Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 16:40 - пускам го за трети път,че двата пъти се оказаха недостатъчни!Челюсти с Б.Борисов
Автор: ka4ak Категория: Политика   
Прочетен: 22888 Коментари: 49 Гласове:
11



28.08.2009 17:01 - Краднах от Диана,едно интервю на друга Диана!Казано ли е нещо?Челюсти,клещи или култово интервю?!!! Автор: ka4ak Категория: Политика   image
Прочетен: 1528
 
  11:02 - Борисов: По-лесно е да си премиер отколкото кмет Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в предаването "Челюсти" по Нова тв

30.08.2009 08:18 - за по голяма яснота,го пускам отново! Автор: ka4ak Категория: Политика   image
Прочетен: 894


28.08 11:02 - Борисов: По-лесно е да си премиер отколкото кмет Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в предаването "Челюсти" по Нова тв


image

 



30 дни, след като телевизионният проект „Челюсти” стартира с интервю с кандидата за премиер на Република България, в края на този експеримент радиото по телевизията ще направим разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Добър ден, благодаря ви, че приехте тази покана.
Добър ден.

Как сте?
Горе-долу, както казва народът.

После ще говорим сериозно. Първо, вчера си мислех, не ми поискахте предварителни въпроси. Не знам дали ви направи впечатление, умишлено казах добър ден, иначе ако бях казала добро утро щяхте да ме коригирате. Вдигате си телефона.
За десет години никога не съм искал предварително въпроси и никога не съм си чел дадено интервю предварително, това, което правят всички. Вашите колеги сигурно ни гледат, ако има журналист, който да каже, че ми е дал предварително въпроси да му отговоря или след това съм поискал преди да изляза да го прочета това, което е написал, нека се обади.

Добре. Живеете още в Банкя нали?
Там съм си се родил.

Какво друго, поканих ви лично по телефона, дори не минах през пресцентъра, защото си вдигате телефона и все пак нещо се е променило, какво? Не може да сте същия, няма как, просто спомням си онова време гледах ви в телевизията...
Нищо.

... как висяхте пред Министерски съвет и му викахте на министър-председателя, слез, страхливецо, сега вие сте вътре, нещо трябва да се е променило и у вас.
Да бъда откровен?

Да.
Поне десет пъти е по-лесно да си премиер от кмет.

Не.
Е, за да съм честен. Винаги съм казвал какво е в МВР, какво е като кмет, какво е премиер.

А помните ли какво ви каза Сергей Станишев, примерно като сдаваше мандата или мисля, че да, тогава когато парламентът гласуваше. Той каза, че е много лесно...
Ангажименти, които поех към него, съм ги изпълнил.

Много лесно е да кандидатстваш за това, да се бориш в кампания, много трудно е да носиш отговорността, вие сега ми казвате, че е лесно. Защо е лесно?
Лесно е, защото имаш телефон с копчета и който министър ти трябва, какъвто проблем има зависи от теб да го решиш, затова е лесно.

Обаче, ако сбъркаш в избора...
Никой не ти пречи.

... ако сбъркаш в избора дори на един човек става много сложно, защото едното копче, ако дава червено и ако това е социалната сфера например, може да почнат стачки.
Един петък сбърках, в понеделник го отстраних. Аз нямам претенциите да съм безгрешният човек в държавата.

За кого говорите?
В Агенцията за горите, но да не говорим поименно, в петък го назначих, в понеделник го смених. За един уикенд ми беше достатъчно да разбера, че съм сгрешил. Затова казвам, че е по-лесно.

Сърцето ми остана в МВР, не спряхте да повтаряте през тези два полумандата като кмет, сега отива ли на „Дондуков” 1 това сърце или не?
Не. Като отидох в МВР да навестя министерството, първо отидохме в моя кабинет.

Защо така, защото няма бивш полицай или какво?
Там ми бяха най-добрите години според мен.

Харесва ли ви да сте министър-председател? Като кмет твърдяхте, че не ви харесва, че го правите, защото така трябва.
Сега мога да ви кажа, харесваше ми да си бъда главен секретар и там си ми минаха всичките емоции като пост. Сега вече като отговорност, като амбиции, като желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам и повече дори отколкото в МВР. А и да ви кажа честно пак, aко ми харесва пък това, че съм премиер е, че имам същата тая оперативна възможност да реагирам за всичко – такава, каквато имах като главен секретар.

Казвате оперативна възможност, с което ме подсещате – миналия ден разговарях с един, да кажем, човек – лидер на обществено мнение. Ние разговаряхме за вас. И той ми казва: „Знаеш ли, проблемът е, че той не е визионер”.
Как?

Не сте визионер, че вие сте оперативно действащ човек. И се замислих как например в годините на прехода пред нас са стояли приоритетите НАТО, ЕС – важни стратегически приоритети. Сега трябва ли ни някаква нова визия или ни трябва оперативност? Какво ни трябва сега? Защо ви избраха хората? Защото искат всеки ден оперативно действие или искат нов приоритет? Имате ли визия?
Как аз си обяснявам избора и този резултат, а и това доверие, което един месец от работата на правителството имаме?

Имате към днес, да. 
С цялата уговорка, че не вярваме и че не искаме социолозите да ни бъдат мерило, но в общи линии това, което говореха през годините, това винаги се случваше. Затова и си позволявам в случая да стъпя на тези 30 дни, на които дават оценка социологическите агенции. България имаше няколко проблема, видни за хората. Инстинктът на народа го подсказваше. А и това, което излиза всеки ден от бившите управляващи показва, че хората са били прави. Безогледно крадене, безотговорно харчене, погазване на закона в пълния му обем и хората искаха това да спре. Беше крайно време да спре. В същото време и от Брюксел искаха същото. И просто съвпаднаха два интереса – на народа и на нашите европейски партньори. Затова, как, „визионер” ли беше тази нова дума, която чувам, затова хората, да, обичат да им се говори в бъдеще време, обичат да знаят свалите перспективи. Все пак 45 години в комунизма ние само за светло бъдеще говорехме. Кога ще спре реалният, бяхме го нарекли „реален социализъм”, и после ще дойде истинският комунизъм, готиното време. Хората искат да видят какво ще се случи днес. И затова дори когато им кажеш, че напролет евентуално ще им вдигаш пенсиите и заплатите, при положение, че си ги вдигнал само преди 20 дни, те казват: „Не, не искаме да знаем отсега за още по-нататък какво ще бъде”. Така че народът е прав. Той иска да знае какво може да му се случи в годините – хубаво, лошо. Но според мен той знае и какво трябва да се направи днес. И тази българска поговорка за кацата без дъно - знае, че трябва да се затвори. Аз не съм човек, който ще продължи да налива в каца без дъно. Затова искам да си я затворим, затова са именно спирането на всички...

Чакайте! Хайде да диалогизираме, моля ви, защото така ще е по-интересно и за хората. Казвате хората искат да знаят, но според мен хората искат да знаят добрите неща, перспективата, онзи плюс. Вие, това театър ли беше впрочем, между социалния и финансовия министър? Четири години напред замразени заплати, това е...
Не, никакъв театър не е било. Просто...

Това беше...
... просто господин Младенов има пресконференция сутринта. Грешката му е, че тогава правят пресконференцията след събитието, при положение че знае, че следобед в 15.00 или 16.00 часа има среща...

На Социалния съвет?
... да, на тристранното сътрудничество, на която ще е и вицепремиерът Дянков, и той, и синдикатите. Тази среща мина възможно най-добре. След нея няма пресконференция и на другия ден в медиите излиза, че има проблем между двамата министри. Извиках ги, обясних им, че от едно подобно движение, абсолютно неумишлено, се показаха в заглавията на вестниците, харесва ли ви това.

Откровен ли сте сега?
Да, можете да ги попитате.

Някой от БСП ни беше на гости, наистина не помня кой, Таня Дончева ли беше, кой, който каза, че, не искам да се хващаме за името, но вашите опоненти твърдят, че вие сте готов да жертвате всеки, за да...
Безспорно е така.

... но, за да запазите своя си рейтинг.
Безспорно е така.

Така е?
Абсолютно. Хората са ми дали доверие, знаят, че няма как толкова депутати, толкова кметове, толкова области, толкова министри, толкова заместник-министри, огромна армия от апарат, да избера идеалните хора. Те обаче очакват, когато дали от медиите, дали от сигнали, които пращат гражданите, науча за провиненията на даден, независимо какъв е – министър, областен, депутат, ще взема адекватно решение и няма да го оставя и да кажа, ами аз няма да го дам на вълците.

Какво работи Божидар Димитров, моля ви да сте искрен?
Божидар Димитров в момента се занимава с българите в чужбина. Помага и на Вежди Рашидов.

Видяхте ли вчера първата страница на „Труд”, ако не ме лъже паметта, дали беше интервю с него или някаква дописка, не знам, какво сте се хванали за Ѕ д ..., зрителите се сещат какво имам предвид.
Вижте, Божидар Димитров е...

А Берлускони, това не отива на министър, такова поведение наистина не отива на министър.
Божидар Димитров е човек, който обществото го е приело по даден начин, харесва или не харесва в него дадени черти. Той има такъв начин на изказ, винаги е искрен в изказа си и аз не възнамерявам да го променям. Той е достатъчно възрастен човек, за да прецени кога и как да говори. Но що се касае за Македония, на Министерски съвет му направих забележка пред всички министри да внимава с изказа си и да го съобразява с външния министър.

Да, защото...
Това съм го направил.

... да си шеф на НИМ не е като да си министър без портфейл.
Така е и това съм направил в сряда.

А там с този казус в Чикаго мисля, че беше, запознат ли сте, с това момиче, което...
В Чикаго, да, аз помолих госпожа Желева да запознае целия Министерски съвет, защото това е казус, който за съжаление малко жълт, но много бързо обикаля обществото. Заради това си поведение госпожата е наказана две години, изтърпяла си е наказание. След това се е явила на конкурс, който е издържала и сега, ако ние я спрем, тя ще ни осъди и ще се върне обратно. Няма законова пречка да не я сложим, тя не е политическо назначение.

Сега сериозно почваме да си говорим.
Да, сериозно и аз сериозно мисля, че ви отговарям.

Не, не, за по-сериозните неща. Какво си говорихте с Путин вчера, да не би да се появиха комплекси? Помня, че бяхте казал, няма, там Ники Младенов беше направил един гаф, като каза, ще преразгледаме отношенията с Русия, той още не беше министър, след това вие казахте, че всъщност е имал предвид, че нямаме комплекси от Русия. Вчера като чухте Путин, да не би да се появиха комплекси, за „Южен поток”, за „Белене”?
По принцип господин Путин е човек, който в срещата си с всеки световен лидер, има необходимия респект и уважение. Това го знае всеки. Нямам намерение да преразказвам разговора ни, той беше около час някъде, беше спокоен, уверен и много точен в изказа си. Знаеше всеки мой министър по име, включително с изказванията, които е направил. Аз мисля, че му отговорих по същия начин.

Със самочувствие?
И това, което като наследство са ни оставили предишните управляващи, го питах дали иска да има приемственост или не. Защото, ако иска да има приемственост, тя ще е лоша за нашите проекти, защото още миналия ноември е трябвало да бъдат внесени вноски за „Бургас-Александропулис”, трябвало е да се търси кредит, финансиране и вкарване в бюджета за АЕЦ „Белене”, нищо не е направено. Така че предишното правителство, което мислело да ме пита сега какво правим ние, на практика по нито един проект не е направило нещо. И затова се договорихме...

Да, ама руснаците трябваше да ни дадат голям заем за „Белене”, те имат интерес.
Те са го били вкарали 3.5 милиарда долара в бюджета на Руската федерация и е трябвало нашето правителство да даде гаранция и да вземе парите, и сега да строят, само че не са го направили.

Вие ще го направите ли, ще дадете ли държавна гаранция?
Аз затова, аз съм се разбрал с него така, ноември месец го помолих те да дойдат в София, за да мога и аз да участвам на тази среща. Надявам са да дойдат, в смисъл пое ангажимент, че ще дойдат. Дотогава съм поискал отсрочка във времето, за да могат министрите да се запознаят с детайлите и как би могло да се случи нещо при липсата на пари и дефицит близо 3 милиарда в бюджета. Вижте, той е човек, който казва, искам да знам „да”, че е „да” и „не”, че е „не” и двете са отговори. И ми каза, благодаря ви, че се обадихте да ми кажете какво мислите, че ви интересуват детайлите, че искате да преговаряте относно, ако говорим за „Бургас-Алекнадропулис”, при два референдума там, има ли 100% гаранция за екологията, ако има и има такива технологии, дайте да ги представим на обществото. Ако няма, няма да го правим.

Това е вашата позиция?
Това е моята позиция. Същото е за „Белене”, колко ще струва централата, колко ще работи, гарантирано ли е, че тези реактори и след 20 години, защото вече в България имаме прецедент, абсолютно работещи реактори – 3-ти и 4-ти, с решение на комисията се замразиха. Ами, ако това стане, след като дадем примерно 10 милиарда евро, работят следващите 10 или 15 години тези реактори и пак дойдат да им ги затворят на нашите деца тези реактори.

Той какво ви каза?
Той каза, благодаря ти за това отношение. И каза...

Господин премиер, как да ви...
... знам, че имате колан черен по карате, аз имам по джудо, искам така да водим разговора вече с вас, детайл по детайл.

... как да ви вярват хората, които ви гледат, да си кажат, как седнал Владимир и си казал, Бойко, няма да защитим нашия интерес, важното е да си говорим коректно. Това са толкова пари, които те биха могли да ни дадат без държавни гаранции, които в условията на икономическа криза, Русия също е в тежка рецесия.
Вижте, освен това в „Белене” ние имаме партньор, това е RWE...

Немците.
... най-голямата немска компания. Това са разговори, които ще се водят и с госпожа Меркел. И затова е хубаво, че на 1 септември в Гданск ще бъдат и господин Путин, и Берлускони, и госпожа Меркел, и поляците, разбира се. Така че там ще намерим 15-20 минути да продължим този разговор. Но най-важното за мен е, че те разбират условията на криза, че разбират, когато им се каже, българският интерес е по-важен за българите от руския, защото те самите са такива хора, всеки гледа своя интерес и са готови да дойдат в София, да сложим всичко на масата и ако е взаимноизгодно за двете страни, да го направим, ако не...

Ноември, ноември ще се състои?
Ноември, да, тогава е по план българо-руската комисия, която тази година трябва да е в Москва, така се пада.

И за да може да присъствате вие ще бъде в София?
И аз го помолих да изместят в София и предполагам, че и самият той ще дойде тогава. Защото това са, вижте и той печели в Русия с много агресивна, бърза реакция и повтарям, „да” е „да”, „не” е „не”, и „не” е отговор. Не е изгодно да се прави за България „Белене”, вика кажи „не” – „не”. Това ще бъде нашият подход.

Сега аз ви казвам, кажете ни, защото жените не разбираме много от тези неща, макар че чета, от Туркменистан природния газ ни трябва за „Набуко” нали? Ами аз чух снощи по новините, че президентът ще докара природен газ.
Сега, ние вчера имахме дълга среща с президента на Туркменистан. Една мъничка скобичка има...

Той за трети път докарва, ама все не идва?
Ами, защото тръбите минават през Русия. Той казва – аз ви давам още два млрд., препродайте си го, ама се разбери с Путин как да си го докараш. Сиреч, това е малко като на сватба. Това, което се обещава, не се дава веднага. Един казал – аз давам и кравата, и телето, и всичко нататък.

Това не го разбрах със сватбата.
На сватба в Банкя всеки един дава пари, обещава нещо и попитал – това, което се обещава сега, дава ли се веднага? Казали – не, не, давам кравата с телето. Той ни дава, само че има една подробност – няма как да си го докараме. И затова за нас е важно и „Южен поток”, и „Набуко”, в края на краищата или и двата, или който да е – да има гарантирана газ, която да дойде в България.

Вие смятате, че те не са конкурентни един на друг двата проекта?
За нас са изгодни и двата.

Да де, ама Европа и Русия все пак...
Тук е и дипломацията и ние да съумеем да направим така, че България да спечели. Ние най ще спечелим, ако и двата минат.

Пак се връщаме в България. Мисля си за нещо международно, ама какво друго международно да ви питам. Кажете сега сериозно ли този другия театър с Брюксел и ще спрат оперативните програми. Меглена Плугчиева вика – чакай, 80-те години на миналия век се лягаше на червения килим и се удряше чело.
Ние затова уволнихме и госпожата, която... Райна, забравих й фамилията, която е крила точно писмото, с което Брюксел още в началото на август ни е уведомил, че връща четири от програмите за съответствие. И тя го е крила, за да може да се правят, с цялото ми уважение към г-жа Плугчиева. Ако са толкова добре направени, защо ги връщат програмите за несъответствие? Защо не пускаха пари досега?

Тя ми го обясни подробно, за да го разберат хората. Март-април се е работило динамично. Те казват – тук трябва да коригирате нещо, опасност за спиране на пари няма.
С цялото ми уважение към моите опоненти – четири години са имали и ако до март и април са ги докарали, те парите ни ги спряха преди една година. За да ги спрат, е имало една-две години преди това предупреждение, че ще ги спрат, така че нека да оставим. Това, което са направили, те са си получили санкцията. От Брюксел са ни спрели парите – народът не гласува за тях. Сега е ред на прокуратурата. Фактически това е последното им наказание. Да си повдигнат обвинение по тях, да си влезнат в затвора час от тях и с това да се приключи.

Как разбирате тази карикатура от днес? Това вашите министри ли са или предишните ги джобите? А пък това „ще спирам, замразявам”? Да покажа към камерата. Как разбирате, ревизирате старите, а пък на вас ще слагате забранителните табели, това ли е?
Естествено.

Харесва ли ви?
Много.

Полицаят, това е полицаят.
Абсолютно вярно. Защото за мен е важно полицаят, ДАНС, прокурорите, когато, ето задържали, нека ги покажат по телевизията или разкрили вчера убийството на жената – тази, която е заклана в Северния парк, излезте, похвалете се, ето това сме свършили. Ама „ние ще арестуваме колите на наркодилърите” – абе, нареди ги на паркинга пред НТВ и кажи – ето това е на Ицо Шпека от Коньовица, ето това е на Пешо Тарабата, да ти кажа браво. И сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя.

Тогава защо казахте „спирам”, като ЕК няма да ни спре оперативните програми?
Днес спрени ли са? Това, че, дай Боже, в момента правим всичко, което критериите, които са ни дадени и в доклада на ЕК, и с нашите партньори в Брюксел, което ежедневно правим, за радост сигналите са добри. Днес очакваме и холандците, които знаете, че бяха за предпазна клауза на България, да дадат доклад заради този един месец, който да е много по-добър за нас в Брюксел. И ако успеем да започнем да си връщаме пари, това си е само наш успех, на никой друг. Ние сме заварили пасив, спрени програми, върнати за несъответствие, това са реалностите.

Плугчиева помага ли ви?
Да.

Каза в интервюто при мен миналия ден, че ще се виждате?
Да, дойде, пихме кафе, говорихме си по всички тези теми.

Ще помага ли? Ще използвате ли нейния експертен потенциал? Тя наистина е професионалист в това, което прави. Много червен й беше гердана, но...
В едно нещо й съчувствам. Че и отгоре – премиерът, и отдолу – министрите, не са ставали за нищо и всъщност тя е била един параван, едно перде за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. И те затова, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но всъщност на нито едно от нейните неща не са повярвали и затова са толкова тежки санкциите. И тя самата много добре знае, че особено когато нейният премиер се засили да легитимира за втори път Вълка в София, когато прекратих концесията и вкара закон, който мина на първо четене, Брюксел такъв шамар им подготви, че тя беше в паника.

Дойде на първата копка тогава.
Дойде, защото тя самата знаеше, че сме изпълнили абсолютно всички критерии, за да почнем строежа на завод, Станишев го бойкотираше. Трябваше това решение, което взехме в сряда – за кофинансиране от страна на държавата, нека да го обясним – ако това е завода за боклук, 20% трябва да финансират общината и държавата, другите 80% - ЕС. ЕС казва – ние сме готови да ви дадем парите, общината чрез заем от Европейската банка казва – готови сме с парите, тази част, която е на държавата, Станишев умишлено я бавеше. Съгласно Закона за обществените поръчки, без да имаш гарантирано финансиране, не можеш да пуснеш конкурсите на завод и ние сега в понеделник ще ги пуснем. Фактически това решение, което взехме в сряда, ако го бяха взели април месец, тези месеци сега тук щеше да се строи завода.

Желю Бойчев тук стоеше вчера...
Пожалих го човека. Гледах го. Той щеше да заспи и няма какво каже. София е видно толкова по-чиста, когато Станишев и Вълка си отидат – теменужки, цветя, метачки, видно е, все по-добре ще става. И Бойчев го знае, Бойчев е честен човек. Той го знае. Той вижда дори това... дадохме сигнал за трамвай, ама Борисов веднага спря конкурса. Дадохме сигнал за еди кое си, но Борисов веднага спря това. Той знае, че кметът, или както сега – премиер, аз не мога да знам 16 министри какво правят сега. Всеки може да направи дадена далавера. Въпросът е, когато дойда, и той потвърди моите думи вчера, щом разбере Борисов, той веднага, казва, той има инстинкт. Не е инстинкт, Бойчев. Имам характер и не им давам да крадат. И щом усетя, че нещо може да е минало покрай мен и да има елемент, вместо да го доказвам, да се занимавам, да губя време и енергия, прекратяваш конкурса и отиваш нататък. Ами, ето, връщах ви на конкурса за метрото. Прекратих конкурса и следващият беше с 84 млн. по-ниска цената, на следващия 84 /.../.

Да, да, разбрах.
Ами, 84 млн. са комисионата, да ти кажа. На мен комисиона не ми трябва. Спортната зала как стана за 18 млн. по-евтина?! Как? Това са, там са скритите комисиони в тези преговори. Самолетите ще видите сега, правителствените, как ще предоговорим този договор, колко пари ще спестим на държавата.

