Забелязвам, че има интерес към моите теми. Оказа се, че има още приказки за камили по нашитре земи, освен тази, която дадох накрая. Благодаря за пожеланията за имения ден.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Благодаря за пожеланията, Веси!
07.01.2019 13:14
Благодаря за пожеланията, Веси!
цитирай
21. batogo - !!!:))) За много години, приятелю!
07.01.2019 13:29
Да си жив и здрав и все така да обогатяваш читателите си с многопосочните си интереси и търсения!
цитирай
22. barin - Благодаря, Оги. Продължават тъ...
07.01.2019 13:35
Благодаря, Оги. Продължават търсенията и изследванията на познанието за българите и света.
Поздрави!
цитирай
23. nedovolen - Честит имен ден! Живи и здрави всеки ...
07.01.2019 15:34
Честит имен ден! Живи и здрави всеки ден!
Пише ми се и за камилите, и за дрона на китаеца зад луната, ама няма. Днес е Ивановден!
:)))
цитирай
24. emelika - Привет , Барин!
07.01.2019 16:53
За популяризаторска дейност и ти заслужаваш една "златна камила"!
Хубава и успешна да ти е Новата година!
цитирай
25. barin - Здравей, Николай. Може да пишеш ...
07.01.2019 18:22
Здравей, Николай. Може да пишеш нещо за камилите. Не вярвам да съм изчерпал темата напълно. За дрона на китайците над Луната може да измисля нещо, но първо трябва да прочета, че тогава да съчиня нещо. Благодаря за пожеланията за имения ден.
Поздрави!
цитирай
26. barin - Здравей, Елена. Ще се опитам да п...
07.01.2019 18:23
Здравей, Елена. Ще се опитам да полпуляризирам още неща. Благодаря за пожеланията, и на теб подобни пожелания от мен.
Поздрави!
цитирай
27. bven - Честит празник на именника!
07.01.2019 18:52
Весело празнуване!
цитирай
28. barin - Благодаря, Татяна. Сега ще се по...
07.01.2019 21:09
Благодаря, Татяна. Сега ще се почерпя за имания ден и ще споменавам всички, които са ме поздравили.
цитирай
29. karpis - Честита Нова Година!!!Честит имен ден!!!(на патерица)
10.01.2019 20:34
Публикацията е страшно увлекателна и тук винаги научавам интересни неща!Благодаря!Много здраве,късмет и берекет!Още веднъж честит имен ден(на патерица)!Да си славиш името!Честито!
цитирай
30. barin - Благодаря, Кристина. Макар и късно ...
10.01.2019 20:49
Благодаря, Кристина. Макар и късно приемам поздравленията още. Не си единствената закъсняла. Може да прегледаш и по-старите ми публикации, защото отскоро следиш моите изяви в блога. Аз още не съм видял всичко при теб, но и това ще стане.
Поздрави!
цитирай
31. schumpov - Ще направя едно уточнение. През ...
14.01.2019 17:54
Ще направя едно уточнение. През 1962г. служех войник в гр. Харманли. На едно учение с " марш на скок" гонехме Тополовград. Изкачихме се на някаква височина, от където се веждаше градът. Спряхме да си починем и да се приведем в опрятен вид. Настигна ни кола теглена от две камили. Успоредно с тях вървеше вързано и камилче. Натрупахме се да ги гледаме от близо. Камиларят ги спря, посегнах да погаля камилчето и майката ме наплю с фучене. Може би същите да са ходили и на морето, но през лятото на 1962г. превозваха сено.
цитирай
32. barin - Благодаря за уточнението, schu...
15.01.2019 09:40
Благодаря за уточнението, schumpov. Полезна информация даваш за района на Тополовгрд, свързана с камилите. Споменът за камиларството го е имало години след приключването.
Поздрави!
цитирай
33. katan - Здравей, Иване!
28.01.2019 16:12
С интерес прочетох написаното от теб за камилите и камиларството в България.
От вчера доста посетители на твоя блог ми препоръчват това четиво и най-накрая го прочетох.
Аз съм виждала цял керван/е, не знам колко са били/, била съм на 5-6 години край една "плантация" с памук в Чирпанско.
Смятам, че е било около 1959 година.
Георги Господинов в разказа си: "Белите гащи на историята" пише, че камилите в едно от малките градчета, намиращо се в сянката на най-малката планина Сакар последните камили са изчезнали през "шейсетте" години. Предполагам, че става дума за Тополовград.
Поздрави, приятелю!
цитирай
34. barin - Здравей, Катя. Може би е имало още ...
28.01.2019 18:38
Здравей, Катя. Може би е имало още камили в Тополовград през 1959 г., както пишеш Сакар планина е по-малко изследвана и посещавана. Има много интересни светилища и е рядко населена. Темата за камиларството се оказа добра. И мен ме радва, че други потребители, които четат моя блог я харесват.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644384
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031