А, ще ги вземаме все пак тези двата „Еърбъс”-а?
Ами, чакай, ще видиш. Ние вече сме платили 14 млн.

Да де, нали там имаме да плащаме, за да развалим.
Да.

Така.
Ако сега върнем самолетите, горим с 14 млн.

Така.
14 млн. малко пари ли са за вас?

Никак не малко.
Така. Затова аз съм възложил и говорих с „Дойче банк” да видим за тези 14 млн., и евентуално ако се додаде още малко...

Какво могат да дадат.
... какво можем да вземем, защото не искам да ми изгорят 14 млн.

Какво можем да вземем?
В смисъл по-малък самолет ли да оборудват.

Какво горе-долу може?
Не знам, дал съм им да мислят.

До кога?
Трябва да го решат.

Няма да горим с тези пари, така ли?
Е,...

Надяваме се да не изгорим.
Надяваме се, защото ето сега заради некадърността на Петър Димитров ще изгорим с по 20 млн. на година лихва или трябва днес да извадя половин милиард лева и да го върна.

Това за НЕК ли?
За НЕК. Когато той се занимаваше с „Топлофикация – София” да я открадне от софиянци, мислеше, че ще може да я продаде, но не позна, вместо да си гледат работата, преди това взимат един огромен заем от 250 млн. евра, което е 500 млн. лева, половин милиард заем. И нарочно, умишлено. И днес ги давам на прокурор за това, защото дори и бездействието е огромна вина.

Да, в НЕК-а има бездействие, да.
Точно. Действие... вината е формулирана като действие или бездействие.

Това е като умишленото и неумишленото убийство.
Точно така. Нарочно не го правят, нарочно, защото най-хубавото за тях сега е да си признаят, че са некадърни или да кажат – от некадърност е, моля ви, не е нарочно. А сега ще ги поставям така, че трябва да кажат – моля ви се, признайте ни за некадърни, а не за виновни.

Да, да, защото иначе се увеличава наказанието.
Защото иначе, когато не са направили това, този заем става веднага изискуем. Говорим за не 2, не 3 млн., нещо да речем...

За половин милиард лева.
... за половин милиард лева по време на финансова и икономическа криза. По документ, по договор „Париба” веднага може да го вземе днес, а те са още осем банки в консорциум.

И какво правим сега?
И какво правим?! Откъде да взема половин милиард да го платя?! При половин милиард вече и повече дефицит.

Добре, даваме Петър Димитров на съд и какво, и той вади половин милиард от задния си джоб, и казва...
Нека следващият министър да знае, че като е некадърен или не може, няма да става министър.

А държавата какво прави?
Гори.

С половин милиард?
Ами, разбира се. Бъркаме и го връщаме. Ако продължим, лихвите, които ни слагат сега, сега са много мънички, защото той тогава така взе, сега стават 20 млн. на година лихви.

Г-н премиер, аз не знам с коя камера ви снимат. Това са...
20 млн. глоба за глупост.

Чакайте малко. Това са, ако ние изгорим с този половин милиард.
Не, ние няма да изгорим, но трябва отнякъде да го извадим да го върнем. Ние сме го взели тези пари и те са ги опукали по „Белене”.

Така. „Опукали по „Белене” звучи много добре.
Те са ги взели, за да се нагушкат. Там, уж ремонти, бутаници, гребаници по земята, никой не знае къде и колко са... Те затова са ги взели. Нали имаше уж милиарди излишъци. Защо са взели заем?!

И сега какво правим обаче?

Сега трябва да търсим в резерва, да извадим половин милиард да го върнем или да отидем и да кажем – добре, продължаваме този заем да го държим, ще го обслужваме.

Какво, смятате, че е по-добре да го върнем?
Но това е по 20 млн. на година.

По-добре е да го върнем, за да не плащаме тези лихви.
Не знам кое е по-добре.

Ще помислите?
Не, ще кажат финансовият и икономическият министър.

Искров ще участва ли в измислянето на това нещо, защото той е шеф на банката, централната?
Не, той не участва в...

Не, не, в разговорите.
Днес, в 12.30-13.00 часа ще дойде при мен и ще го помоля и за това –...

Да, питайте го.
... да консолидираме повече мозъци и да кажат... Защото, вижте, аз има неща, които знам и въобще не питам за тях, и има такива, особено във финансите, които оставям, слушам ги внимателно и оставям тези, които това им е професията, да намерят най-доброто решение.

Първия път като казах – идват рекламите, вие казахте – „Идва ГЕРБ”. Сега какво ще кажете в края на първата част на разговора?
Идват рекламите, за да престанете с въпросите.

Добре.
Докъде стигнахме? До рекламите.
До „Челюсти” да се казва „Клещи”. Това човечецът... с това тясно кресло тук, столче, по-подобава да е „Клещи” това предаване.

Вие да не сте гледал онзи човек, дето ни писа?
Гледах го, да.

Това е много хубаво – „Клещи”, между другото. Какво, да го прекръстим? Така ще ви харесва повече ли?
Да, „Клещи” е по-хубаво.

„Клещи”. Познавате ли Емил Хърсев?
По име го познавам. Мисля, че съм го виждал един-два пъти.

Умен човек! Това съм го запазила от сряда, 19 август, вкъщи съм го запазила, ако някой от икономистите ви дойде, хубаво, че дойдохте вие. „200-300 млн. от акция „Ревизия” не стигат. Наближаваме репресия.” Накратко ще прецизирам и няма да е на икономически език, който той ползва, но каза, че бюджет не може да напълниш само със затваряне на... Т.е. ако кажеш на контрабандните канали – няма да можете да внасяте за 25 стотинки дреха, която след това ще продавате за 30, те...
Те просто няма да я внасят и тези пари няма да влязат в държавата.

Да. Е, как ще напълним бюджета.
Бойко Борисов:
Но ползата от това, че се запазва чистотата на системата. Тези пари отиват в корупция...

Ама на бюджета му трябват пари.
Да. На бюджета му трябват пари и парите ще дойдат от по-добра събираемост, ще дойдат от повече работа, ще дойдат от, дай Боже, пускането на еврофондовете.

А в криза?
От там, от друго място няма.

А в криза? Добре де, ама в криза?
Ами, ако е лесно в криза, и Съединените щати, и Германия и Франция да са излезли, и Великобритания. Това е положението. Криза е, да. Не стигат парите и затова разумните държави започнаха още миналата година с антикризисните си мерки. Докато нашето правителство, старото, харчеше безогледно до последно, изхарчи всичко и отидохме на пасив. Да, не стигат 200-та млн.

Никой ли не краде от министрите ви? Сигурен ли сте?
Сигурен съм, абсолютно.

Сигурен сте?
Да, категорично.

Искате да кажете, че след 20 години преход... Аз се извинявам на публиката, че може да изглеждам и малко по-мила в това интервю, но предпочитам да извадя от вас информация, отколкото да се клещим.
При първия корупционен скандал, да го наречем, който ще излезе или ще се вихри, или ще...

Вие няма да го прикриете? Един половин милиард няма да ви дойде добре?
Половин милиард от?

Ами, ще ви дадат през „Белене”, през... някакви пари ще се съберат там. Защо?!
Защото аз можеше още за тоя месец да имам 30-40 млн.

Не ви трябват пари?
Не.

Сериозно?
Лев не ми трябва.

Иматe ли PR-и?
Не.

Звучи като добре измислена фраза. Убеден сте, че след четири години...
Пък не ме питайте. Аз съм вече 10 години във властта. 10 години съм все на позиции, които, ако искам да крада, да съм крал. Та сега ще стане, когато народът баш е показал, че ми има доверие и очаква да се случи това и вярват и в Брюксел, сега ще се омаскаря накрая. Защо? Лоша си ми е къщичката в Банкя или дворът или... Какво да ми стане по-хубаво?

Вие искате още един мандат май.
ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години.

Защо?
Ами защото трябва.

Костов много се, как да кажа, свалил е вратовръзката. Гледах го в изявленията вчера. Върнал се е в стария си ритъм на говорене.
Чудесно.

Каза, например, че се аргументира – по-хубаво изречение, запомних го, че премиерът Станишев бил пътен кантонер. Това по повод на агенцията НАПИ. Защо я дадохте на Плевнелиев? Сега, гледах и Плугчиева казва: „Не”. Ама Европа казва: „Давайте повече хора да контролират, защото Плевнелиев иначе много по-лесно може да пусне батко и братко – един. Ама ако го гледа друг?
Хайде да говорим сериозно.

Говорим сериозно.
Станишев, Плугчиева и трима министри – къде е „Тракия”, къде е „Люлин”, къде е „Струма”, къде са магистралите? Защо ще ми давате за пример провалили се хора? Аз разбирам сега да ми покажете, хайде да тръгнем да видите магистралата на Станишев до Бургас и магистралата до Благоевград и ми кажете вие Борисов какво ще направи. Защо се реферирате към провалили се хора?

Защо се ядосахте?
Ами защото вие ги цитирате като някакви светила в тази област...

Не, не.
... които могат да дадат ценен съвет.

Моля, успокойте се! Гледах Плугчиева, която уважавам, която каза...
Аз съм спокоен. Ами уважавайте си я и се возете по магистралата на Плугчиева, ще й напиша една табела и си я уважавайте пак! Къде е магистралата на Плугчиева?

Господин Борисов...
Къде е магистралата на Плугчиева? Нека говорим конкретно сега.

... моля ви! Да, защото вие казвате: „Европа иска А, Б, В”.
И аз съм направим А, Б, В.

Тя казва: „Европа иска от нас повече контрол”.
Ама коя е тя?

Оная жена, с която сте пил кафе миналия ден и която казвате, че добре се справя.
Ако онази жена е слушала Брюксел, батко, братко и тримата й министри, които бяха шефове на тази агенция, трябва да са в затвора. И тя не сега трябваше да го говори. Тя трябваше да сезира главния прокурор, да излезе от партията, да излезе от правителството и да каже: „Тия крадци крадат”. Тогава можеше да ми я цитирате тази жена. Към днешна дата ние имаме провалили се агенции, с несъответствие, със замразени пари. Това имаме към днешна дата. И аз ви гарантирам и съм направил така, че един човек да носи отговорност. Не три, не пет, не шест. Министърът на регионалното развитие носи отговорност за министерството си. Не се ли справи, и аз съм дал срок 15 септември, като се върна от Брюксел в регионалното министерство искам да поканим медиите, защото чрез тях ще покажем на хората – магистрала „Тракия”, етап в момента, конкурс, коя дата, първа копка на първи лот коя дата, срок на изпълнение коя дата, така, както направих за метрото в София. Ако си спомняте, преди три години ви събрах и казах: „Това е наличното, това строим, това проектираме, за това е финансирано от Брюксел, за това е финансирано от общината, за това е Европейската инвестиционна банка” и на 7 септември сега ще имате метро и виждате София каква става по метростанциите. Това на 15 септември Плевнелиев трябва да покаже за всяка една магистрала и той носи отговорност за това.

Станаха клещи. Очевидно станаха клещи, скарахме се. Кажете, убеден ли сте, не цитирам име, че ЕК не иска от нас действително агенция с различен тип контрол? Или този контрол е достатъчен?
Контролът е министърът. Това е политическата и фигурата, която управлява. И, между другото, тук трябва да се направи сега в условия на криза и съм възложил сметка на заплатите. Защото има един невероятен парадокс.

На кои заплати? Там в НАПИ?
Не, навсякъде. На чиновниците в държавата.

Дето вземат повече от вас?
Не, те вземат пъти повече от мен. По шест, по седем, по осем. Особено там по ДКЕВР, по НЕК, по БЕХ, по тези дружества.

БЕХ е енергийният холдинг.
Да. Абсолютно ненужен, който съм сигурен, че ще го затворя.

Кога?
Ами сигурно в най-скоро време, защото е абсолютно ненужен орган.

Защо?
Е за какво е?

Нали там окрупнява всички дружества в енергетиката държавни?
Е и? Какво? Провалиха заема с „Париба”. Колко им е печалбата на тях?

Ако е проблемът хората, а не структурата, защо не запазите структурата?
И структурата и хората.

Кога ще го закривате?
Чакам всеки момент министърът да ми предложи решение. До седмица-две максимум ще го закрием. Той е абсолютно ненужен.

И кой ще отговаря за всички тези отделни дружества? Министърът?
Както си беше... Ами разбира се. Аз съм свикнал да работя с един отговорен човек. Не да седнат няколко и да ми изпеят гамата: ми, фа, сол. То отговаряш, ти си министър, докладваш ми какво си направил. Ставаш – не ставаш. Ако искаш. Кандидати за министри много. Но не съм съгласен министърът да взема 2 хил. лв., а чиновниците да взимат по 6, по 7, по 8, по 10, по 12, по 13 хил. До 18 хил. лв. на месец взимат чиновниците.

И какво ще стане сега?
Може ли в телевизията, вашата, репортерът или този, операторът с камерата, да взима повече от Зурлева? Премиерът ли е този, който носи отговорност? Или всичко заплати под мен или да направят адекватна заплата.

Вашата 20 хил.
Значи след като моята е 3 или там колко...

Не знаете ли колко е?
Не съм я получавал още. Днес сигурно ще ми донесат заплата да взема. Ще видя колко е тази, но редното е всички отдолу. 

А не вие нагоре?

За съжаление тук има и популизъм.

Тук има популизъм. Вместо да кажете: „Дайте ми на мен 20-ка, а вие си взимайте по 15”.
Което би било правилно, примерно...

Да.
... да ги подредиш отдолу нагоре. По-лесно е, обаче, сега да ги подредя надолу.

И да кажете на хората: „Аз, честният, добрият...
Това е. В случая съм популист.

... дето искам 100% обществено доверие...
Така е, но не е неправилно. Защото в противен случай ще излезе, че премиерът или министрите се дотират от някъде другаде. Защото няма логика сега. Аз съм началникът на телевизията, ти взимаш 8 хил. лв., аз взимам 2 или 3. Ами ще ти завидя най-малкото, ще кажа: „Дай да се сменим! Ти стани началник, а аз ще стана водещ.”

На какво беше, на „Клещи”.
На клещи, на вилици, каквото искаш. Парите са материалния израз на труда на хората. Трудиш се, носиш отговорност, трябва да получиш адекватна заплата.

Това от 8 хил. откъде го казахте? Жълтите вестници писаха, че съм взимала 12, вие паднахте на 8.
Нищо, в сравнение с „Информационно обслужване”. Там са много над 12.

Много искам да интервюирам Азер Меликов. Дали пък не са някакви спекулации това?
Не, не, аз не ги, ще кажа на жаргон, гризкам тези. Аз пуснах ведомостите, където са се разписали, със заплатите – 13, 12 хил. Не слушай Станишев – спекулации! Първо ведомостите, ето, на журналистите и тогава говорим. Това като с оставките на полицаите, на регионалните директори.

Пак връщаме това.
Връщаме го, да.

Не, не, аз връщам. Ченгето у вас какво казва? Защото много критики какви - са тия работи, политическа сила, лидер, премиер казва кой е за затвора. Обаче вие сте ченге.
И пожарникар, и ченге и каквото искате.

Кой министър от тия, които ги проверявате...
Ако искате да ме обидите, не ме обижда това. Каквото кажете, все ми е добре.

Не, не ви обиждам. Защо? „Ченге” обидно ли е? Напротив, „полицай” не е обидно. Хората очакват от полицая да ги пази.
„Полицай” е едно, „ченге” е друго. Но...

Добре, „полицай” предпочитате да ви кажа.
За мен това е без значение.

Добре. Кой от министрите, които в момента са дадени на прокуратурата, ще бъде в затвора, според вас, на база информацията, която имате към момента? Това не е намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт.
Не, не. Аз съм убеден, убеден съм, че няколко ще отидат в затвора. Или ще получат присъди. Може да са условни, може...

Сигурен сте?
Сигурен съм.

Кои са те, според вас?
Не съм човекът, който ще каже. Убеден съм, че ще бъде скоро. Просто вижте, няма как да стане, защото това, което са правили, то е черно на бяло. Това са доказани неща.

Много напреднахме с времето, но все пак не предозирахте ли със солта в манджата...
Не, не, то е малко.

Чакайте, не съм попитала.
Това, което сме извадили е малко.

Анкетна комисия в парламента, Сметна палата – одит, чувам го Мартин Димитров вчера казва: „Трябва да се ревизират всички там оперативни, програмите, които...” Парите. Имаме шест минути ми дават знак, добре. И данни в прокуратурата. Само това ли правите сега? Нещо друго правят ли? Сега казват: „Нямат законодателна програма”.
Кой няма?

Вие. Къде е тая програма? Какво правите? Пишат ли се закони?
Пишат се, променят се.

Или се рови в бунището?
Вижте, ако искате да ги прикривате, аз не искам да ги прикривам. В това бунище са заровени милиарди през годините. Това бунище трябва да се разрине, за да се тръгне напред. Без да се разрине това бунище, няма мърдане напред. Така че ще го разровим така, както трябва, и през това време се структурират нещата, тръгват си и аз съм убеден, че след 5-6 месеца ще има видим ефект.

Това всъщност какво беше? Много се спекулираше по темата, че сте разиграли целия парламент с това няколко часа по-късно да го предложите. Въпросът бил да махнете оня, шефа на „Емисионно”.
Ама вижте, аз съм за закона. Преди изборите и сега казах – ние тези хора ще ги махнем. Защото те не са поставени на тези знакови позиции в съответствие със закона. Шест месеца преди да им изтече мандата те биват назначавани от стария парламент. Абсолютно беззаконие. Ненужно.

Т.е. вие не се съмнявате в неговите професионални качества, на Искров, просто искахте да спазите закона?
Спазвам закона. И, както видяхте, внесе си оставката, след това я предложихме, гласува се.

Нови областни управители, почти навсякъде нови шефове на държавни дружества. Защо трябваше и шефовете на РДВР да тръпнат сега в очакване? Писаха някъде „28 шефове с оставки в джоба”, кърджалийският май вече я подаде.
Първо, назначенията в последните два-три месеца за регионални директори преди изборите не ги коментирам, защото те са партийни назначения. Оттам нататък съм абсолютно убеден в правилността на решението на Цветанов, а то е – 20 дни срок на всеки един регионален директор да дойде с отговор на няколко въпроса: кои са босовете в неговата област или регион, кои са наркодилърите, оки са перачите на ДДС, кои са криминалния контингент. И съответно по всеки един от тях да пише: по този се води дело, очакваме след един месец, след пет месеца реализация, по това в момента работим с колегите от ДАНС или БОП, очакваме еди-какво си.

Т.е. вие не ги гоните тия хора?
На базата на това ние получаваме информация в регионалните дирекции какво се върши в момента и какво се очаква. И всъщност този директор дали си ръководи...

Става, за да остане.
... дали става или не.

Т.е. няма да е политическа чистка...
Ако дойде директор и почне да ми говори, че не знае или тепърва ще търси кои са наркодилърите, ами ако отидеш в един квартал и питаш майките, те ще ти кажат. „Ей там е оня, продава до детската градина, ей тоя там ,другият, ето там” и толкоз.

Нямаме никакво време. Иване, колко време имаме? Три минути. Какво да ви питам за тия три минути?
Същото е за разпределителните дружества. Понеже това е важно за хората, според мен. Извинявайте, че подавам тоя въпрос, но за мен е важен.

Това е за Шушулов вчера дето...
Защото когато са продали електроразпределителните дружества, не са им оставили по договор, нито има инвестиции какви да направят. В общи линии само права без задължения. И тук тази комисия ДКЕВР, която се оказва изключително важна, е пропуснала и пропуска много неща.

Искате да кажете, че едно дружество няма задължение и инвестиционна програма, както например „Кремиковци” и всички останали?
По договор...

Няма?
.. приватизационен няма. А ДКЕВР трябва да им възложи какво да правят.

А те не са им възложили инвестиционна програма ли?
Понеже чух разнопосочна информация, затова съм написал едно писмо вчера и искам да ми се отговори на тези въпроси. И ако искате, след като ми отговорят, може да поканите главния секретар на Министерски съвет или някой, който, ще ви го пратя с това писмо, да видите какво са ни отговорили по тези електроразпределителни дружества.

Аз пък видях в новините, друго бяха извадили колегите. Не това, макар че е особено важно, защото примерно в Западна България като гръмнат 50 телевизора от пуснато високо напрежение, чакат хората с месеци...
Да, и това тримесечно хората примерно не го искат.

А кажете за тримесечното примерно, защото това беше извадено в новините, че вие питате какво да правим с едномесечно и тримесечно.
И мен ме питат хората. Защо трябва да е тримесечно?

Вие за какво сте?
Аз съм за това, което на хората им е по-удобно. Ако иска човек да си плаща на три месеца и има тая възможност, нека да го прави. Но всеки, който иска да си плаща всеки месец, защото така му е по-лесно и...

Ама няма как. Не може и на три и на един.
Ами тогава ще приемат това, което масово хората искат – това е на един месец.

Добре. Пресрочихме с времето. Накрая ще позволите ли един личен въпрос...
Да.

... с откровен отговор? Четохте ли интервюто на Станишев?
Не. Не се интересувам от провалени политици.

„Сега е време да се оженя”, казва той.
А в личен план му пожелавам всичко най-добро. Жени, деца, каквото иска – всичко най-хубаво.

Ама не, защото и вие сте ерген.
Това не ви е работа на вас какъв съм аз. От сутрин до вечер съм пред очите на обществото за всичко, което правя. Личният ми живот си е мой.

Прав сте. За това сте прав. Но защото през целия мандат на Станишев, където отидеше започваха бабите: „Ожени се, момче! Ти къща ако не можеш да гледаш...” За вас ще е същото. Мен не ме вълнува това. Кажете вие...
Остане ли ми време, ще се оженя. Така да ви отговоря.

Дали ще ви остане време в тоя мандат?
Остане ли, първо на вас ще кажа. А на Станишев действително му пожелавам успешен личен живот, защото Министерски съвет изяжда времето и личния живот. Това е безспорно.

Днес ви е първият парламентарен контрол. Там ли отивате сега?
Не. Първо имаме доста неща до парламентарния контрол.

Какво ви питат?
Нещо, което просто от уважение към парламента ще отида. А и да не давам на министрите си лош знак. Мисля, че за външнотърговските фирми от 1989-1990 година.

Това ли питат?
Нещо такова.

Това беше чест въпрос в предишния парламент, между другото.
Ами има хора, които искат да си ги зададат.

Дали са били източвани... Да.
Ще ви кажа.

Трябва да слагаме точка.
С това питане днес аз на този човек ще му отговоря защо ринем бунищата, което вие ме питате. Защото като се закриват бунища, така както с външнотърговските фирми, и след 20 години то пак е бунище.

Ама вие тук сте ми дал пример с едно сметище край Берлин, поправете ме, ако греша, дето слага боклук, боклук и отгоре трупат, правят такива могилки.
Да. И стават паркове.

Нали вие сте ми го казал? Берлин май беше. Къде беше?
Не само. И в Копенхаген, на много места. И забиват едни тръбички с едни инсталации и изваждат метана и с него се отопляват.

Ами ето така правим и ние – трупаме, трупаме отгоре, нещо отпушва...
От бунище не става.

Добре. Приключи днешното издание на „Челюсти”, пък и летният проект радио по телевизията.
  Автор: reporter Категория: Новини
      Нагоре

Тагове: интервю, наркотици, челюсти, клещи, култово, корупция гражданско общество



Гласувай:
11



1. ka4ak - за по лесно28.08 11:02 - Борисов: По-лесно е да си премиер отколкото кмет
21.01.2010 17:16
Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в предаването "Челюсти" по Нова тв








30 дни, след като телевизионният проект „Челюсти” стартира с интервю с кандидата за премиер на Република България, в края на този експеримент радиото по телевизията ще направим разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Добър ден, благодаря ви, че приехте тази покана.
Добър ден.

Как сте?
Горе-долу, както казва народът.

После ще говорим сериозно. Първо, вчера си мислех, не ми поискахте предварителни въпроси. Не знам дали ви направи впечатление, умишлено казах добър ден, иначе ако бях казала добро утро щяхте да ме коригирате. Вдигате си телефона.
За десет години никога не съм искал предварително въпроси и никога не съм си чел дадено интервю предварително, това, което правят всички. Вашите колеги сигурно ни гледат, ако има журналист, който да каже, че ми е дал предварително въпроси да му отговоря или след това съм поискал преди да изляза да го прочета това, което е написал, нека се обади.

Добре. Живеете още в Банкя нали?
Там съм си се родил.

Какво друго, поканих ви лично по телефона, дори не минах през пресцентъра, защото си вдигате телефона и все пак нещо се е променило, какво? Не може да сте същия, няма как, просто спомням си онова време гледах ви в телевизията...
Нищо.

... как висяхте пред Министерски съвет и му викахте на министър-председателя, слез, страхливецо, сега вие сте вътре, нещо трябва да се е променило и у вас.
Да бъда откровен?

Да.
Поне десет пъти е по-лесно да си премиер от кмет.

Не.
Е, за да съм честен. Винаги съм казвал какво е в МВР, какво е като кмет, какво е премиер.

А помните ли какво ви каза Сергей Станишев, примерно като сдаваше мандата или мисля, че да, тогава когато парламентът гласуваше. Той каза, че е много лесно...
Ангажименти, които поех към него, съм ги изпълнил.

Много лесно е да кандидатстваш за това, да се бориш в кампания, много трудно е да носиш отговорността, вие сега ми казвате, че е лесно. Защо е лесно?
Лесно е, защото имаш телефон с копчета и който министър ти трябва, какъвто проблем има зависи от теб да го решиш, затова е лесно.

Обаче, ако сбъркаш в избора...
Никой не ти пречи.

... ако сбъркаш в избора дори на един човек става много сложно, защото едното копче, ако дава червено и ако това е социалната сфера например, може да почнат стачки.
Един петък сбърках, в понеделник го отстраних. Аз нямам претенциите да съм безгрешният човек в държавата.

За кого говорите?
В Агенцията за горите, но да не говорим поименно, в петък го назначих, в понеделник го смених. За един уикенд ми беше достатъчно да разбера, че съм сгрешил. Затова казвам, че е по-лесно.

Сърцето ми остана в МВР, не спряхте да повтаряте през тези два полумандата като кмет, сега отива ли на „Дондуков” 1 това сърце или не?
Не. Като отидох в МВР да навестя министерството, първо отидохме в моя кабинет.

Защо така, защото няма бивш полицай или какво?
Там ми бяха най-добрите години според мен.

Харесва ли ви да сте министър-председател? Като кмет твърдяхте, че не ви харесва, че го правите, защото така трябва.
Сега мога да ви кажа, харесваше ми да си бъда главен секретар и там си ми минаха всичките емоции като пост. Сега вече като отговорност, като амбиции, като желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам и повече дори отколкото в МВР. А и да ви кажа честно пак, aко ми харесва пък това, че съм премиер е, че имам същата тая оперативна възможност да реагирам за всичко – такава, каквато имах като главен секретар.

Казвате оперативна възможност, с което ме подсещате – миналия ден разговарях с един, да кажем, човек – лидер на обществено мнение. Ние разговаряхме за вас. И той ми казва: „Знаеш ли, проблемът е, че той не е визионер”.
Как?

Не сте визионер, че вие сте оперативно действащ човек. И се замислих как например в годините на прехода пред нас са стояли приоритетите НАТО, ЕС – важни стратегически приоритети. Сега трябва ли ни някаква нова визия или ни трябва оперативност? Какво ни трябва сега? Защо ви избраха хората? Защото искат всеки ден оперативно действие или искат нов приоритет? Имате ли визия?
Как аз си обяснявам избора и този резултат, а и това доверие, което един месец от работата на правителството имаме?

Имате към днес, да.
С цялата уговорка, че не вярваме и че не искаме социолозите да ни бъдат мерило, но в общи линии това, което говореха през годините, това винаги се случваше. Затова и си позволявам в случая да стъпя на тези 30 дни, на които дават оценка социологическите агенции. България имаше няколко проблема, видни за хората. Инстинктът на народа го подсказваше. А и това, което излиза всеки ден от бившите управляващи показва, че хората са били прави. Безогледно крадене, безотговорно харчене, погазване на закона в пълния му обем и хората искаха това да спре. Беше крайно време да спре. В същото време и от Брюксел искаха същото. И просто съвпаднаха два интереса – на народа и на нашите европейски партньори. Затова, как, „визионер” ли беше тази нова дума, която чувам, затова хората, да, обичат да им се говори в бъдеще време, обичат да знаят свалите перспективи. Все пак 45 години в комунизма ние само за светло бъдеще говорехме. Кога ще спре реалният, бяхме го нарекли „реален социализъм”, и после ще дойде истинският комунизъм, готиното време. Хората искат да видят какво ще се случи днес. И затова дори когато им кажеш, че напролет евентуално ще им вдигаш пенсиите и заплатите, при положение, че си ги вдигнал само преди 20 дни, те казват: „Не, не искаме да знаем отсега за още по-нататък какво ще бъде”. Така че народът е прав. Той иска да знае какво може да му се случи в годините – хубаво, лошо. Но според мен той знае и какво трябва да се направи днес. И тази българска поговорка за кацата без дъно - знае, че трябва да се затвори. Аз не съм човек, който ще продължи да налива в каца без дъно. Затова искам да си я затворим, затова са именно спирането на всички...

Чакайте! Хайде да диалогизираме, моля ви, защото така ще е по-интересно и за хората. Казвате хората искат да знаят, но според мен хората искат да знаят добрите неща, перспективата, онзи плюс. Вие, това театър ли беше впрочем, между социалния и финансовия министър? Четири години напред замразени заплати, това е...
Не, никакъв театър не е било. Просто...

Това беше...
... просто господин Младенов има пресконференция сутринта. Грешката му е, че тогава правят пресконференцията след събитието, при положение че знае, че следобед в 15.00 или 16.00 часа има среща...

На Социалния съвет?
... да, на тристранното сътрудничество, на която ще е и вицепремиерът Дянков, и той, и синдикатите. Тази среща мина възможно най-добре. След нея няма пресконференция и на другия ден в медиите излиза, че има проблем между двамата министри. Извиках ги, обясних им, че от едно подобно движение, абсолютно неумишлено, се показаха в заглавията на вестниците, харесва ли ви това.

Откровен ли сте сега?
Да, можете да ги попитате.

Някой от БСП ни беше на гости, наистина не помня кой, Таня Дончева ли беше, кой, който каза, че, не искам да се хващаме за името, но вашите опоненти твърдят, че вие сте готов да жертвате всеки, за да...
Безспорно е така.

... но, за да запазите своя си рейтинг.
Безспорно е така.

Така е?
Абсолютно. Хората са ми дали доверие, знаят, че няма как толкова депутати, толкова кметове, толкова области, толкова министри, толкова заместник-министри, огромна армия от апарат, да избера идеалните хора. Те обаче очакват, когато дали от медиите, дали от сигнали, които пращат гражданите, науча за провиненията на даден, независимо какъв е – министър, областен, депутат, ще взема адекватно решение и няма да го оставя и да кажа, ами аз няма да го дам на вълците.

Какво работи Божидар Димитров, моля ви да сте искрен?
Божидар Димитров в момента се занимава с българите в чужбина. Помага и на Вежди Рашидов.

Видяхте ли вчера първата страница на „Труд”, ако не ме лъже паметта, дали беше интервю с него или някаква дописка, не знам, какво сте се хванали за ½ д ..., зрителите се сещат какво имам предвид.
Вижте, Божидар Димитров е...

А Берлускони, това не отива на министър, такова поведение наистина не отива на министър.
Божидар Димитров е човек, който обществото го е приело по даден начин, харесва или не харесва в него дадени черти. Той има такъв начин на изказ, винаги е искрен в изказа си и аз не възнамерявам да го променям. Той е достатъчно възрастен човек, за да прецени кога и как да говори. Но що се касае за Македония, на Министерски съвет му направих забележка пред всички министри да внимава с изказа си и да го съобразява с външния министър.

Да, защото...
Това съм го направил.

... да си шеф на НИМ не е като да си министър без портфейл.
Така е и това съм направил в сряда.

А там с този казус в Чикаго мисля, че беше, запознат ли сте, с това момиче, което...
В Чикаго, да, аз помолих госпожа Желева да запознае целия Министерски съвет, защото това е казус, който за съжаление малко жълт, но много бързо обикаля обществото. Заради това си поведение госпожата е наказана две години, изтърпяла си е наказание. След това се е явила на конкурс, който е издържала и сега, ако ние я спрем, тя ще ни осъди и ще се върне обратно. Няма законова пречка да не я сложим, тя не е политическо назначение.

Сега сериозно почваме да си говорим.
Да, сериозно и аз сериозно мисля, че ви отговарям.

Не, не, за по-сериозните неща. Какво си говорихте с Путин вчера, да не би да се появиха комплекси? Помня, че бяхте казал, няма, там Ники Младенов беше направил един гаф, като каза, ще преразгледаме отношенията с Русия, той още не беше министър, след това вие казахте, че всъщност е имал предвид, че нямаме комплекси от Русия. Вчера като чухте Путин, да не би да се появиха комплекси, за „Южен поток”, за „Белене”?
По принцип господин Путин е човек, който в срещата си с всеки световен лидер, има необходимия респект и уважение. Това го знае всеки. Нямам намерение да преразказвам разговора ни, той беше около час някъде, беше спокоен, уверен и много точен в изказа си. Знаеше всеки мой министър по име, включително с изказванията, които е направил. Аз мисля, че му отговорих по същия начин.

Със самочувствие?
И това, което като наследство са ни оставили предишните управляващи, го питах дали иска да има приемственост или не. Защото, ако иска да има приемственост, тя ще е лоша за нашите проекти, защото още миналия ноември е трябвало да бъдат внесени вноски за „Бургас-Александропулис”, трябвало е да се търси кредит, финансиране и вкарване в бюджета за АЕЦ „Белене”, нищо не е направено. Така че предишното правителство, което мислело да ме пита сега какво правим ние, на практика по нито един проект не е направило нещо. И затова се договорихме...

Да, ама руснаците трябваше да ни дадат голям заем за „Белене”, те имат интерес.
Те са го били вкарали 3.5 милиарда долара в бюджета на Руската федерация и е трябвало нашето правителство да даде гаранция и да вземе парите, и сега да строят, само че не са го направили.

Вие ще го направите ли, ще дадете ли държавна гаранция?
Аз затова, аз съм се разбрал с него така, ноември месец го помолих те да дойдат в София, за да мога и аз да участвам на тази среща. Надявам са да дойдат, в смисъл пое ангажимент, че ще дойдат. Дотогава съм поискал отсрочка във времето, за да могат министрите да се запознаят с детайлите и как би могло да се случи нещо при липсата на пари и дефицит близо 3 милиарда в бюджета. Вижте, той е човек, който казва, искам да знам „да”, че е „да” и „не”, че е „не” и двете са отговори. И ми каза, благодаря ви, че се обадихте да ми кажете какво мислите, че ви интересуват детайлите, че искате да преговаряте относно, ако говорим за „Бургас-Алекнадропулис”, при два референдума там, има ли 100% гаранция за екологията, ако има и има такива технологии, дайте да ги представим на обществото. Ако няма, няма да го правим.

Това е вашата позиция?
Това е моята позиция. Същото е за „Белене”, колко ще струва централата, колко ще работи, гарантирано ли е, че тези реактори и след 20 години, защото вече в България имаме прецедент, абсолютно работещи реактори – 3-ти и 4-ти, с решение на комисията се замразиха. Ами, ако това стане, след като дадем примерно 10 милиарда евро, работят следващите 10 или 15 години тези реактори и пак дойдат да им ги затворят на нашите деца тези реактори.

Той какво ви каза?
Той каза, благодаря ти за това отношение. И каза...

Господин премиер, как да ви...
... знам, че имате колан черен по карате, аз имам по джудо, искам така да водим разговора вече с вас, детайл по детайл.

... как да ви вярват хората, които ви гледат, да си кажат, как седнал Владимир и си казал, Бойко, няма да защитим нашия интерес, важното е да си говорим коректно. Това са толкова пари, които те биха могли да ни дадат без държавни гаранции, които в условията на икономическа криза, Русия също е в тежка рецесия.
Вижте, освен това в „Белене” ние имаме партньор, това е RWE...

Немците.
... най-голямата немска компания. Това са разговори, които ще се водят и с госпожа Меркел. И затова е хубаво, че на 1 септември в Гданск ще бъдат и господин Путин, и Берлускони, и госпожа Меркел, и поляците, разбира се. Така че там ще намерим 15-20 минути да продължим този разговор. Но най-важното за мен е, че те разбират условията на криза, че разбират, когато им се каже, българският интерес е по-важен за българите от руския, защото те самите са такива хора, всеки гледа своя интерес и са готови да дойдат в София, да сложим всичко на масата и ако е взаимноизгодно за двете страни, да го направим, ако не...

Ноември, ноември ще се състои?
Ноември, да, тогава е по план българо-руската комисия, която тази година трябва да е в Москва, така се пада.

И за да може да присъствате вие ще бъде в София?
И аз го помолих да изместят в София и предполагам, че и самият той ще дойде тогава. Защото това са, вижте и той печели в Русия с много агресивна, бърза реакция и повтарям, „да” е „да”, „не” е „не”, и „не” е отговор. Не е изгодно да се прави за България „Белене”, вика кажи „не” – „не”. Това ще бъде нашият подход.

Сега аз ви казвам, кажете ни, защото жените не разбираме много от тези неща, макар че чета, от Туркменистан природния газ ни трябва за „Набуко” нали? Ами аз чух снощи по новините, че президентът ще докара природен газ.
Сега, ние вчера имахме дълга среща с президента на Туркменистан. Една мъничка скобичка има...

Той за трети път докарва, ама все не идва?
Ами, защото тръбите минават през Русия. Той казва – аз ви давам още два млрд., препродайте си го, ама се разбери с Путин как да си го докараш. Сиреч, това е малко като на сватба. Това, което се обещава, не се дава веднага. Един казал – аз давам и кравата, и телето, и всичко нататък.

Това не го разбрах със сватбата.
На сватба в Банкя всеки един дава пари, обещава нещо и попитал – това, което се обещава сега, дава ли се веднага? Казали – не, не, давам кравата с телето. Той ни дава, само че има една подробност – няма как да си го докараме. И затова за нас е важно и „Южен поток”, и „Набуко”, в края на краищата или и двата, или който да е – да има гарантирана газ, която да дойде в България.

Вие смятате, че те не са конкурентни един на друг двата проекта?
За нас са изгодни и двата.

Да де, ама Европа и Русия все пак...
Тук е и дипломацията и ние да съумеем да направим така, че България да спечели. Ние най ще спечелим, ако и двата минат.

Пак се връщаме в България. Мисля си за нещо международно, ама какво друго международно да ви питам. Кажете сега сериозно ли този другия театър с Брюксел и ще спрат оперативните програми. Меглена Плугчиева вика – чакай, 80-те години на миналия век се лягаше на червения килим и се удряше чело.
Ние затова уволнихме и госпожата, която... Райна, забравих й фамилията, която е крила точно писмото, с което Брюксел още в началото на август ни е уведомил, че връща четири от програмите за съответствие. И тя го е крила, за да може да се правят, с цялото ми уважение към г-жа Плугчиева. Ако са толкова добре направени, защо ги връщат програмите за несъответствие? Защо не пускаха пари досега?

Тя ми го обясни подробно, за да го разберат хората. Март-април се е работило динамично. Те казват – тук трябва да коригирате нещо, опасност за спиране на пари няма.
С цялото ми уважение към моите опоненти – четири години са имали и ако до март и април са ги докарали, те парите ни ги спряха преди една година. За да ги спрат, е имало една-две години преди това предупреждение, че ще ги спрат, така че нека да оставим. Това, което са направили, те са си получили санкцията. От Брюксел са ни спрели парите – народът не гласува за тях. Сега е ред на прокуратурата. Фактически това е последното им наказание. Да си повдигнат обвинение по тях, да си влезнат в затвора час от тях и с това да се приключи.

Как разбирате тази карикатура от днес? Това вашите министри ли са или предишните ги джобите? А пък това „ще спирам, замразявам”? Да покажа към камерата. Как разбирате, ревизирате старите, а пък на вас ще слагате забранителните табели, това ли е?
Естествено.

Харесва ли ви?
Много.

Полицаят, това е полицаят.
Абсолютно вярно. Защото за мен е важно полицаят, ДАНС, прокурорите, когато, ето задържали, нека ги покажат по телевизията или разкрили вчера убийството на жената – тази, която е заклана в Северния парк, излезте, похвалете се, ето това сме свършили. Ама „ние ще арестуваме колите на наркодилърите” – абе, нареди ги на паркинга пред НТВ и кажи – ето това е на Ицо Шпека от Коньовица, ето това е на Пешо Тарабата, да ти кажа браво. И сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя.

Тогава защо казахте „спирам”, като ЕК няма да ни спре оперативните програми?
Днес спрени ли са? Това, че, дай Боже, в момента правим всичко, което критериите, които са ни дадени и в доклада на ЕК, и с нашите партньори в Брюксел, което ежедневно правим, за радост сигналите са добри. Днес очакваме и холандците, които знаете, че бяха за предпазна клауза на България, да дадат доклад заради този един месец, който да е много по-добър за нас в Брюксел. И ако успеем да започнем да си връщаме пари, това си е само наш успех, на никой друг. Ние сме заварили пасив, спрени програми, върнати за несъответствие, това са реалностите.

Плугчиева помага ли ви?
Да.

Каза в интервюто при мен миналия ден, че ще се виждате?
Да, дойде, пихме кафе, говорихме си по всички тези теми.

Ще помага ли? Ще използвате ли нейния експертен потенциал? Тя наистина е професионалист в това, което прави. Много червен й беше гердана, но...
В едно нещо й съчувствам. Че и отгоре – премиерът, и отдолу – министрите, не са ставали за нищо и всъщност тя е била един параван, едно перде за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. И те затова, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но всъщност на нито едно от нейните неща не са повярвали и затова са толкова тежки санкциите. И тя самата много добре знае, че особено когато нейният премиер се засили да легитимира за втори път Вълка в София, когато прекратих концесията и вкара закон, който мина на първо четене, Брюксел такъв шамар им подготви, че тя беше в паника.

Дойде на първата копка тогава.
Дойде, защото тя самата знаеше, че сме изпълнили абсолютно всички критерии, за да почнем строежа на завод, Станишев го бойкотираше. Трябваше това решение, което взехме в сряда – за кофинансиране от страна на държавата, нека да го обясним – ако това е завода за боклук, 20% трябва да финансират общината и държавата, другите 80% - ЕС. ЕС казва – ние сме готови да ви дадем парите, общината чрез заем от Европейската банка казва – готови сме с парите, тази част, която е на държавата, Станишев умишлено я бавеше. Съгласно Закона за обществените поръчки, без да имаш гарантирано финансиране, не можеш да пуснеш конкурсите на завод и ние сега в понеделник ще ги пуснем. Фактически това решение, което взехме в сряда, ако го бяха взели април месец, тези месеци сега тук щеше да се строи завода.

Желю Бойчев тук стоеше вчера...
Пожалих го човека. Гледах го. Той щеше да заспи и няма какво каже. София е видно толкова по-чиста, когато Станишев и Вълка си отидат – теменужки, цветя, метачки, видно е, все по-добре ще става. И Бойчев го знае, Бойчев е честен човек. Той го знае. Той вижда дори това... дадохме сигнал за трамвай, ама Борисов веднага спря конкурса. Дадохме сигнал за еди кое си, но Борисов веднага спря това. Той знае, че кметът, или както сега – премиер, аз не мога да знам 16 министри какво правят сега. Всеки може да направи дадена далавера. Въпросът е, когато дойда, и той потвърди моите думи вчера, щом разбере Борисов, той веднага, казва, той има инстинкт. Не е инстинкт, Бойчев. Имам характер и не им давам да крадат. И щом усетя, че нещо може да е минало покрай мен и да има елемент, вместо да го доказвам, да се занимавам, да губя време и енергия, прекратяваш конкурса и отиваш нататък. Ами, ето, връщах ви на конкурса за метрото. Прекратих конкурса и следващият беше с 84 млн. по-ниска цената, на следващия 84 /.../.

Да, да, разбрах.
Ами, 84 млн. са комисионата, да ти кажа. На мен комисиона не ми трябва. Спортната зала как стана за 18 млн. по-евтина?! Как? Това са, там са скритите комисиони в тези преговори. Самолетите ще видите сега, правителствените, как ще предоговорим този договор, колко пари ще спестим на държавата.

А, ще ги вземаме все пак тези двата „Еърбъс”-а?
Ами, чакай, ще видиш. Ние вече сме платили 14 млн.

Да де, нали там имаме да плащаме, за да развалим.
Да.

Така.
Ако сега върнем самолетите, горим с 14 млн.

Така.
14 млн. малко пари ли са за вас?

Никак не малко.
Така. Затова аз съм възложил и говорих с „Дойче банк” да видим за тези 14 млн., и евентуално ако се додаде още малко...

Какво могат да дадат.
... какво можем да вземем, защото не искам да ми изгорят 14 млн.

Какво можем да вземем?
В смисъл по-малък самолет ли да оборудват.

Какво горе-долу може?
Не знам, дал съм им да мислят.

До кога?
Трябва да го решат.

Няма да горим с тези пари, така ли?
Е,...

Надяваме се да не изгорим.
Надяваме се, защото ето сега заради некадърността на Петър Димитров ще изгорим с по 20 млн. на година лихва или трябва днес да извадя половин милиард лева и да го върна.

Това за НЕК ли?
За НЕК. Когато той се занимаваше с „Топлофикация – София” да я открадне от софиянци, мислеше, че ще може да я продаде, но не позна, вместо да си гледат работата, преди това взимат един огромен заем от 250 млн. евра, което е 500 млн. лева, половин милиард заем. И нарочно, умишлено. И днес ги давам на прокурор за това, защото дори и бездействието е огромна вина.

Да, в НЕК-а има бездействие, да.
Точно. Действие... вината е формулирана като действие или бездействие.

Това е като умишленото и неумишленото убийство.
Точно така. Нарочно не го правят, нарочно, защото най-хубавото за тях сега е да си признаят, че са некадърни или да кажат – от некадърност е, моля ви, не е нарочно. А сега ще ги поставям така, че трябва да кажат – моля ви се, признайте ни за некадърни, а не за виновни.

Да, да, защото иначе се увеличава наказанието.
Защото иначе, когато не са направили това, този заем става веднага изискуем. Говорим за не 2, не 3 млн., нещо да речем...

За половин милиард лева.
... за половин милиард лева по време на финансова и икономическа криза. По документ, по договор „Париба” веднага може да го вземе днес, а те са още осем банки в консорциум.

И какво правим сега?
И какво правим?! Откъде да взема половин милиард да го платя?! При половин милиард вече и повече дефицит.

Добре, даваме Петър Димитров на съд и какво, и той вади половин милиард от задния си джоб, и казва...
Нека следващият министър да знае, че като е некадърен или не може, няма да става министър.

А държавата какво прави?
Гори.

С половин милиард?
Ами, разбира се. Бъркаме и го връщаме. Ако продължим, лихвите, които ни слагат сега, сега са много мънички, защото той тогава така взе, сега стават 20 млн. на година лихви.

Г-н премиер, аз не знам с коя камера ви снимат. Това са...
20 млн. глоба за глупост.

Чакайте малко. Това са, ако ние изгорим с този половин милиард.
Не, ние няма да изгорим, но трябва отнякъде да го извадим да го върнем. Ние сме го взели тези пари и те са ги опукали по „Белене”.

Така. „Опукали по „Белене” звучи много добре.
Те са ги взели, за да се нагушкат. Там, уж ремонти, бутаници, гребаници по земята, никой не знае къде и колко са... Те затова са ги взели. Нали имаше уж милиарди излишъци. Защо са взели заем?!

И сега какво правим обаче?
Сега трябва да търсим в резерва, да извадим половин милиард да го върнем или да отидем и да кажем – добре, продължаваме този заем да го държим, ще го обслужваме.

Какво, смятате, че е по-добре да го върнем?
Но това е по 20 млн. на година.

По-добре е да го върнем, за да не плащаме тези лихви.
Не знам кое е по-добре.

Ще помислите?
Не, ще кажат финансовият и икономическият министър.

Искров ще участва ли в измислянето на това нещо, защото той е шеф на банката, централната?
Не, той не участва в...

Не, не, в разговорите.
Днес, в 12.30-13.00 часа ще дойде при мен и ще го помоля и за това –...

Да, питайте го.
... да консолидираме повече мозъци и да кажат... Защото, вижте, аз има неща, които знам и въобще не питам за тях, и има такива, особено във финансите, които оставям, слушам ги внимателно и оставям тези, които това им е професията, да намерят най-доброто решение.

Първия път като казах – идват рекламите, вие казахте – „Идва ГЕРБ”. Сега какво ще кажете в края на първата част на разговора?
Идват рекламите, за да престанете с въпросите.

Добре.
Докъде стигнахме? До рекламите.
До „Челюсти” да се казва „Клещи”. Това човечецът... с това тясно кресло тук, столче, по-подобава да е „Клещи” това предаване.

Вие да не сте гледал онзи човек, дето ни писа?
Гледах го, да.

Това е много хубаво – „Клещи”, между другото. Какво, да го прекръстим? Така ще ви харесва повече ли?
Да, „Клещи” е по-хубаво.

„Клещи”. Познавате ли Емил Хърсев?
По име го познавам. Мисля, че съм го виждал един-два пъти.

Умен човек! Това съм го запазила от сряда, 19 август, вкъщи съм го запазила, ако някой от икономистите ви дойде, хубаво, че дойдохте вие. „200-300 млн. от акция „Ревизия” не стигат. Наближаваме репресия.” Накратко ще прецизирам и няма да е на икономически език, който той ползва, но каза, че бюджет не може да напълниш само със затваряне на... Т.е. ако кажеш на контрабандните канали – няма да можете да внасяте за 25 стотинки дреха, която след това ще продавате за 30, те...
Те просто няма да я внасят и тези пари няма да влязат в държавата.

Да. Е, как ще напълним бюджета.
Бойко Борисов: Но ползата от това, че се запазва чистотата на системата. Тези пари отиват в корупция...

Ама на бюджета му трябват пари.
Да. На бюджета му трябват пари и парите ще дойдат от по-добра събираемост, ще дойдат от повече работа, ще дойдат от, дай Боже, пускането на еврофондовете.

А в криза?
От там, от друго място няма.

А в криза? Добре де, ама в криза?
Ами, ако е лесно в криза, и Съединените щати, и Германия и Франция да са излезли, и Великобритания. Това е положението. Криза е, да. Не стигат парите и затова разумните държави започнаха още миналата година с антикризисните си мерки. Докато нашето правителство, старото, харчеше безогледно до последно, изхарчи всичко и отидохме на пасив. Да, не стигат 200-та млн.

Никой ли не краде от министрите ви? Сигурен ли сте?
Сигурен съм, абсолютно.

Сигурен сте?
Да, категорично.

Искате да кажете, че след 20 години преход... Аз се извинявам на публиката, че може да изглеждам и малко по-мила в това интервю, но предпочитам да извадя от вас информация, отколкото да се клещим.
При първия корупционен скандал, да го наречем, който ще излезе или ще се вихри, или ще...

Вие няма да го прикриете? Един половин милиард няма да ви дойде добре?
Половин милиард от?

Ами, ще ви дадат през „Белене”, през... някакви пари ще се съберат там. Защо?!
Защото аз можеше още за тоя месец да имам 30-40 млн.

Не ви трябват пари?
Не.

Сериозно?
Лев не ми трябва.

Иматe ли PR-и?
Не.

Звучи като добре измислена фраза. Убеден сте, че след четири години...
Пък не ме питайте. Аз съм вече 10 години във властта. 10 години съм все на позиции, които, ако искам да крада, да съм крал. Та сега ще стане, когато народът баш е показал, че ми има доверие и очаква да се случи това и вярват и в Брюксел, сега ще се омаскаря накрая. Защо? Лоша си ми е къщичката в Банкя или дворът или... Какво да ми стане по-хубаво?

Вие искате още един мандат май.
ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години.

Защо?
Ами защото трябва.

Костов много се, как да кажа, свалил е вратовръзката. Гледах го в изявленията вчера. Върнал се е в стария си ритъм на говорене.
Чудесно.

Каза, например, че се аргументира – по-хубаво изречение, запомних го, че премиерът Станишев бил пътен кантонер. Това по повод на агенцията НАПИ. Защо я дадохте на Плевнелиев? Сега, гледах и Плугчиева казва: „Не”. Ама Европа казва: „Давайте повече хора да контролират, защото Плевнелиев иначе много по-лесно може да пусне батко и братко – един. Ама ако го гледа друг?
Хайде да говорим сериозно.

Говорим сериозно.
Станишев, Плугчиева и трима министри – къде е „Тракия”, къде е „Люлин”, къде е „Струма”, къде са магистралите? Защо ще ми давате за пример провалили се хора? Аз разбирам сега да ми покажете, хайде да тръгнем да видите магистралата на Станишев до Бургас и магистралата до Благоевград и ми кажете вие Борисов какво ще направи. Защо се реферирате към провалили се хора?

Защо се ядосахте?
Ами защото вие ги цитирате като някакви светила в тази област...

Не, не.
... които могат да дадат ценен съвет.

Моля, успокойте се! Гледах Плугчиева, която уважавам, която каза...
Аз съм спокоен. Ами уважавайте си я и се возете по магистралата на Плугчиева, ще й напиша една табела и си я уважавайте пак! Къде е магистралата на Плугчиева?

Господин Борисов...
Къде е магистралата на Плугчиева? Нека говорим конкретно сега.

... моля ви! Да, защото вие казвате: „Европа иска А, Б, В”.
И аз съм направим А, Б, В.

Тя казва: „Европа иска от нас повече контрол”.
Ама коя е тя?

Оная жена, с която сте пил кафе миналия ден и която казвате, че добре се справя.
Ако онази жена е слушала Брюксел, батко, братко и тримата й министри, които бяха шефове на тази агенция, трябва да са в затвора. И тя не сега трябваше да го говори. Тя трябваше да сезира главния прокурор, да излезе от партията, да излезе от правителството и да каже: „Тия крадци крадат”. Тогава можеше да ми я цитирате тази жена. Към днешна дата ние имаме провалили се агенции, с несъответствие, със замразени пари. Това имаме към днешна дата. И аз ви гарантирам и съм направил така, че един човек да носи отговорност. Не три, не пет, не шест. Министърът на регионалното развитие носи отговорност за министерството си. Не се ли справи, и аз съм дал срок 15 септември, като се върна от Брюксел в регионалното министерство искам да поканим медиите, защото чрез тях ще покажем на хората – магистрала „Тракия”, етап в момента, конкурс, коя дата, първа копка на първи лот коя дата, срок на изпълнение коя дата, така, както направих за метрото в София. Ако си спомняте, преди три години ви събрах и казах: „Това е наличното, това строим, това проектираме, за това е финансирано от Брюксел, за това е финансирано от общината, за това е Европейската инвестиционна банка” и на 7 септември сега ще имате метро и виждате София каква става по метростанциите. Това на 15 септември Плевнелиев трябва да покаже за всяка една магистрала и той носи отговорност за това.

Станаха клещи. Очевидно станаха клещи, скарахме се. Кажете, убеден ли сте, не цитирам име, че ЕК не иска от нас действително агенция с различен тип контрол? Или този контрол е достатъчен?
Контролът е министърът. Това е политическата и фигурата, която управлява. И, между другото, тук трябва да се направи сега в условия на криза и съм възложил сметка на заплатите. Защото има един невероятен парадокс.

На кои заплати? Там в НАПИ?
Не, навсякъде. На чиновниците в държавата.

Дето вземат повече от вас?
Не, те вземат пъти повече от мен. По шест, по седем, по осем. Особено там по ДКЕВР, по НЕК, по БЕХ, по тези дружества.

БЕХ е енергийният холдинг.
Да. Абсолютно ненужен, който съм сигурен, че ще го затворя.

Кога?
Ами сигурно в най-скоро време, защото е абсолютно ненужен орган.

Защо?
Е за какво е?

Нали там окрупнява всички дружества в енергетиката държавни?
Е и? Какво? Провалиха заема с „Париба”. Колко им е печалбата на тях?

Ако е проблемът хората, а не структурата, защо не запазите структурата?
И структурата и хората.

Кога ще го закривате?
Чакам всеки момент министърът да ми предложи решение. До седмица-две максимум ще го закрием. Той е абсолютно ненужен.

И кой ще отговаря за всички тези отделни дружества? Министърът?
Както си беше... Ами разбира се. Аз съм свикнал да работя с един отговорен човек. Не да седнат няколко и да ми изпеят гамата: ми, фа, сол. То отговаряш, ти си министър, докладваш ми какво си направил. Ставаш – не ставаш. Ако искаш. Кандидати за министри много. Но не съм съгласен министърът да взема 2 хил. лв., а чиновниците да взимат по 6, по 7, по 8, по 10, по 12, по 13 хил. До 18 хил. лв. на месец взимат чиновниците.

И какво ще стане сега?
Може ли в телевизията, вашата, репортерът или този, операторът с камерата, да взима повече от Зурлева? Премиерът ли е този, който носи отговорност? Или всичко заплати под мен или да направят адекватна заплата.

Вашата 20 хил.
Значи след като моята е 3 или там колко...

Не знаете ли колко е?
Не съм я получавал още. Днес сигурно ще ми донесат заплата да взема. Ще видя колко е тази, но редното е всички отдолу.

А не вие нагоре?
За съжаление тук има и популизъм.

Тук има популизъм. Вместо да кажете: „Дайте ми на мен 20-ка, а вие си взимайте по 15”.
Което би било правилно, примерно...

Да.
... да ги подредиш отдолу нагоре. По-лесно е, обаче, сега да ги подредя надолу.

И да кажете на хората: „Аз, честният, добрият...
Това е. В случая съм популист.

... дето искам 100% обществено доверие...
Така е, но не е неправилно. Защото в противен случай ще излезе, че премиерът или министрите се дотират от някъде другаде. Защото няма логика сега. Аз съм началникът на телевизията, ти взимаш 8 хил. лв., аз взимам 2 или 3. Ами ще ти завидя най-малкото, ще кажа: „Дай да се сменим! Ти стани началник, а аз ще стана водещ.”

На какво беше, на „Клещи”.
На клещи, на вилици, каквото искаш. Парите са материалния израз на труда на хората. Трудиш се, носиш отговорност, трябва да получиш адекватна заплата.

Това от 8 хил. откъде го казахте? Жълтите вестници писаха, че съм взимала 12, вие паднахте на 8.
Нищо, в сравнение с „Информационно обслужване”. Там са много над 12.

Много искам да интервюирам Азер Меликов. Дали пък не са някакви спекулации това?
Не, не, аз не ги, ще кажа на жаргон, гризкам тези. Аз пуснах ведомостите, където са се разписали, със заплатите – 13, 12 хил. Не слушай Станишев – спекулации! Първо ведомостите, ето, на журналистите и тогава говорим. Това като с оставките на полицаите, на регионалните директори.

Пак връщаме това.
Връщаме го, да.

Не, не, аз връщам. Ченгето у вас какво казва? Защото много критики какви - са тия работи, политическа сила, лидер, премиер казва кой е за затвора. Обаче вие сте ченге.
И пожарникар, и ченге и каквото искате.

Кой министър от тия, които ги проверявате...
Ако искате да ме обидите, не ме обижда това. Каквото кажете, все ми е добре.

Не, не ви обиждам. Защо? „Ченге” обидно ли е? Напротив, „полицай” не е обидно. Хората очакват от полицая да ги пази.
„Полицай” е едно, „ченге” е друго. Но...

Добре, „полицай” предпочитате да ви кажа.
За мен това е без значение.

Добре. Кой от министрите, които в момента са дадени на прокуратурата, ще бъде в затвора, според вас, на база информацията, която имате към момента? Това не е намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт.
Не, не. Аз съм убеден, убеден съм, че няколко ще отидат в затвора. Или ще получат присъди. Може да са условни, може...

Сигурен сте?
Сигурен съм.

Кои са те, според вас?
Не съм човекът, който ще каже. Убеден съм, че ще бъде скоро. Просто вижте, няма как да стане, защото това, което са правили, то е черно на бяло. Това са доказани неща.

Много напреднахме с времето, но все пак не предозирахте ли със солта в манджата...
Не, не, то е малко.

Чакайте, не съм попитала.
Това, което сме извадили е малко.

Анкетна комисия в парламента, Сметна палата – одит, чувам го Мартин Димитров вчера казва: „Трябва да се ревизират всички там оперативни, програмите, които...” Парите. Имаме шест минути ми дават знак, добре. И данни в прокуратурата. Само това ли правите сега? Нещо друго правят ли? Сега казват: „Нямат законодателна програма”.
Кой няма?

Вие. Къде е тая програма? Какво правите? Пишат ли се закони?
Пишат се, променят се.

Или се рови в бунището?
Вижте, ако искате да ги прикривате, аз не искам да ги прикривам. В това бунище са заровени милиарди през годините. Това бунище трябва да се разрине, за да се тръгне напред. Без да се разрине това бунище, няма мърдане напред. Така че ще го разровим така, както трябва, и през това време се структурират нещата, тръгват си и аз съм убеден, че след 5-6 месеца ще има видим ефект.

Това всъщност какво беше? Много се спекулираше по темата, че сте разиграли целия парламент с това няколко часа по-късно да го предложите. Въпросът бил да махнете оня, шефа на „Емисионно”.
Ама вижте, аз съм за закона. Преди изборите и сега казах – ние тези хора ще ги махнем. Защото те не са поставени на тези знакови позиции в съответствие със закона. Шест месеца преди да им изтече мандата те биват назначавани от стария парламент. Абсолютно беззаконие. Ненужно.

Т.е. вие не се съмнявате в неговите професионални качества, на Искров, просто искахте да спазите закона?
Спазвам закона. И, както видяхте, внесе си оставката, след това я предложихме, гласува се.

Нови областни управители, почти навсякъде нови шефове на държавни дружества. Защо трябваше и шефовете на РДВР да тръпнат сега в очакване? Писаха някъде „28 шефове с оставки в джоба”, кърджалийският май вече я подаде.
Първо, назначенията в последните два-три месеца за регионални директори преди изборите не ги коментирам, защото те са партийни назначения. Оттам нататък съм абсолютно убеден в правилността на решението на Цветанов, а то е – 20 дни срок на всеки един регионален директор да дойде с отговор на няколко въпроса: кои са босовете в неговата област или регион, кои са наркодилърите, оки са перачите на ДДС, кои са криминалния контингент. И съответно по всеки един от тях да пише: по този се води дело, очакваме след един месец, след пет месеца реализация, по това в момента работим с колегите от ДАНС или БОП, очакваме еди-какво си.

Т.е. вие не ги гоните тия хора?
На базата на това ние получаваме информация в регионалните дирекции какво се върши в момента и какво се очаква. И всъщност този директор дали си ръководи...

Става, за да остане.
... дали става или не.

Т.е. няма да е политическа чистка...
Ако дойде директор и почне да ми говори, че не знае или тепърва ще търси кои са наркодилърите, ами ако отидеш в един квартал и питаш майките, те ще ти кажат. „Ей там е оня, продава до детската градина, ей тоя там ,другият, ето там” и толкоз.

Нямаме никакво време. Иване, колко време имаме? Три минути. Какво да ви питам за тия три минути?
Същото е за разпределителните дружества. Понеже това е важно за хората, според мен. Извинявайте, че подавам тоя въпрос, но за мен е важен.

Това е за Шушулов вчера дето...
Защото когато са продали електроразпределителните дружества, не са им оставили по договор, нито има инвестиции какви да направят. В общи линии само права без задължения. И тук тази комисия ДКЕВР, която се оказва изключително важна, е пропуснала и пропуска много неща.

Искате да кажете, че едно дружество няма задължение и инвестиционна програма, както например „Кремиковци” и всички останали?
По договор...

Няма?
.. приватизационен няма. А ДКЕВР трябва да им възложи какво да правят.

А те не са им възложили инвестиционна програма ли?
Понеже чух разнопосочна информация, затова съм написал едно писмо вчера и искам да ми се отговори на тези въпроси. И ако искате, след като ми отговорят, може да поканите главния секретар на Министерски съвет или някой, който, ще ви го пратя с това писмо, да видите какво са ни отговорили по тези електроразпределителни дружества.

Аз пък видях в новините, друго бяха извадили колегите. Не това, макар че е особено важно, защото примерно в Западна България като гръмнат 50 телевизора от пуснато високо напрежение, чакат хората с месеци...
Да, и това тримесечно хората примерно не го искат.

А кажете за тримесечното примерно, защото това беше извадено в новините, че вие питате какво да правим с едномесечно и тримесечно.
И мен ме питат хората. Защо трябва да е тримесечно?

Вие за какво сте?
Аз съм за това, което на хората им е по-удобно. Ако иска човек да си плаща на три месеца и има тая възможност, нека да го прави. Но всеки, който иска да си плаща всеки месец, защото така му е по-лесно и...

Ама няма как. Не може и на три и на един.
Ами тогава ще приемат това, което масово хората искат – това е на един месец.

Добре. Пресрочихме с времето. Накрая ще позволите ли един личен въпрос...
Да.

... с откровен отговор? Четохте ли интервюто на Станишев?
Не. Не се интересувам от провалени политици.

„Сега е време да се оженя”, казва той.
А в личен план му пожелавам всичко най-добро. Жени, деца, каквото иска – всичко най-хубаво.

Ама не, защото и вие сте ерген.
Това не ви е работа на вас какъв съм аз. От сутрин до вечер съм пред очите на обществото за всичко, което правя. Личният ми живот си е мой.

Прав сте. За това сте прав. Но защото през целия мандат на Станишев, където отидеше започваха бабите: „Ожени се, момче! Ти къща ако не можеш да гледаш...” За вас ще е същото. Мен не ме вълнува това. Кажете вие...
Остане ли ми време, ще се оженя. Така да ви отговоря.

Дали ще ви остане време в тоя мандат?
Остане ли, първо на вас ще кажа. А на Станишев действително му пожелавам успешен личен живот, защото Министерски съвет изяжда времето и личния живот. Това е безспорно.

Днес ви е първият парламентарен контрол. Там ли отивате сега?
Не. Първо имаме доста неща до парламентарния контрол.

Какво ви питат?
Нещо, което просто от уважение към парламента ще отида. А и да не давам на министрите си лош знак. Мисля, че за външнотърговските фирми от 1989-1990 година.

Това ли питат?
Нещо такова.

Това беше чест въпрос в предишния парламент, между другото.
Ами има хора, които искат да си ги зададат.

Дали са били източвани... Да.
Ще ви кажа.

Трябва да слагаме точка.
С това питане днес аз на този човек ще му отговоря защо ринем бунищата, което вие ме питате. Защото като се закриват бунища, така както с външнотърговските фирми, и след 20 години то пак е бунище.

Ама вие тук сте ми дал пример с едно сметище край Берлин, поправете ме, ако греша, дето слага боклук, боклук и отгоре трупат, правят такива могилки.
Да. И стават паркове.

Нали вие сте ми го казал? Берлин май беше. Къде беше?
Не само. И в Копенхаген, на много места. И забиват едни тръбички с едни инсталации и изваждат метана и с него се отопляват.

Ами ето така правим и ние – трупаме, трупаме отгоре, нещо отпушва...
От бунище не става.

Добре. Приключи днешното издание на „Челюсти”, пък и летният проект радио по телевизията.


Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в предаването "Челюсти" по Нова тв

30 дни, след като телевизионният проект „Челюсти” стартира с интервю с кандидата за премиер на Република България, в края на този експеримент радиото по телевизията ще направим разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Добър ден, благодаря ви, че приехте тази покана.
Добър ден.

Как сте?
Горе-долу, както казва народът.

После ще говорим сериозно. Първо, вчера си мислех, не ми поискахте предварителни въпроси. Не знам дали ви направи впечатление, умишлено казах добър ден, иначе ако бях казала добро утро щяхте да ме коригирате. Вдигате си телефона.
За десет години никога не съм искал предварително въпроси и никога не съм си чел дадено интервю предварително, това, което правят всички. Вашите колеги сигурно ни гледат, ако има журналист, който да каже, че ми е дал предварително въпроси да му отговоря или след това съм поискал преди да изляза да го прочета това, което е написал, нека се обади.

Добре. Живеете още в Банкя нали?
Там съм си се родил.

Какво друго, поканих ви лично по телефона, дори не минах през пресцентъра, защото си вдигате телефона и все пак нещо се е променило, какво? Не може да сте същия, няма как, просто спомням си онова време гледах ви в телевизията...
Нищо.

... как висяхте пред Министерски съвет и му викахте на министър-председателя, слез, страхливецо, сега вие сте вътре, нещо трябва да се е променило и у вас.
Да бъда откровен?

Да.
Поне десет пъти е по-лесно да си премиер от кмет.

Не.
Е, за да съм честен. Винаги съм казвал какво е в МВР, какво е като кмет, какво е премиер.

А помните ли какво ви каза Сергей Станишев, примерно като сдаваше мандата или мисля, че да, тогава когато парламентът гласуваше. Той каза, че е много лесно...
Ангажименти, които поех към него, съм ги изпълнил.

Много лесно е да кандидатстваш за това, да се бориш в кампания, много трудно е да носиш отговорността, вие сега ми казвате, че е лесно. Защо е лесно?
Лесно е, защото имаш телефон с копчета и който министър ти трябва, какъвто проблем има зависи от теб да го решиш, затова е лесно.

Обаче, ако сбъркаш в избора...
Никой не ти пречи.

... ако сбъркаш в избора дори на един човек става много сложно, защото едното копче, ако дава червено и ако това е социалната сфера например, може да почнат стачки.
Един петък сбърках, в понеделник го отстраних. Аз нямам претенциите да съм безгрешният човек в държавата.

За кого говорите?
В Агенцията за горите, но да не говорим поименно, в петък го назначих, в понеделник го смених. За един уикенд ми беше достатъчно да разбера, че съм сгрешил. Затова казвам, че е по-лесно.

Сърцето ми остана в МВР, не спряхте да повтаряте през тези два полумандата като кмет, сега отива ли на „Дондуков” 1 това сърце или не?
Не. Като отидох в МВР да навестя министерството, първо отидохме в моя кабинет.

Защо така, защото няма бивш полицай или какво?
Там ми бяха най-добрите години според мен.

Харесва ли ви да сте министър-председател? Като кмет твърдяхте, че не ви харесва, че го правите, защото така трябва.
Сега мога да ви кажа, харесваше ми да си бъда главен секретар и там си ми минаха всичките емоции като пост. Сега вече като отговорност, като амбиции, като желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам и повече дори отколкото в МВР. А и да ви кажа честно пак, aко ми харесва пък това, че съм премиер е, че имам същата тая оперативна възможност да реагирам за всичко – такава, каквато имах като главен секретар.

Казвате оперативна възможност, с което ме подсещате – миналия ден разговарях с един, да кажем, човек – лидер на обществено мнение. Ние разговаряхме за вас. И той ми казва: „Знаеш ли, проблемът е, че той не е визионер”.
Как?

Не сте визионер, че вие сте оперативно действащ човек. И се замислих как например в годините на прехода пред нас са стояли приоритетите НАТО, ЕС – важни стратегически приоритети. Сега трябва ли ни някаква нова визия или ни трябва оперативност? Какво ни трябва сега? Защо ви избраха хората? Защото искат всеки ден оперативно действие или искат нов приоритет? Имате ли визия?
Как аз си обяснявам избора и този резултат, а и това доверие, което един месец от работата на правителството имаме?

Имате към днес, да.
С цялата уговорка, че не вярваме и че не искаме социолозите да ни бъдат мерило, но в общи линии това, което говореха през годините, това винаги се случваше. Затова и си позволявам в случая да стъпя на тези 30 дни, на които дават оценка социологическите агенции. България имаше няколко проблема, видни за хората. Инстинктът на народа го подсказваше. А и това, което излиза всеки ден от бившите управляващи показва, че хората са били прави. Безогледно крадене, безотговорно харчене, погазване на закона в пълния му обем и хората искаха това да спре. Беше крайно време да спре. В същото време и от Брюксел искаха същото. И просто съвпаднаха два интереса – на народа и на нашите европейски партньори. Затова, как, „визионер” ли беше тази нова дума, която чувам, затова хората, да, обичат да им се говори в бъдеще време, обичат да знаят свалите перспективи. Все пак 45 години в комунизма ние само за светло бъдеще говорехме. Кога ще спре реалният, бяхме го нарекли „реален социализъм”, и после ще дойде истинският комунизъм, готиното време. Хората искат да видят какво ще се случи днес. И затова дори когато им кажеш, че напролет евентуално ще им вдигаш пенсиите и заплатите, при положение, че си ги вдигнал само преди 20 дни, те казват: „Не, не искаме да знаем отсега за още по-нататък какво ще бъде”. Така че народът е прав. Той иска да знае какво може да му се случи в годините – хубаво, лошо. Но според мен той знае и какво трябва да се направи днес. И тази българска поговорка за кацата без дъно - знае, че трябва да се затвори. Аз не съм човек, който ще продължи да налива в каца без дъно. Затова искам да си я затворим, затова са именно спирането на всички...

Чакайте! Хайде да диалогизираме, моля ви, защото така ще е по-интересно и за хората. Казвате хората искат да знаят, но според мен хората искат да знаят добрите неща, перспективата, онзи плюс. Вие, това театър ли беше впрочем, между социалния и финансовия министър? Четири години напред замразени заплати, това е...
Не, никакъв театър не е било. Просто...

Това беше...
... просто господин Младенов има пресконференция сутринта. Грешката му е, че тогава правят пресконференцията след събитието, при положение че знае, че следобед в 15.00 или 16.00 часа има среща...

На Социалния съвет?
... да, на тристранното сътрудничество, на която ще е и вицепремиерът Дянков, и той, и синдикатите. Тази среща мина възможно най-добре. След нея няма пресконференция и на другия ден в медиите излиза, че има проблем между двамата министри. Извиках ги, обясних им, че от едно подобно движение, абсолютно неумишлено, се показаха в заглавията на вестниците, харесва ли ви това.

Откровен ли сте сега?
Да, можете да ги попитате.

Някой от БСП ни беше на гости, наистина не помня кой, Таня Дончева ли беше, кой, който каза, че, не искам да се хващаме за името, но вашите опоненти твърдят, че вие сте готов да жертвате всеки, за да...
Безспорно е така.

... но, за да запазите своя си рейтинг.
Безспорно е така.

Така е?
Абсолютно. Хората са ми дали доверие, знаят, че няма как толкова депутати, толкова кметове, толкова области, толкова министри, толкова заместник-министри, огромна армия от апарат, да избера идеалните хора. Те обаче очакват, когато дали от медиите, дали от сигнали, които пращат гражданите, науча за провиненията на даден, независимо какъв е – министър, областен, депутат, ще взема адекватно решение и няма да го оставя и да кажа, ами аз няма да го дам на вълците.

Какво работи Божидар Димитров, моля ви да сте искрен?
Божидар Димитров в момента се занимава с българите в чужбина. Помага и на Вежди Рашидов.

Видяхте ли вчера първата страница на „Труд”, ако не ме лъже паметта, дали беше интервю с него или някаква дописка, не знам, какво сте се хванали за ½ д ..., зрителите се сещат какво имам предвид.
Вижте, Божидар Димитров е...

А Берлускони, това не отива на министър, такова поведение наистина не отива на министър.
Божидар Димитров е човек, който обществото го е приело по даден начин, харесва или не харесва в него дадени черти. Той има такъв начин на изказ, винаги е искрен в изказа си и аз не възнамерявам да го променям. Той е достатъчно възрастен човек, за да прецени кога и как да говори. Но що се касае за Македония, на Министерски съвет му направих забележка пред всички министри да внимава с изказа си и да го съобразява с външния министър.

Да, защото...
Това съм го направил.

... да си шеф на НИМ не е като да си министър без портфейл.
Така е и това съм направил в сряда.

А там с този казус в Чикаго мисля, че беше, запознат ли сте, с това момиче, което...
В Чикаго, да, аз помолих госпожа Желева да запознае целия Министерски съвет, защото това е казус, който за съжаление малко жълт, но много бързо обикаля обществото. Заради това си поведение госпожата е наказана две години, изтърпяла си е наказание. След това се е явила на конкурс, който е издържала и сега, ако ние я спрем, тя ще ни осъди и ще се върне обратно. Няма законова пречка да не я сложим, тя не е политическо назначение.

Сега сериозно почваме да си говорим.
Да, сериозно и аз сериозно мисля, че ви отговарям.

Не, не, за по-сериозните неща. Какво си говорихте с Путин вчера, да не би да се появиха комплекси? Помня, че бяхте казал, няма, там Ники Младенов беше направил един гаф, като каза, ще преразгледаме отношенията с Русия, той още не беше министър, след това вие казахте, че всъщност е имал предвид, че нямаме комплекси от Русия. Вчера като чухте Путин, да не би да се появиха комплекси, за „Южен поток”, за „Белене”?
По принцип господин Путин е човек, който в срещата си с всеки световен лидер, има необходимия респект и уважение. Това го знае всеки. Нямам намерение да преразказвам разговора ни, той беше около час някъде, беше спокоен, уверен и много точен в изказа си. Знаеше всеки мой министър по име, включително с изказванията, които е направил. Аз мисля, че му отговорих по същия начин.

Със самочувствие?
И това, което като наследство са ни оставили предишните управляващи, го питах дали иска да има приемственост или не. Защото, ако иска да има приемственост, тя ще е лоша за нашите проекти, защото още миналия ноември е трябвало да бъдат внесени вноски за „Бургас-Александропулис”, трябвало е да се търси кредит, финансиране и вкарване в бюджета за АЕЦ „Белене”, нищо не е направено. Така че предишното правителство, което мислело да ме пита сега какво правим ние, на практика по нито един проект не е направило нещо. И затова се договорихме...

Да, ама руснаците трябваше да ни дадат голям заем за „Белене”, те имат интерес.
Те са го били вкарали 3.5 милиарда долара в бюджета на Руската федерация и е трябвало нашето правителство да даде гаранция и да вземе парите, и сега да строят, само че не са го направили.

Вие ще го направите ли, ще дадете ли държавна гаранция?
Аз затова, аз съм се разбрал с него така, ноември месец го помолих те да дойдат в София, за да мога и аз да участвам на тази среща. Надявам са да дойдат, в смисъл пое ангажимент, че ще дойдат. Дотогава съм поискал отсрочка във времето, за да могат министрите да се запознаят с детайлите и как би могло да се случи нещо при липсата на пари и дефицит близо 3 милиарда в бюджета. Вижте, той е човек, който казва, искам да знам „да”, че е „да” и „не”, че е „не” и двете са отговори. И ми каза, благодаря ви, че се обадихте да ми кажете какво мислите, че ви интересуват детайлите, че искате да преговаряте относно, ако говорим за „Бургас-Алекнадропулис”, при два референдума там, има ли 100% гаранция за екологията, ако има и има такива технологии, дайте да ги представим на обществото. Ако няма, няма да го правим.

Това е вашата позиция?
Това е моята позиция. Същото е за „Белене”, колко ще струва централата, колко ще работи, гарантирано ли е, че тези реактори и след 20 години, защото вече в България имаме прецедент, абсолютно работещи реактори – 3-ти и 4-ти, с решение на комисията се замразиха. Ами, ако това стане, след като дадем примерно 10 милиарда евро, работят следващите 10 или 15 години тези реактори и пак дойдат да им ги затворят на нашите деца тези реактори.

Той какво ви каза?
Той каза, благодаря ти за това отношение. И каза...

Господин премиер, как да ви...
... знам, че имате колан черен по карате, аз имам по джудо, искам така да водим разговора вече с вас, детайл по детайл.

... как да ви вярват хората, които ви гледат, да си кажат, как седнал Владимир и си казал, Бойко, няма да защитим нашия интерес, важното е да си говорим коректно. Това са толкова пари, които те биха могли да ни дадат без държавни гаранции, които в условията на икономическа криза, Русия също е в тежка рецесия.
Вижте, освен това в „Белене” ние имаме партньор, това е RWE...

Немците.
... най-голямата немска компания. Това са разговори, които ще се водят и с госпожа Меркел. И затова е хубаво, че на 1 септември в Гданск ще бъдат и господин Путин, и Берлускони, и госпожа Меркел, и поляците, разбира се. Така че там ще намерим 15-20 минути да продължим този разговор. Но най-важното за мен е, че те разбират условията на криза, че разбират, когато им се каже, българският интерес е по-важен за българите от руския, защото те самите са такива хора, всеки гледа своя интерес и са готови да дойдат в София, да сложим всичко на масата и ако е взаимноизгодно за двете страни, да го направим, ако не...

Ноември, ноември ще се състои?
Ноември, да, тогава е по план българо-руската комисия, която тази година трябва да е в Москва, така се пада.

И за да може да присъствате вие ще бъде в София?
И аз го помолих да изместят в София и предполагам, че и самият той ще дойде тогава. Защото това са, вижте и той печели в Русия с много агресивна, бърза реакция и повтарям, „да” е „да”, „не” е „не”, и „не” е отговор. Не е изгодно да се прави за България „Белене”, вика кажи „не” – „не”. Това ще бъде нашият подход.

Сега аз ви казвам, кажете ни, защото жените не разбираме много от тези неща, макар че чета, от Туркменистан природния газ ни трябва за „Набуко” нали? Ами аз чух снощи по новините, че президентът ще докара природен газ.
Сега, ние вчера имахме дълга среща с президента на Туркменистан. Една мъничка скобичка има...

Той за трети път докарва, ама все не идва?
Ами, защото тръбите минават през Русия. Той казва – аз ви давам още два млрд., препродайте си го, ама се разбери с Путин как да си го докараш. Сиреч, това е малко като на сватба. Това, което се обещава, не се дава веднага. Един казал – аз давам и кравата, и телето, и всичко нататък.

Това не го разбрах със сватбата.
На сватба в Банкя всеки един дава пари, обещава нещо и попитал – това, което се обещава сега, дава ли се веднага? Казали – не, не, давам кравата с телето. Той ни дава, само че има една подробност – няма как да си го докараме. И затова за нас е важно и „Южен поток”, и „Набуко”, в края на краищата или и двата, или който да е – да има гарантирана газ, която да дойде в България.

Вие смятате, че те не са конкурентни един на друг двата проекта?
За нас са изгодни и двата.

Да де, ама Европа и Русия все пак...
Тук е и дипломацията и ние да съумеем да направим така, че България да спечели. Ние най ще спечелим, ако и двата минат.

Пак се връщаме в България. Мисля си за нещо международно, ама какво друго международно да ви питам. Кажете сега сериозно ли този другия театър с Брюксел и ще спрат оперативните програми. Меглена Плугчиева вика – чакай, 80-те години на миналия век се лягаше на червения килим и се удряше чело.
Ние затова уволнихме и госпожата, която... Райна, забравих й фамилията, която е крила точно писмото, с което Брюксел още в началото на август ни е уведомил, че връща четири от програмите за съответствие. И тя го е крила, за да може да се правят, с цялото ми уважение към г-жа Плугчиева. Ако са толкова добре направени, защо ги връщат програмите за несъответствие? Защо не пускаха пари досега?

Тя ми го обясни подробно, за да го разберат хората. Март-април се е работило динамично. Те казват – тук трябва да коригирате нещо, опасност за спиране на пари няма.
С цялото ми уважение към моите опоненти – четири години са имали и ако до март и април са ги докарали, те парите ни ги спряха преди една година. За да ги спрат, е имало една-две години преди това предупреждение, че ще ги спрат, така че нека да оставим. Това, което са направили, те са си получили санкцията. От Брюксел са ни спрели парите – народът не гласува за тях. Сега е ред на прокуратурата. Фактически това е последното им наказание. Да си повдигнат обвинение по тях, да си влезнат в затвора час от тях и с това да се приключи.

Как разбирате тази карикатура от днес? Това вашите министри ли са или предишните ги джобите? А пък това „ще спирам, замразявам”? Да покажа към камерата. Как разбирате, ревизирате старите, а пък на вас ще слагате забранителните табели, това ли е?
Естествено.

Харесва ли ви?
Много.

Полицаят, това е полицаят.
Абсолютно вярно. Защото за мен е важно полицаят, ДАНС, прокурорите, когато, ето задържали, нека ги покажат по телевизията или разкрили вчера убийството на жената – тази, която е заклана в Северния парк, излезте, похвалете се, ето това сме свършили. Ама „ние ще арестуваме колите на наркодилърите” – абе, нареди ги на паркинга пред НТВ и кажи – ето това е на Ицо Шпека от Коньовица, ето това е на Пешо Тарабата, да ти кажа браво. И сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя.

Тогава защо казахте „спирам”, като ЕК няма да ни спре оперативните програми?
Днес спрени ли са? Това, че, дай Боже, в момента правим всичко, което критериите, които са ни дадени и в доклада на ЕК, и с нашите партньори в Брюксел, което ежедневно правим, за радост сигналите са добри. Днес очакваме и холандците, които знаете, че бяха за предпазна клауза на България, да дадат доклад заради този един месец, който да е много по-добър за нас в Брюксел. И ако успеем да започнем да си връщаме пари, това си е само наш успех, на никой друг. Ние сме заварили пасив, спрени програми, върнати за несъответствие, това са реалностите.

Плугчиева помага ли ви?
Да.

Каза в интервюто при мен миналия ден, че ще се виждате?
Да, дойде, пихме кафе, говорихме си по всички тези теми.

Ще помага ли? Ще използвате ли нейния експертен потенциал? Тя наистина е професионалист в това, което прави. Много червен й беше гердана, но...
В едно нещо й съчувствам. Че и отгоре – премиерът, и отдолу – министрите, не са ставали за нищо и всъщност тя е била един параван, едно перде за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. И те затова, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но всъщност на нито едно от нейните неща не са повярвали и затова са толкова тежки санкциите. И тя самата много добре знае, че особено когато нейният премиер се засили да легитимира за втори път Вълка в София, когато прекратих концесията и вкара закон, който мина на първо четене, Брюксел такъв шамар им подготви, че тя беше в паника.

Дойде на първата копка тогава.
Дойде, защото тя самата знаеше, че сме изпълнили абсолютно всички критерии, за да почнем строежа на завод, Станишев го бойкотираше. Трябваше това решение, което взехме в сряда – за кофинансиране от страна на държавата, нека да го обясним – ако това е завода за боклук, 20% трябва да финансират общината и държавата, другите 80% - ЕС. ЕС казва – ние сме готови да ви дадем парите, общината чрез заем от Европейската банка казва – готови сме с парите, тази част, която е на държавата, Станишев умишлено я бавеше. Съгласно Закона за обществените поръчки, без да имаш гарантирано финансиране, не можеш да пуснеш конкурсите на завод и ние сега в понеделник ще ги пуснем. Фактически това решение, което взехме в сряда, ако го бяха взели април месец, тези месеци сега тук щеше да се строи завода.

Желю Бойчев тук стоеше вчера...
Пожалих го човека. Гледах го. Той щеше да заспи и няма какво каже. София е видно толкова по-чиста, когато Станишев и Вълка си отидат – теменужки, цветя, метачки, видно е, все по-добре ще става. И Бойчев го знае, Бойчев е честен човек. Той го знае. Той вижда дори това... дадохме сигнал за трамвай, ама Борисов веднага спря конкурса. Дадохме сигнал за еди кое си, но Борисов веднага спря това. Той знае, че кметът, или както сега – премиер, аз не мога да знам 16 министри какво правят сега. Всеки може да направи дадена далавера. Въпросът е, когато дойда, и той потвърди моите думи вчера, щом разбере Борисов, той веднага, казва, той има инстинкт. Не е инстинкт, Бойчев. Имам характер и не им давам да крадат. И щом усетя, че нещо може да е минало покрай мен и да има елемент, вместо да го доказвам, да се занимавам, да губя време и енергия, прекратяваш конкурса и отиваш нататък. Ами, ето, връщах ви на конкурса за метрото. Прекратих конкурса и следващият беше с 84 млн. по-ниска цената, на следващия 84 /.../.

Да, да, разбрах.
Ами, 84 млн. са комисионата, да ти кажа. На мен комисиона не ми трябва. Спортната зала как стана за 18 млн. по-евтина?! Как? Това са, там са скритите комисиони в тези преговори. Самолетите ще видите сега, правителствените, как ще предоговорим този договор, колко пари ще спестим на държавата.

А, ще ги вземаме все пак тези двата „Е
цитирай
2. haralanov - Нямам думи...
21.01.2010 17:45
Четейки,направо ми идва да цвиля от удоволствие!С късна дата,някои неща изглеждат като обърнати!Не е за вярване,че за Министър-председател имаме толкова безпринципен тип!!!Безпринципност е меко казано!
цитирай
3. haralanov - И как така...
21.01.2010 17:53
Плугчиева е хем перде и параван за кражбите на Тройната коалиция в България,хем след половин година е вече ,,доказан професионалист,,!?
цитирай
4. ka4ak - това че не е излязло цялото,по лесно да се чете!
21.01.2010 17:58
Да, да, разбрах.
Ами, 84 млн. са комисионата, да ти кажа. На мен комисиона не ми трябва. Спортната зала как стана за 18 млн. по-евтина?! Как? Това са, там са скритите комисиони в тези преговори. Самолетите ще видите сега, правителствените, как ще предоговорим този договор, колко пари ще спестим на държавата.

А, ще ги вземаме все пак тези двата „Еърбъс”-а?
Ами, чакай, ще видиш. Ние вече сме платили 14 млн.

Да де, нали там имаме да плащаме, за да развалим.
Да.

Така.
Ако сега върнем самолетите, горим с 14 млн.

Така.
14 млн. малко пари ли са за вас?

Никак не малко.
Така. Затова аз съм възложил и говорих с „Дойче банк” да видим за тези 14 млн., и евентуално ако се додаде още малко...

Какво могат да дадат.
... какво можем да вземем, защото не искам да ми изгорят 14 млн.

Какво можем да вземем?
В смисъл по-малък самолет ли да оборудват.

Какво горе-долу може?
Не знам, дал съм им да мислят.

До кога?
Трябва да го решат.

Няма да горим с тези пари, така ли?
Е,...

Надяваме се да не изгорим.
Надяваме се, защото ето сега заради некадърността на Петър Димитров ще изгорим с по 20 млн. на година лихва или трябва днес да извадя половин милиард лева и да го върна.

Това за НЕК ли?
За НЕК. Когато той се занимаваше с „Топлофикация – София” да я открадне от софиянци, мислеше, че ще може да я продаде, но не позна, вместо да си гледат работата, преди това взимат един огромен заем от 250 млн. евра, което е 500 млн. лева, половин милиард заем. И нарочно, умишлено. И днес ги давам на прокурор за това, защото дори и бездействието е огромна вина.

Да, в НЕК-а има бездействие, да.
Точно. Действие... вината е формулирана като действие или бездействие.

Това е като умишленото и неумишленото убийство.
Точно така. Нарочно не го правят, нарочно, защото най-хубавото за тях сега е да си признаят, че са некадърни или да кажат – от некадърност е, моля ви, не е нарочно. А сега ще ги поставям така, че трябва да кажат – моля ви се, признайте ни за некадърни, а не за виновни.

Да, да, защото иначе се увеличава наказанието.
Защото иначе, когато не са направили това, този заем става веднага изискуем. Говорим за не 2, не 3 млн., нещо да речем...

За половин милиард лева.
... за половин милиард лева по време на финансова и икономическа криза. По документ, по договор „Париба” веднага може да го вземе днес, а те са още осем банки в консорциум.

И какво правим сега?
И какво правим?! Откъде да взема половин милиард да го платя?! При половин милиард вече и повече дефицит.

Добре, даваме Петър Димитров на съд и какво, и той вади половин милиард от задния си джоб, и казва...
Нека следващият министър да знае, че като е некадърен или не може, няма да става министър.

А държавата какво прави?
Гори.

С половин милиард?
Ами, разбира се. Бъркаме и го връщаме. Ако продължим, лихвите, които ни слагат сега, сега са много мънички, защото той тогава така взе, сега стават 20 млн. на година лихви.

Г-н премиер, аз не знам с коя камера ви снимат. Това са...
20 млн. глоба за глупост.

Чакайте малко. Това са, ако ние изгорим с този половин милиард.
Не, ние няма да изгорим, но трябва отнякъде да го извадим да го върнем. Ние сме го взели тези пари и те са ги опукали по „Белене”.

Така. „Опукали по „Белене” звучи много добре.
Те са ги взели, за да се нагушкат. Там, уж ремонти, бутаници, гребаници по земята, никой не знае къде и колко са... Те затова са ги взели. Нали имаше уж милиарди излишъци. Защо са взели заем?!

И сега какво правим обаче?
Сега трябва да търсим в резерва, да извадим половин милиард да го върнем или да отидем и да кажем – добре, продължаваме този заем да го държим, ще го обслужваме.

Какво, смятате, че е по-добре да го върнем?
Но това е по 20 млн. на година.

По-добре е да го върнем, за да не плащаме тези лихви.
Не знам кое е по-добре.

Ще помислите?
Не, ще кажат финансовият и икономическият министър.

Искров ще участва ли в измислянето на това нещо, защото той е шеф на банката, централната?
Не, той не участва в...

Не, не, в разговорите.
Днес, в 12.30-13.00 часа ще дойде при мен и ще го помоля и за това –...

Да, питайте го.
... да консолидираме повече мозъци и да кажат... Защото, вижте, аз има неща, които знам и въобще не питам за тях, и има такива, особено във финансите, които оставям, слушам ги внимателно и оставям тези, които това им е професията, да намерят най-доброто решение.

Първия път като казах – идват рекламите, вие казахте – „Идва ГЕРБ”. Сега какво ще кажете в края на първата част на разговора?
Идват рекламите, за да престанете с въпросите.

Добре.
Докъде стигнахме? До рекламите.
До „Челюсти” да се казва „Клещи”. Това човечецът... с това тясно кресло тук, столче, по-подобава да е „Клещи” това предаване.

Вие да не сте гледал онзи човек, дето ни писа?
Гледах го, да.

Това е много хубаво – „Клещи”, между другото. Какво, да го прекръстим? Така ще ви харесва повече ли?
Да, „Клещи” е по-хубаво.

„Клещи”. Познавате ли Емил Хърсев?
По име го познавам. Мисля, че съм го виждал един-два пъти.

Умен човек! Това съм го запазила от сряда, 19 август, вкъщи съм го запазила, ако някой от икономистите ви дойде, хубаво, че дойдохте вие. „200-300 млн. от акция „Ревизия” не стигат. Наближаваме репресия.” Накратко ще прецизирам и няма да е на икономически език, който той ползва, но каза, че бюджет не може да напълниш само със затваряне на... Т.е. ако кажеш на контрабандните канали – няма да можете да внасяте за 25 стотинки дреха, която след това ще продавате за 30, те...
Те просто няма да я внасят и тези пари няма да влязат в държавата.

Да. Е, как ще напълним бюджета.
Бойко Борисов: Но ползата от това, че се запазва чистотата на системата. Тези пари отиват в корупция...

Ама на бюджета му трябват пари.
Да. На бюджета му трябват пари и парите ще дойдат от по-добра събираемост, ще дойдат от повече работа, ще дойдат от, дай Боже, пускането на еврофондовете.

А в криза?
От там, от друго място няма.

А в криза? Добре де, ама в криза?
Ами, ако е лесно в криза, и Съединените щати, и Германия и Франция да са излезли, и Великобритания. Това е положението. Криза е, да. Не стигат парите и затова разумните държави започнаха още миналата година с антикризисните си мерки. Докато нашето правителство, старото, харчеше безогледно до последно, изхарчи всичко и отидохме на пасив. Да, не стигат 200-та млн.

Никой ли не краде от министрите ви? Сигурен ли сте?
Сигурен съм, абсолютно.

Сигурен сте?
Да, категорично.

Искате да кажете, че след 20 години преход... Аз се извинявам на публиката, че може да изглеждам и малко по-мила в това интервю, но предпочитам да извадя от вас информация, отколкото да се клещим.
При първия корупционен скандал, да го наречем, който ще излезе или ще се вихри, или ще...

Вие няма да го прикриете? Един половин милиард няма да ви дойде добре?
Половин милиард от?

Ами, ще ви дадат през „Белене”, през... някакви пари ще се съберат там. Защо?!
Защото аз можеше още за тоя месец да имам 30-40 млн.

Не ви трябват пари?
Не.

Сериозно?
Лев не ми трябва.

Иматe ли PR-и?
Не.

Звучи като добре измислена фраза. Убеден сте, че след четири години...
Пък не ме питайте. Аз съм вече 10 години във властта. 10 години съм все на позиции, които, ако искам да крада, да съм крал. Та сега ще стане, когато народът баш е показал, че ми има доверие и очаква да се случи това и вярват и в Брюксел, сега ще се омаскаря накрая. Защо? Лоша си ми е къщичката в Банкя или дворът или... Какво да ми стане по-хубаво?

Вие искате още един мандат май.
ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години.

Защо?
Ами защото трябва.

Костов много се, как да кажа, свалил е вратовръзката. Гледах го в изявленията вчера. Върнал се е в стария си ритъм на говорене.
Чудесно.

Каза, например, че се аргументира – по-хубаво изречение, запомних го, че премиерът Станишев бил пътен кантонер. Това по повод на агенцията НАПИ. Защо я дадохте на Плевнелиев? Сега, гледах и Плугчиева казва: „Не”. Ама Европа казва: „Давайте повече хора да контролират, защото Плевнелиев иначе много по-лесно може да пусне батко и братко – един. Ама ако го гледа друг?
Хайде да говорим сериозно.

Говорим сериозно.
Станишев, Плугчиева и трима министри – къде е „Тракия”, къде е „Люлин”, къде е „Струма”, къде са магистралите? Защо ще ми давате за пример провалили се хора? Аз разбирам сега да ми покажете, хайде да тръгнем да видите магистралата на Станишев до Бургас и магистралата до Благоевград и ми кажете вие Борисов какво ще направи. Защо се реферирате към провалили се хора?

Защо се ядосахте?
Ами защото вие ги цитирате като някакви светила в тази област...

Не, не.
... които могат да дадат ценен съвет.

Моля, успокойте се! Гледах Плугчиева, която уважавам, която каза...
Аз съм спокоен. Ами уважавайте си я и се возете по магистралата на Плугчиева, ще й напиша една табела и си я уважавайте пак! Къде е магистралата на Плугчиева?

Господин Борисов...
Къде е магистралата на Плугчиева? Нека говорим конкретно сега.

... моля ви! Да, защото вие казвате: „Европа иска А, Б, В”.
И аз съм направим А, Б, В.

Тя казва: „Европа иска от нас повече контрол”.
Ама коя е тя?

Оная жена, с която сте пил кафе миналия ден и която казвате, че добре се справя.
Ако онази жена е слушала Брюксел, батко, братко и тримата й министри, които бяха шефове на тази агенция, трябва да са в затвора. И тя не сега трябваше да го говори. Тя трябваше да сезира главния прокурор, да излезе от партията, да излезе от правителството и да каже: „Тия крадци крадат”. Тогава можеше да ми я цитирате тази жена. Към днешна дата ние имаме провалили се агенции, с несъответствие, със замразени пари. Това имаме към днешна дата. И аз ви гарантирам и съм направил така, че един човек да носи отговорност. Не три, не пет, не шест. Министърът на регионалното развитие носи отговорност за министерството си. Не се ли справи, и аз съм дал срок 15 септември, като се върна от Брюксел в регионалното министерство искам да поканим медиите, защото чрез тях ще покажем на хората – магистрала „Тракия”, етап в момента, конкурс, коя дата, първа копка на първи лот коя дата, срок на изпълнение коя дата, така, както направих за метрото в София. Ако си спомняте, преди три години ви събрах и казах: „Това е наличното, това строим, това проектираме, за това е финансирано от Брюксел, за това е финансирано от общината, за това е Европейската инвестиционна банка” и на 7 септември сега ще имате метро и виждате София каква става по метростанциите. Това на 15 септември Плевнелиев трябва да покаже за всяка една магистрала и той носи отговорност за това.

Станаха клещи. Очевидно станаха клещи, скарахме се. Кажете, убеден ли сте, не цитирам име, че ЕК не иска от нас действително агенция с различен тип контрол? Или този контрол е достатъчен?
Контролът е министърът. Това е политическата и фигурата, която управлява. И, между другото, тук трябва да се направи сега в условия на криза и съм възложил сметка на заплатите. Защото има един невероятен парадокс.

На кои заплати? Там в НАПИ?
Не, навсякъде. На чиновниците в държавата.

Дето вземат повече от вас?
Не, те вземат пъти повече от мен. По шест, по седем, по осем. Особено там по ДКЕВР, по НЕК, по БЕХ, по тези дружества.

БЕХ е енергийният холдинг.
Да. Абсолютно ненужен, който съм сигурен, че ще го затворя.

Кога?
Ами сигурно в най-скоро време, защото е абсолютно ненужен орган.

Защо?
Е за какво е?

Нали там окрупнява всички дружества в енергетиката държавни?
Е и? Какво? Провалиха заема с „Париба”. Колко им е печалбата на тях?

Ако е проблемът хората, а не структурата, защо не запазите структурата?
И структурата и хората.

Кога ще го закривате?
Чакам всеки момент министърът да ми предложи решение. До седмица-две максимум ще го закрием. Той е абсолютно ненужен.

И кой ще отговаря за всички тези отделни дружества? Министърът?
Както си беше... Ами разбира се. Аз съм свикнал да работя с един отговорен човек. Не да седнат няколко и да ми изпеят гамата: ми, фа, сол. То отговаряш, ти си министър, докладваш ми какво си направил. Ставаш – не ставаш. Ако искаш. Кандидати за министри много. Но не съм съгласен министърът да взема 2 хил. лв., а чиновниците да взимат по 6, по 7, по 8, по 10, по 12, по 13 хил. До 18 хил. лв. на месец взимат чиновниците.

И какво ще стане сега?
Може ли в телевизията, вашата, репортерът или този, операторът с камерата, да взима повече от Зурлева? Премиерът ли е този, който носи отговорност? Или всичко заплати под мен или да направят адекватна заплата.

Вашата 20 хил.
Значи след като моята е 3 или там колко...

Не знаете ли колко е?
Не съм я получавал още. Днес сигурно ще ми донесат заплата да взема. Ще видя колко е тази, но редното е всички отдолу.

А не вие нагоре?
За съжаление тук има и популизъм.

Тук има популизъм. Вместо да кажете: „Дайте ми на мен 20-ка, а вие си взимайте по 15”.
Което би било правилно, примерно...

Да.
... да ги подредиш отдолу нагоре. По-лесно е, обаче, сега да ги подредя надолу.

И да кажете на хората: „Аз, честният, добрият...
Това е. В случая съм популист.

... дето искам 100% обществено доверие...
Така е, но не е неправилно. Защото в противен случай ще излезе, че премиерът или министрите се дотират от някъде другаде. Защото няма логика сега. Аз съм началникът на телевизията, ти взимаш 8 хил. лв., аз взимам 2 или 3. Ами ще ти завидя най-малкото, ще кажа: „Дай да се сменим! Ти стани началник, а аз ще стана водещ.”

На какво беше, на „Клещи”.
На клещи, на вилици, каквото искаш. Парите са материалния израз на труда на хората. Трудиш се, носиш отговорност, трябва да получиш адекватна заплата.

Това от 8 хил. откъде го казахте? Жълтите вестници писаха, че съм взимала 12, вие паднахте на 8.
Нищо, в сравнение с „Информационно обслужване”. Там са много над 12.

Много искам да интервюирам Азер Меликов. Дали пък не са някакви спекулации това?
Не, не, аз не ги, ще кажа на жаргон, гризкам тези. Аз пуснах ведомостите, където са се разписали, със заплатите – 13, 12 хил. Не слушай Станишев – спекулации! Първо ведомостите, ето, на журналистите и тогава говорим. Това като с оставките на полицаите, на регионалните директори.

Пак връщаме това.
Връщаме го, да.

Не, не, аз връщам. Ченгето у вас какво казва? Защото много критики какви - са тия работи, политическа сила, лидер, премиер казва кой е за затвора. Обаче вие сте ченге.
И пожарникар, и ченге и каквото искате.

Кой министър от тия, които ги проверявате...
Ако искате да ме обидите, не ме обижда това. Каквото кажете, все ми е добре.

Не, не ви обиждам. Защо? „Ченге” обидно ли е? Напротив, „полицай” не е обидно. Хората очакват от полицая да ги пази.
„Полицай” е едно, „ченге” е друго. Но...

Добре, „полицай” предпочитате да ви кажа.
За мен това е без значение.

Добре. Кой от министрите, които в момента са дадени на прокуратурата, ще бъде в затвора, според вас, на база информацията, която имате към момента? Това не е намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт.
Не, не. Аз съм убеден, убеден съм, че няколко ще отидат в затвора. Или ще получат присъди. Може да са условни, може...

Сигурен сте?
Сигурен съм.

Кои са те, според вас?
Не съм човекът, който ще каже. Убеден съм, че ще бъде скоро. Просто вижте, няма как да стане, защото това, което са правили, то е черно на бяло. Това са доказани неща.

Много напреднахме с времето, но все пак не предозирахте ли със солта в манджата...
Не, не, то е малко.

Чакайте, не съм попитала.
Това, което сме извадили е малко.

Анкетна комисия в парламента, Сметна палата – одит, чувам го Мартин Димитров вчера казва: „Трябва да се ревизират всички там оперативни, програмите, които...” Парите. Имаме шест минути ми дават знак, добре. И данни в прокуратурата. Само това ли правите сега? Нещо друго правят ли? Сега казват: „Нямат законодателна програма”.
Кой няма?

Вие. Къде е тая програма? Какво правите? Пишат ли се закони?
Пишат се, променят се.

Или се рови в бунището?
Вижте, ако искате да ги прикривате, аз не искам да ги прикривам. В това бунище са заровени милиарди през годините. Това бунище трябва да се разрине, за да се тръгне напред. Без да се разрине това бунище, няма мърдане напред. Така че ще го разровим така, както трябва, и през това време се структурират нещата, тръгват си и аз съм убеден, че след 5-6 месеца ще има видим ефект.

Това всъщност какво беше? Много се спекулираше по темата, че сте разиграли целия парламент с това няколко часа по-късно да го предложите. Въпросът бил да махнете оня, шефа на „Емисионно”.
Ама вижте, аз съм за закона. Преди изборите и сега казах – ние тези хора ще ги махнем. Защото те не са поставени на тези знакови позиции в съответствие със закона. Шест месеца преди да им изтече мандата те биват назначавани от стария парламент. Абсолютно беззаконие. Ненужно.

Т.е. вие не се съмнявате в неговите професионални качества, на Искров, просто искахте да спазите закона?
Спазвам закона. И, както видяхте, внесе си оставката, след това я предложихме, гласува се.

Нови областни управители, почти навсякъде нови шефове на държавни дружества. Защо трябваше и шефовете на РДВР да тръпнат сега в очакване? Писаха някъде „28 шефове с оставки в джоба”, кърджалийският май вече я подаде.
Първо, назначенията в последните два-три месеца за регионални директори преди изборите не ги коментирам, защото те са партийни назначения. Оттам нататък съм абсолютно убеден в правилността на решението на Цветанов, а то е – 20 дни срок на всеки един регионален директор да дойде с отговор на няколко въпроса: кои са босовете в неговата област или регион, кои са наркодилърите, оки са перачите на ДДС, кои са криминалния контингент. И съответно по всеки един от тях да пише: по този се води дело, очакваме след един месец, след пет месеца реализация, по това в момента работим с колегите от ДАНС или БОП, очакваме еди-какво си.

Т.е. вие не ги гоните тия хора?
На базата на това ние получаваме информация в регионалните дирекции какво се върши в момента и какво се очаква. И всъщност този директор дали си ръководи...

Става, за да остане.
... дали става или не.

Т.е. няма да е политическа чистка...
Ако дойде директор и почне да ми говори, че не знае или тепърва ще търси кои са наркодилърите, ами ако отидеш в един квартал и питаш майките, те ще ти кажат. „Ей там е оня, продава до детската градина, ей тоя там ,другият, ето там” и толкоз.

Нямаме никакво време. Иване, колко време имаме? Три минути. Какво да ви питам за тия три минути?
Същото е за разпределителните дружества. Понеже това е важно за хората, според мен. Извинявайте, че подавам тоя въпрос, но за мен е важен.

Това е за Шушулов вчера дето...
Защото когато са продали електроразпределителните дружества, не са им оставили по договор, нито има инвестиции какви да направят. В общи линии само права без задължения. И тук тази комисия ДКЕВР, която се оказва изключително важна, е пропуснала и пропуска много неща.

Искате да кажете, че едно дружество няма задължение и инвестиционна програма, както например „Кремиковци” и всички останали?
По договор...

Няма?
.. приватизационен няма. А ДКЕВР трябва да им възложи какво да правят.

А те не са им възложили инвестиционна програма ли?
Понеже чух разнопосочна информация, затова съм написал едно писмо вчера и искам да ми се отговори на тези въпроси. И ако искате, след като ми отговорят, може да поканите главния секретар на Министерски съвет или някой, който, ще ви го пратя с това писмо, да видите какво са ни отговорили по тези електроразпределителни дружества.

Аз пък видях в новините, друго бяха извадили колегите. Не това, макар че е особено важно, защото примерно в Западна България като гръмнат 50 телевизора от пуснато високо напрежение, чакат хората с месеци...
Да, и това тримесечно хората примерно не го искат.

А кажете за тримесечното примерно, защото това беше извадено в новините, че вие питате какво да правим с едномесечно и тримесечно.
И мен ме питат хората. Защо трябва да е тримесечно?

Вие за какво сте?
Аз съм за това, което на хората им е по-удобно. Ако иска човек да си плаща на три месеца и има тая възможност, нека да го прави. Но всеки, който иска да си плаща всеки месец, защото така му е по-лесно и...

Ама няма как. Не може и на три и на един.
Ами тогава ще приемат това, което масово хората искат – това е на един месец.

Добре. Пресрочихме с времето. Накрая ще позволите ли един личен въпрос...
Да.

... с откровен отговор? Четохте ли интервюто на Станишев?
Не. Не се интересувам от провалени политици.

„Сега е време да се оженя”, казва той.
А в личен план му пожелавам всичко най-добро. Жени, деца, каквото иска – всичко най-хубаво.

Ама не, защото и вие сте ерген.
Това не ви е работа на вас какъв съм аз. От сутрин до вечер съм пред очите на обществото за всичко, което правя. Личният ми живот си е мой.

Прав сте. За това сте прав. Но защото през целия мандат на Станишев, където отидеше започваха бабите: „Ожени се, момче! Ти къща ако не можеш да гледаш...” За вас ще е същото. Мен не ме вълнува това. Кажете вие...
Остане ли ми време, ще се оженя. Така да ви отговоря.

Дали ще ви остане време в тоя мандат?
Остане ли, първо на вас ще кажа. А на Станишев действително му пожелавам успешен личен живот, защото Министерски съвет изяжда времето и личния живот. Това е безспорно.

Днес ви е първият парламентарен контрол. Там ли отивате сега?
Не. Първо имаме доста неща до парламентарния контрол.

Какво ви питат?
Нещо, което просто от уважение към парламента ще отида. А и да не давам на министрите си лош знак. Мисля, че за външнотърговските фирми от 1989-1990 година.

Това ли питат?
Нещо такова.

Това беше чест въпрос в предишния парламент, между другото.
Ами има хора, които искат да си ги зададат.

Дали са били източвани... Да.
Ще ви кажа.

Трябва да слагаме точка.
С това питане днес аз на този човек ще му отговоря защо ринем бунищата, което вие ме питате. Защото като се закриват бунища, така както с външнотърговските фирми, и след 20 години то пак е бунище.

Ама вие тук сте ми дал пример с едно сметище край Берлин, поправете ме, ако греша, дето слага боклук, боклук и отгоре трупат, правят такива могилки.
Да. И стават паркове.

Нали вие сте ми го казал? Берлин май беше. Къде беше?
Не само. И в Копенхаген, на много места. И забиват едни тръбички с едни инсталации и изваждат метана и с него се отопляват.

Ами ето така правим и ние – трупаме, трупаме отгоре, нещо отпушва...
От бунище не става.

Добре. Приключи днешното издание на „Челюсти”, пък и летният проект радио по телевизията.


Автор: reporter Категория: Новини






цитирай
5. ka4ak - За това казах че е култово и тогава го пуснах два пъти!
21.01.2010 18:01
haralanov написа:
Четейки,направо ми идва да цвиля от удоволствие!С късна дата,някои неща изглеждат като обърнати!Не е за вярване,че за Министър-председател имаме толкова безпринципен тип!!!Безпринципност е меко казано!

Сравних го с тезисите на бай Тошо!
цитирай
6. ka4ak - Може да е дала сигналите до прокуратурата!
21.01.2010 18:03
haralanov написа:
Плугчиева е хем перде и параван за кражбите на Тройната коалиция в България,хем след половин година е вече ,,доказан професионалист,,!?

Макар че ако видиш Челюсти с Плугчиева,Желева в Брюксел ще ти се види цвете!
цитирай
7. анонимен - "Kolbasar li e ili tyrguva s karantia nasiat zdr mini?"
21.01.2010 18:50
gavrite s edin Premier kato 4eli e pomiar a ne premier.
abe syberete se udome , otvorete fystycite i rekiata i tam na volia go napravete dokato porkate nej-goliamiat trezvenik zastoto neporkal s vas.
As go nabliudavam kak debne Zdravniat Ministry i onezi alai-bali s karantiata. Zdr Min trea da otleti kato nailonova torba pylna s bokluci ama ne na nemskoto a na Suhodolskoto smetiste ta da go rygat romite sys sisovete dorde pusne ubavite raboti.

jurnalisti ste, podkaraite temata za zdr min pod zaglavie:
"Kolbasar li e ili tyrguva s karantia nasiat zdr mini?"
цитирай
8. ka4ak - 7. анонимен - "Колбасар ли е или търгува с карантия насят здр мини?" /превод абв поща/
21.01.2010 18:57
гаврите с един Премиер като чели е помияр а не премиер.
абе съберете се удоме , отворете фустъците и рекята и там на воля го направете докато поркате ней-голямят трезвеник защото непоркал с вас.
Ас го наблюдавам как дебне Здравнят Ministry и онези алаи-бали с карантията. Здр Мин треа да отлети като найлонова торба пълна с боклуци ама не на немското а на Суходолското сметисте та да го ръгат ромите със сисовете дорде пусне убавите работи.

журналисти сте, подкараите темата за здр мин под заглавие:
"Колбасар ли е или търгува с карантия насят здр мини?"
цитирай
9. ka4ak - 7. анонимен Е.Т.пийни му едно,направи се на журналист и изплюй камъчето!
21.01.2010 19:11
Сигурно имаш предвид че го водиха на частно до САЩ?
цитирай
10. karambol5 - Някой ден
21.01.2010 19:44
Някой ден Дианка ще ме изкара окончателно извън нерви. Един час ми отиде да се чудя в каква посока е хванала пътят и без това мътната и мисъл.И искам да попитам какво става с БЕХ ? И още една камара други нещица ,ама ще прозвучат нецензурно...
цитирай
11. ka4ak - Аз пък я харесвам,защото вади от събеседниците маса неща!Примерно от това интервю,може да излязат хиляди интервюта!
21.01.2010 20:09
karambol5 написа:
Някой ден Дианка ще ме изкара окончателно извън нерви. Един час ми отиде да се чудя в каква посока е хванала пътят и без това мътната и мисъл.И искам да попитам какво става с БЕХ ? И още една камара други нещица ,ама ще прозвучат нецензурно...

http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/08/28/kradnah-ot-diana-edno-interviu-na-druga-diana-kazano-li-e-ne.387656
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/08/30/za-po-goliama-iasnota-go-puskam-otnovo.388320
Ако погледнеш коментарите,под постовете,ще видиш че голяма част,също не я харесват,но проследиш ли интервютата и',ще се изумиш колко случайни хора са в политиката и няма да се чудиш защо се оплитат като патета в кълчища!:)))
цитирай
12. karambol5 - Знам, че си прав, но е цяла мъка да ...
21.01.2010 20:24
Знам ,че си прав ,но е цяла мъка да проследиш кашата в главата й.
Да ,знам,че много случайни хора са в политиката.
Просто на онези ,които наистина могат ,не им се знимава с откровенни тъпаци.
За да не се оплетеш трябва наистина да си наясно с много неща.......следени години наред....
Дианка ,обаче следи само собствената си мисъл,а нейният ход на моменти е......
Извинявай но тя си е откровена селска клюкарка.
Интересно ми е какво е казала Плугчиева. Щом Руми в Брюксел е цвете......
цитирай
13. valiordanov - Ох. . . колко пъти му бе задаван въ...
21.01.2010 21:49
Ох... колко пъти му бе задаван въпроса - ХАРЕСВА ЛИ ВИ...?
Като, че ли ако на него не му харесва значи нещо... Пази БОЖЕ от полицейщината която си избрахме... Бойко не е виновен, че е на това ниво, виновен е народа , че за наказание на управляващите все си избира едни дето после им търси алтернативи...Гадно нещо е да не знаеш кои са кадърните хора в една държава с големината на един западен град... Вместо кадърни управляващи се залага на приближени и близачи които опропастяват още повече за сега опропастената ни БЪЛГАРИЯ... Като пример мога да дам бохема на страната ни, гълтача на водката - Вежди Рашидов който оглавява едно министерство което хем може да не съществува( пример Швейцария) хем може, като съществува да е лицето на страната ни... Пази Боже сляпо да прогледа както се казва...Ние всички знаем какви скулптори и на кого прави министъра на кОлтурата по времето на онези покойници с тъмните шлифери...
Качак, има ли смисъл от думи като делата ни са в ръцете на този колос на мъдростта БОРИСОВ?
цитирай
14. ka4ak - Горката г-жа Плугчиева бе така натикана в ъгъла и толкова нелепо се оправдаваше, че чак жално да ти стане....
21.01.2010 21:58
Ще потърся сега по мрежата,но беше сутринта вместо Здравей България,тогава заместваше титулярите,защото бяха в отпуска.Еврофондовете,беше направила вътрешен одит и от Европа бяха ни се изсмяли,а тя изкара че и в художествената гимнастика са постъпвали по същия начин.Някакви програми пак бяха орязани,а тя твърдеше че денонощно е работила,но те не ни вярвали и спрели парите и т.н.
цитирай
15. ka4ak - Поне може да показваме,какво е искал да каже!
21.01.2010 22:41
valiordanov написа:
Ох... колко пъти му бе задаван въпроса - ХАРЕСВА ЛИ ВИ...?
Като, че ли ако на него не му харесва значи нещо... Пази БОЖЕ от полицейщината която си избрахме... Бойко не е виновен, че е на това ниво, виновен е народа , че за наказание на управляващите все си избира едни дето после им търси алтернативи...Гадно нещо е да не знаеш кои са кадърните хора в една държава с големината на един западен град... Вместо кадърни управляващи се залага на приближени и близачи които опропастяват още повече за сега опропастената ни БЪЛГАРИЯ... Като пример мога да дам бохема на страната ни, гълтача на водката - Вежди Рашидов който оглавява едно министерство което хем може да не съществува( пример Швейцария) хем може, като съществува да е лицето на страната ни... Пази Боже сляпо да прогледа както се казва...Ние всички знаем какви скулптори и на кого прави министъра на кОлтурата по времето на онези покойници с тъмните шлифери...
Качак, има ли смисъл от думи като делата ни са в ръцете на този колос на мъдростта БОРИСОВ?

Колкото до полицейщината,не съм видял някой висш полицай да е пострадал,Станишев си щъка в парламента,Ама коя е тя?е вече друг човек и т.н. Но основното е че иска да му казваме и той ще действа!Така че това трябва да правим,да му казваме!
цитирай
16. анонимен - Di Ka4ak OT "Kolbasar li e ili tyrguva s karantia nasiat zdr mini?"
21.01.2010 23:23
Ka4ak, obi4am ka4amak i kato papam svaliam kalpak.

Da, za 4astnoto vozene na zdrminyt do Useto staa na ?.
Ne mi e za drugo ama prestaas li si ako izprati srceto na nekoi zaginal v katastrofa ama da e nekoi serbezlia ot ATAKA. i vtor da zemyt onea u statite da zasiat tova nemorno srce na nekoi evrein i on kato se probudi ot operaciata , da zeme razbiras li da skoci sys vsickite trybi4ki i torbi4ki , pa kato digne ryka pod 45 gradusa da izreve s perniski dialekt Hail Siderouv. Lele-tekiva raboti s nasata BG-karantia ne trea da dopustame. zatova te pomolih , dori anonimno da se tekova na4i, nali razbiras- Boika da izdade zapoved pred da iznasiat crcata za statite da gi montirat na mezdinen prime4ik zada se vidi ko she staa, ma naprao ostanah bez bira samo kato si po'mislim, a ve4e mislm na Radomirski, govorim na perniski dialekt a pisem, razbiras li na bylgarski s latinski dialiekt, fukana mama
цитирай
17. ka4ak - 16. анонимен - Ди Качак ОТ "Колбасар ли е или търгува с карантия насят здр мини?" /превод от абв поща/
21.01.2010 23:28

Качак, обичам качамак и като папам свалям калпак.

Да, за частното возене на здрминът до Усето стаа на ?.
Не ми е за друго ама престаас ли си ако изпрати срцето на некои загинал в катастрофа ама да е некои сербезля от АТАКА. i vtor da zemyt onea u statite da zasiat tova nemorno srce na nekoi evrein i on kato se probudi ot operaciata , da zeme razbiras li da skoci sys vsickite trybi4ki i torbi4ki , pa kato digne ryka pod 45 gradusa da izreve s perniski dialekt Hail Siderouv. Леле-текива работи с насата БГ-карантия не треа да допущаме. затова те помолих , дори анонимно да се текова начи, нали разбирас- Бойка да издаде заповед пред да изнасят црцата за щатите да ги монтират на междинен примечик зада се види ко ше стаа, ма напрао останах без бира само като си поъмислим, а вече мислм на Радомирски, говорим на перниски диалект а писем, разбирас ли на български с латински дялиект, фукана мама

цитирай
18. valiordanov - Днес получих СМС от МЗ и НЗОК. . . Явно ...
21.01.2010 23:42
Днес получих СМС от МЗ и НЗОК... Явно това вече ще е комуникацията по стъпките на вожда! Нещо като рапорт даден - рапорт приет...Този СМС се оказа, че е пратен на доста мои приятели. Щом любимата комуникация на Бойко е СМС значи това е начина за комуникация и на министерствата му... А от къде са парите за СМС-и?...
цитирай
19. ka4ak - 16. анонимен E.T.е не вярвам някой да се разсърди,та те и евреите са в играта!
21.01.2010 23:42
Така че споко,преводача се сбърка,но премиера те разбра!
цитирай
20. ka4ak - Това не е толкова лошо!Току що говорих с Испания!
22.01.2010 00:15
valiordanov написа:
Днес получих СМС от МЗ и НЗОК... Явно това вече ще е комуникацията по стъпките на вожда! Нещо като рапорт даден - рапорт приет...Този СМС се оказа, че е пратен на доста мои приятели. Щом любимата комуникация на Бойко е СМС значи това е начина за комуникация и на министерствата му... А от къде са парите за СМС-и?...

Така че и ти си в Силистра,пък си комуникираме!По принцип това е бъдещето на комуникациите!:)))
А парите може и безплатни СМС да са договорили:)
цитирай
21. анонимен - до haralanov
22.01.2010 09:55
ka4ak написа:
haralanov написа:
Четейки,направо ми идва да цвиля от удоволствие!С късна дата,някои неща изглеждат като обърнати!Не е за вярване,че за Министър-председател имаме толкова безпринципен тип!!!Безпринципност е меко казано!

Сравних го с тезисите на бай Тошо!

Ами,който пасе е логично и да цвили !!! Кой те язди не казвай! На всеки е ясно ,каква "порода" си...
цитирай
22. ka4ak - 21. анонимен - до haralanov Е.Т.едно от нещата,от които страдаме е че не смеем да застанем открито с позицията си,защото ни е страх!
22.01.2010 10:13
анонимен написа:
ka4ak написа:
haralanov написа:
Четейки,направо ми идва да цвиля от удоволствие!С късна дата,някои неща изглеждат като обърнати!Не е за вярване,че за Министър-председател имаме толкова безпринципен тип!!!Безпринципност е меко казано!

Сравних го с тезисите на бай Тошо!

Ами,който пасе е логично и да цвили !!! Кой те язди не казвай! На всеки е ясно ,каква "порода" си...

Така че няма да има напредък,когато нещата се казват анонимно!Това е основното и трагично качество на нацията ни,че всички го виждаме,а не смеем да заемем позиция,пък била тя и грешна!Как все сме недоволни,но все на масата в кръчмата!:(((
цитирай
23. ka4ak - 23. andrei - Много е трудно да се коментира Toва сме избрали и за това тогава му обърнах толкова внимание!
22.01.2010 11:05
andrei написа:
това интервю,защото от всяка изречена дума на Б.Б.струи неграмотност,ниска езикова култура,просташка безпардонност,и маниакална коплексираност.Когато човек чете редовете от интервюто,трудно може да си представи,че такъв човек може да бъде министър-председател на България.Както споменах по-горе,некомпететност и дебелащина струи от всяка негова дума и изречение,ако въобще е наясно какво е това изречение.За да се направи анлиз на казаното от него,ще трябва да се напише цял научен труд от психиатри и психолози.Бог да пази България и народа й от такива люде.

Така че това е положението и въпреки негативната ти оценка,реалността е такава и смятам,че може да се извлекът много положителни елементи!
Полицаят, това е полицаят.
Абсолютно вярно. Защото за мен е важно полицаят, ДАНС, прокурорите, когато, ето задържали, нека ги покажат по телевизията или разкрили вчера убийството на жената – тази, която е заклана в Северния парк, излезте, похвалете се, ето това сме свършили. Ама „ние ще арестуваме колите на наркодилърите” – абе, нареди ги на паркинга пред НТВ и кажи – ето това е на Ицо Шпека от Коньовица, ето това е на Пешо Тарабата, да ти кажа браво. И сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя.
цитирай
24. lado - това интервю, защото от всяка из...
22.01.2010 11:14
andrei написа:
това интервю,защото от всяка изречена дума на Б.Б.струи неграмотност,ниска езикова култура,просташка безпардонност,и маниакална коплексираност.Когато човек чете редовете от интервюто,трудно може да си представи,че такъв човек може да бъде министър-председател на България.Както споменах по-горе,некомпететност и дебелащина струи от всяка негова дума и изречение,ако въобще е наясно какво е това изречение.За да се направи анлиз на казаното от него,ще трябва да се напише цял научен труд от психиатри и психолози.Бог да пази България и народа й от такива люде.

Мнението на Андрей е най-добрата оценка в моите очи.
Освен омерзение и отвращение , друго не мога да изпитвам, когато чета какво са спретнали като диалог двамата скудоумници.
Горко ни....
цитирай
25. lado - Четейки, направо ми идва да цвиля от ...
22.01.2010 11:17
анонимен написа:
ka4ak написа:
haralanov написа:
Четейки,направо ми идва да цвиля от удоволствие!С късна дата,някои неща изглеждат като обърнати!Не е за вярване,че за Министър-председател имаме толкова безпринципен тип!!!Безпринципност е меко казано!

Сравних го с тезисите на бай Тошо!

Ами,който пасе е логично и да цвили !!! Кой те язди не казвай! На всеки е ясно ,каква "порода" си...

Анонимнико едноклетъчен, конят е благородно същество, а твоето изпълзяване от първичния бульон предстои след няколко млн години.
Но развитието ти ще стигне най-много до амеба...
цитирай
26. ka4ak - 25. lado - това интервю, защото от всяка из...Aз пък се сещам за генерал Ернрот....
22.01.2010 11:37
lado написа:
andrei написа:
това интервю,защото от всяка изречена дума на Б.Б.струи неграмотност,ниска езикова култура,просташка безпардонност,и маниакална коплексираност.Когато човек чете редовете от интервюто,трудно може да си представи,че такъв човек може да бъде министър-председател на България.Както споменах по-горе,некомпететност и дебелащина струи от всяка негова дума и изречение,ако въобще е наясно какво е това изречение.За да се направи анлиз на казаното от него,ще трябва да се напише цял научен труд от психиатри и психолози.Бог да пази България и народа й от такива люде.

Мнението на Андрей е най-добрата оценка в моите очи.
Освен омерзение и отвращение , друго не мога да изпитвам, когато чета какво са спретнали като диалог двамата скудоумници.
Горко ни....

след освобождението,за нула време се е справил с разбойниците и колкото и противоречива личност да е бил е изиграл изключителна роля в редът на новата държава!
цитирай
27. bamby13 - Да, действително, това е едно зн...
22.01.2010 11:55
Да, действително, това е едно знаменито интервю! Ще го кача в профила си на ФБ! Потресът ми от премиера (нарочно П-то е малко) е още-по голям сега. Празнословие, голи обещания, обръщане на позицията (Плугчиева) на 180o C. Това че на места трудно следвам мисловните му процеси отдавам на факта, че от 7 год. не живея в България. Лично за мен, най-покъртително е изказването му
„ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години.

Защо?
Ами защото трябва.“
Абсолютно в стила на първият му "работодател"- Тато, Фидел Кастро, Енвер Ходжа, Ким Ир Сен и т.н.
цитирай
28. ka4ak - 28. bamby13 - Да, действително, това е едно зн... Когато го пуснах,не бях разбран...
22.01.2010 12:04
bamby13 написа:
Да, действително, това е едно знаменито интервю! Ще го кача в профила си на ФБ! Потресът ми от премиера (нарочно П-то е малко) е още-по голям сега. Празнословие, голи обещания, обръщане на позицията (Плугчиева) на 180o C. Това че на места трудно следвам мисловните му процеси отдавам на факта, че от 7 год. не живея в България. Лично за мен, най-покъртително е изказването му
„ГЕРБ трябва да управлява поне още 30 години.

Защо?
Ами защото трябва.“
Абсолютно в стила на първият му "работодател"- Тато, Фидел Кастро, Енвер Ходжа, Ким Ир Сен и т.н.

За това го определих като тезисите на бай Тошо,а си го пускам,защото повторението е майка на знанието,макар че имах един съученик,по голям и от даскалицата ни,но все пак успя да избута школото...:)))
цитирай
29. lado - Адаш, този иска паметник приживе, и ...
22.01.2010 12:16
Адаш, този иска паметник приживе, и си го декларира.
Само да не тръгнем да му събираме средства за реализацията.
цитирай
30. ka4ak - 30. lado -Да ти кажа честно,предпочитам и паметник да му направя,но да има правила и спокойно да мога да живея тук!
22.01.2010 12:31
lado написа:
Адаш, този иска паметник приживе, и си го декларира.
Само да не тръгнем да му събираме средства за реализацията.

Това си е нашата къща и не върви да сме в лайната и да се кефиме!Ако може да се изрият Авгиевите обори,навит съм на всякакви начини,но се видя,че 20 години си ги прецакахме и какво от това...(((
цитирай
31. ka4ak - това е от dnes.bg
22.01.2010 13:18
ПолитикаНе съм оптимист, че кризата ще мине!22.01.2010 11:56
Всеки ден я наблюдавам, призна премиерът Борисов


Снимка: БГНЕС


"Всекидневно наблюдавам това, което се случва у нас и в съседни държави, и никак не съм оптимист, че кризата ще мине така, както се иска на всички лидери в света".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в дискусията "България – накъде след кризата?", която е по инициатива на президента Георги Първанов.


Борисов посочи, че юни месец бюджетът ще бъде преразгледан, тъй като бюджетният дефицит може да нарасне с 1%.

"Ако имаше антикризисни мерки, които да вадят държавите от кризата, щях да ги препиша", добави премиерът.


По думите му е факт, че никакви мерки в която и да било държава не дават добър резултат.

"Ще анализираме внимателно всичко, което днес ще предложите, заяви премиерът и предложи експертите на президента да изложат своите виждания за мерките, които биха могли да се предприемат за излизане от кризата.

Къде са чуждестранните инвестиции в България – те са в София и на Черноморието, като в София са над 70% в сферата на строителството. За привличането на инвестиции времето е било проспано", каза още Борисов.

Според него с размразяването на европейските средства у нас страната има реални шансове да се върви напред.

"Много е важно и политическите партии, и лидерите да имат едно наум, когато работят с чисто популистки мерки, с което рискуват състоянието на държавата и да се тръгне към политическа криза. Няма друг, който да си жертва и партията, и авторитета в условията на криза", коментира премиерът.



цитирай
32. ka4ak - това пак е dnes.bg
22.01.2010 16:01
ПолитикаКато в оня виц22.01.2010 15:398
Божидар Нанев се оправдава за "безплатното" пътуване до САЩ От: Евстати Генов



Снимка: БГНЕС


Знаете ли вица?
Една мутра пита друга:
Спал ли си с хомосексуалист?
Вторият му отговаря:
Не, не съм, обаче съм спал с един, който е спал!


Естествено, можете да си го представите и по-вулгарно разказан. Отговор, подобен на втората мутра даде и здравният министър Божидар Нанев на въпроса: "Румен Хичев ли плати пътуването ви до Съединените щати през ноември?"

Не бил Хичев, а организациите, на които Хичев е президент. Ето точния цитат:

"Платил е Евроатлантически фонд и Федерация на американски граждани от български произход, които са обществени организации. И тези организации... в тях д-р Хичев също е участник... и е президент, но не е на заплата. Това са обществени организации", каза той.

Вероятно има причина за объркания отговор на министъра. Ще ви припомня част от скандала с фирма "Остеотех", на която доктор Румен Хичев е вицепрезидент.

През 2002 година тя подписва 7-годишен договор с българския министър на здравеопазването и центъра, който отговаря за трансплантациите "Бултрансплант".

Идеята е България да осигурява тъкани и клетки, които да се обработват във Франция, а след това да отпътуват за Америка.

През 2008 година избухна огромен скандал, свързан със схемата. Беше арестуван шефът на "Съдебна медицина" Станислав Христов с повдигнато обвинение, че тъканите са вземани от починалите пациенти, преди да им се направи аутопсия. По този начин има реален шанс да се попречи на евентуално разследване, когато става дума за убийство.

Още по тематаНанев "чистосърдечно" вярва, че няма конфликт на интереси
Трупни донори - 20 тона
Арестуваха шефа на Съдебна медицина, търгувал с органи
За да не се ядосват, близките получавали пари, които им стигали за разходите за погребение. Също така се оказа, че страната ни е на трето място в света по износ на сухожилия и кости – веднага след Индия и Китай (държави с население по над 1 милиард).

Днес Божидар Нанев увери, че не помни да е имало скандал с "Остеотех" и не е запознат с резултатите от проверката по случая. Три месеца след пътуването си в Съединените щати здравният министър попита парламентарните журналисти какви са резултатите от разследването. Доколкото знаел, законът не е нарушен. Вероятно здравното министерство ще направи нова проверка, каза Нанев.

Здравният министър е убеден, че новият скандал е режисиран от "някой, които има интерес да попречи на реформите в здравеопазването". Възможно било и атаката да е организирана от конкуренти на "Остеотех".

Депутатът от БСП Антон Кутев обаче е категоричен, че пътуването на Божидар Нанев и зам.-шефа на парламента Лъчезар Иванов до Съединените щати е конфликт на интереси.

"Няма никакво съмнение, че когато едно пътуване е заплатено от човек, който има интерес от твоята дейност, в случая д-р Румен Хичев е точно такъв човек – то е в конфликт на интереси", каза Кутев.

Депутатът очаква скоро да бъдат внесени законови промени за трансплантациите, което обяснява пътуването на Лъчезар Иванов в САЩ.

Кутев обаче подмина въпроси, свързани с факта, че договорите с "Остеотех" са преподписвани и предоговаряни и по време на управлението на тройната коалиция, в която БСП взе точно здравния ресор.

В момента пътуването на Божидар Нанев и Лъчезар Иванов се проверява от ДАНС.

Премиерът Бойко Борисов вече увери, че ако бъде установено нарушение, двамата ще си понесат последствията.


цитирай
33. diso - Не мисля, че "оплитането" му в отношението към Плугчиева се дължи на водещата
22.01.2010 16:02
За ме тя е "куха лейка" като Светла Петрова.
В случая, тя имаше шанса Б.Б. сам да се омота в отношението си към Плугчиева. Още тогава се вижда, че той си е имал добри отношения с нея, а критиките му са свързани по-скоро със стремежа му да поддържа традиционната си риторика срещу предишните управляващи.
bambi13 спомена нещо, което си мисля отдавна - управлението му напомня Кастро - обикаля с джипа цялата страна и се мъчи да реши сам всеки конкретен проблем. В Куба се стига до там, никой да не върши нищо и да чака Кастро лично да дойде да се разпореди. Дано у нас не стане така!
цитирай
34. ka4ak - 34. diso -Според мен,по важно е,че демонстрира действие и не шикалкави!Екип много трудно се прави и забелязвам нещо което е много ценно!
22.01.2010 16:21
Не мисля, че "оплитането" му в отношението към Плугчиева се дължи на водещата
diso написа:
За ме тя е "куха лейка" като Светла Петрова.
В случая, тя имаше шанса Б.Б. сам да се омота в отношението си към Плугчиева. Още тогава се вижда, че той си е имал добри отношения с нея, а критиките му са свързани по-скоро със стремежа му да поддържа традиционната си риторика срещу предишните управляващи.
bambi13 спомена нещо, което си мисля отдавна - управлението му напомня Кастро - обикаля с джипа цялата страна и се мъчи да реши сам всеки конкретен проблем. В Куба се стига до там, никой да не върши нищо и да чака Кастро лично да дойде да се разпореди. Дано у нас не стане така!

Не протака решенията и се ориентира правилно към успели българи!Не мога да се сетя как се казваше,но директора на Саня Плевен нямаше и осми клас,а работници и ръководство го обичаха и второто качество се взимаше с връзки,а в по новата история Пената постигна най-големия успех в САЩ-94,а когато го избраха за футболист на годината навремето,каза че първото нещо което ще направи е да завърши осми клас!:)))
цитирай
35. ka4ak - 34. diso -това е допълнение към отговора!
22.01.2010 17:06
21. ka4ak - Знам много добре нещата и даже са по дебели от това което казваш!
31.08.2009 16:10
Това е начин,да се развърже малко и на база на тези думи,да действа видимо,като оправданието сме ние!

22. boristodorov56 - 21. ka4ak
31.08.2009 17:17
Е, да - сега всички са готови да го подкрепят!

Всичко е в негови ръце - едва ли има някой, който не желае на ББ да успее да се справи.

Готови сме освен оправдание да бъдем и причината да се направи нещо иначе ..

23. ka4ak - ако успее да затвори митниците както вече прави първи крачки,това неминуемо ще се отрази благоприятно на българския производител!
31.08.2009 23:26
Така е и със всички работи които е изброил в интервюто!Ние просто трябва да ги следим и да пискаме,когато те не се случват!!!
цитирай
36. ka4ak - просто за това говоря,око да види ръка да пипне!Пука ми на черупката как е станало,щом камиона ми може да мине!!!
22.01.2010 17:21
ПолитикаСтачката май спря! Отвориха Кулата–Промахон22.01.2010 17:0110
Гръцките фермери клекнаха пред премиера Борисов


Снимка: Булфото


След 5-дневна блокада гръцките фермери склониха да отворят ГКПП Кулата–Промахон.

Това заяви ръководителят на стачния комитет след срещата му с премиера Бойко Борисов, който спешно пристигна, за да успокои нажежените страсти на граничния пункт.

До обед колоната от тирове достигна до с. Марикостиново, което е на около 5 км от пункта.

Преди минути и премиерът на Гърция Георгиос Папандреу отправи призив към протестиращите да вдигнат блокадите и да участват в диалога за новата земеделска икономика.

Премиерът заяви, че е дошъл краят на отпускането на средства за временни решения, след които земеделците отново се вдигат на протести, а е дошло времето за радикални промени, които ще дадат сигурност и бъдеще на гръцкия земеделец.

Папандреу каза, че блокадите създават проблеми на Гърция и накърняват сериозно образа й пред света.

Думите му идват, след като Европейската комисия настоя гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

От Брюксел увериха, че следят развитието на случая, но не могат да вземат отношение по евентуални български искове за компенсации.

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че България е започнала процедура за иск с компенсации срещу Гърция заради блокадите по границата.

"В момента Гърция нарушава договорите си с ЕС, но ние сме пряко потърпевши. Ако това го правеше България, считайте, че много, много, много тежки санкции веднага щеше да получи.

Всеки час искът на България нараства, защото всеки тир, който спира на границата, допълнително иска 400 евро", каза той”.
цитирай
37. karambol5 - Това, че са прекратили блокадата ...
22.01.2010 19:05
Това ,че са прекратили блокадата -добре :)))
Да си призная точно това ми беше трудно и на мен - да проследя адекватно мисълта и на двамата.
Изказът на Бойко си е такъв- кратък . Но в това интервю е направо умопомрачителен.
Добре е ,че обикновенните хорица го разбират ,когато им говори ,но на моменти е необходимо нещо повече от прости изречения.
Слабост ми е ,но трябва да си призная,че да прочета цялото интервю си беше изпитание .......,а минавам за средноинтелигентен човек....
цитирай
38. ka4ak - ето още нещо от интервюто
22.01.2010 19:06
Общество9-те млн. лв. на Масларова22.01.2010 17:47
Прокуратурата повдига обвинение срещу лявата депутатка


Снимка: БГНЕС

Очаква се до десетина дни прокуратурата да повдигне обвинение срещу бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, съобщиха за БТА източници в Съдебната палата.

На 5 ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска снемането на депутатския имунитет на Масларова, която е разследвана за престъпление по служба.

Според прокуратурата, докато е била министър, тя е нарушила своите служебни задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки, и е набавила за себе си и за Венцислав Иванов Драганов 9 807 000 лева.

По случая се работи от август 2008 г., когато е започнала предварителната проверка.

Предисторията: още през 2007 година социалното министерство започва ремонт на работническата поликлиника в Стара Загора и превръщането й в административна сграда.

Реконструкцията излиза на бюджета почти 20 милиона лева.

Интересна подробност е, че работата стартирала през декември 2007 година, а първите 6 милиона фирмата изпълнител – "Стара Загора 2007", получила няколко дни след откриването на строителната площадка.

Шеф на фирмата е споменатият горе Венцислав Драганов. Според прокуратурата той от дълги години е приятел на Емилия Масларова.

Изграденият от Масларова център стана медиен хит през последните месеци, след като периодично разследващите пускаха сводки за това кое колко струва и как е градено.

Още по тематаПо 40 пачки в плик за Масларова
Имунитет поискан – имунитет даден... от Масларова
Луксът в център "Масларова" - 250 стаи за 19 млн.лв.
Проверяваният от прокуратурата комплекс за социални услуги в Стара Загора се оказа 5-етажен, разполагащ с 250 стаи и лукс обзавеждане.

Според строители дори в годините на строителен бум и високи цени 20 милиона лева за такава сграда е прекалено голяма сума.

Най-фрапиращата цена беше за табелки из коридорите – за 35 000 лева.

Те са от плексиглас, покрити с алуминиево фолио. Договорът за изработката им е сключен на 7 юли между министерството и "Арайз" ООД.

А иначе самата сграда бе осветена на 25 май 2009 г от поп, прекъсван от гръмките слова на Масларова:

"Центърът за комплексни социални услуги е вече факт и искрено се надявам, че този пример, този пилотен проект, ще бъде много заразителен. Следващата ни стъпка и поглед са насочени към Варна", каза тогава тя.


цитирай
39. karambol5 - С интерес следя развитието на ис...
22.01.2010 19:50
С интерес следя развитието на историята с Масларова.
Имам особени антипатии към нея,датиращи от ранните години на"демокрацията ".
Искам само да кажа ,че ще най-добре таз женица да бъде осъдена ,защото вече веднъж е наказана по едни други закони.Да не се стигне до второ наказание ,защото някой ще и спести земното правосъдие.
цитирай
40. ka4ak - 38. karambol5 Това, че са прекратили блокадата ... не ми трябва да ми е слабост,а дали има резултат!
22.01.2010 21:14
21. ka4ak - а това за майките,страшно ми хареса!А бе и доста други неща ми харесаха,но това с майките си е трепач!
29.08.2009 09:35
ka4ak написа:днНови областни управители, почти навсякъде нови шефове на държавни дружества. Защо трябваше и шефовете на РДВР да тръпнат сега в очакване?
Писаха някъде „28 шефове с оставки в джоба”, кърджалийският май вече я подаде.

ббПърво, назначенията в последните два-три месеца за регионални директори преди изборите не ги коментирам, защото те са партийни назначения. Оттам нататък съм абсолютно убеден в правилността на решението на Цветанов, а то е – 20 дни срок на всеки един регионален директор да дойде с отговор на няколко въпроса: кои са босовете в неговата област или регион, кои са наркодилърите, оки са перачите на ДДС, кои са криминалния контингент. И съответно по всеки един от тях да пише: по този се води дело, очакваме след един месец, след пет месеца реализация, по това в момента работим с колегите от ДАНС или БОП, очакваме еди-какво си.

днТ.е. вие не ги гоните тия хора?

ббНа базата на това ние получаваме информация в регионалните дирекции какво се върши в момента и какво се очаква. И всъщност този директор дали си ръководи...

днСтава, за да остане.

бб... дали става или не.

днТ.е. няма да е политическа чистка...

ббАко дойде директор и почне да ми говори, че не знае или тепърва ще търси кои са наркодилърите, ами ако отидеш в един квартал и питаш майките, те ще ти кажат. „Ей там е оня, продава до детската градина, ей тоя там ,другият, ето там” и толкоз.

http://reporter.blog.bg/novini/2009/08/28/borisov-po-lesno-e-da-si-premier-otkolkoto-kmet.387415

цитирай
41. ka4ak - 38. karambol5 - Това, че са прекратили блокадата ... Извинявай нещо ми се бъзна нета!
22.01.2010 22:45
karambol5 написа:
Това ,че са прекратили блокадата -добре :)))
Да си призная точно това ми беше трудно и на мен - да проследя адекватно мисълта и на двамата.
Изказът на Бойко си е такъв- кратък . Но в това интервю е направо умопомрачителен.
Добре е ,че обикновенните хорица го разбират ,когато им говори ,но на моменти е необходимо нещо повече от прости изречения.
Слабост ми е ,но трябва да си призная,че да прочета цялото интервю си беше изпитание .......,а минавам за средноинтелигентен човек....

Не ми трябва да съм супер интелигентен или да ми е слабост,ако реално стават неща които ме тормозят и всеки казва че ще ги оправи,но нищо не се получава!Този огромен държавен апарат ние го издържаме и трябва да работи!Когато семейството ти е сигурно и ти си спокоен,когато има ред в държавата,хич няма да те интересува как е поднесено!:)))
цитирай
42. ka4ak - 40. karambol5 - С интерес следя развитието на ис...Държавната служба е отговорност и за това съм предложил не да се кичат с портрета на Левски
22.01.2010 22:51
,
karambol5 написа:
С интерес следя развитието на историята с Масларова.
Имам особени антипатии към нея,датиращи от ранните години на"демокрацията ".
Искам само да кажа ,че ще най-добре таз женица да бъде осъдена ,защото вече веднъж е наказана по едни други закони.Да не се стигне до второ наказание ,защото някой ще и спести земното правосъдие.

А ПЪРВО ДА ПРОЧЕТЪТ КЛЕТВАТА МУ,А СЛЕД ТОВА ДА СЕ ПОДПИШАТ ЧЕ ЩЕ СЛУЖАТ НА НАРОДА!
цитирай
43. diso - ka4ak, една конструктивна критика
22.01.2010 23:15
Интервюто е достатъчно дълго, а мисълта на водещата - достатъчно хаотична... Добре беше поне визуално да се отделят думите на водещата от тези на интервюирания. Много ми беше трудно да чета и да осмислям.
Моля те, следващия път да е по-лесно за възприемане!
Често съм критикувал и тези ивсички предишни управляващи с единствената мисъл - да управляват по-добре в името на България. Сега Б.Б. ми е на мушката по същата причин:))
цитирай
44. ka4ak - 44. diso - ka4ak, една конструктивна критика Много си прав,но пусти мързел!
22.01.2010 23:51
diso написа:
Интервюто е достатъчно дълго, а мисълта на водещата - достатъчно хаотична... Добре беше поне визуално да се отделят думите на водещата от тези на интервюирания. Много ми беше трудно да чета и да осмислям.
Моля те, следващия път да е по-лесно за възприемане!
Често съм критикувал и тези ивсички предишни управляващи с единствената мисъл - да управляват по-добре в името на България. Сега Б.Б. ми е на мушката по същата причин:))

Плюс това винаги съм смятъл,че когато е поднесено прекалено лесно за смилане,не е полезно!Преди да почна да се занимавам с наркотиците,бях костюмара и от до,но съвсем умишленно,придобих популярния си вид,за да не съм един от многото,а по скоро да се чудиш какво търси тоя в телевизията!Ефекта беше че спряха да ме канят на сватбите на момчетата,но и в най забутаните села ме познаваха!Смятам,че трябва да се потрудиш за да разбереш какво е заложено в текста!Прекалено ясното ,не провокира мисълта и за това се ям с корифеите!:)))сега видях на@41,това явно съм си играл да го направя както ти казваш,а видях и на други цитати съм го правил,но това е било в предишните коментари!:)))
цитирай
45. diso - Просто е достатъчно дълго,
23.01.2010 09:42
а водещата има и така трудна за схващане насока на мисълта. Наложи ми се да отделям време за четене (и въаприемане) на няколко пъти, а знаеш, времето все е кът:)
Добре, е, че премиерът е решителен в действията си, но видя ли карикатурата - мисля от "Сега" при miralyub - "Сега, да ви кажа днес кой на какво е министър!":))
цитирай
46. ka4ak - ббКонтролът е министърът. Това е политическата и фигурата, която управлява.
23.01.2010 11:49
Много ми напомня ЕООД и действа по този начин.По всяка вероятност,първо си пишеш оставката и му я връчваш,а после ти вика прави каквото знаеш!Нямам нищо против фирмата да успее,а това се прави с екип и гламав шеф!
ббИ сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя.

Така че резултата ще е определящото...:)

цитирай
47. karambol5 - Прав си !!!
24.01.2010 14:21
Ама мноого си прав ! Всъщност част от проблемът е и в това ,че в политиката попадат случайни хора. Говоря за БГ и последните 20 год. Влизаш абсолютно неподготвен и твориш глупост след глупост.Като през цялото време живееш с чувство за безнаказаност !
Левски е икона ! Пред него - на колене и с наведена глава !
цитирай
48. karambol5 - Що се отнася до блокадата- мисля, че ...
24.01.2010 14:24
Що се отнася до блокадата- мисля ,че има резултат
цитирай
49. ka4ak - 48. karambol5 - Прав си !!! Това е от рожденият му ден!
24.01.2010 14:37
48. ka4ak - vmir - Трябва да се изучава в училище,за да не го бъркат децата с футболен отбор!И всеки който постъпва на държавна работа
19.07.2009 13:02
в молбата си за постъпване на служба,собственоръчно да пишат и следния текст:
"ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПЕТНЯТ ИМЕТО НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ НАКАЗАНИЕТО Е СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ. ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕПРОСВЕТЕНОСТТА НА НАРОДА НИ И ГО ГРАБЯТ, УЖ БИЛИ ПО-УМНИ И УЧЕНИ, А ВСЪЩНОСТ ЛУКАВИ И ХИТРИ НАКАЗАНИЕТО Е СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ. ЗА ТЕЗИ, КОИТО НАСАЖДАТ ОМРАЗА МЕЖДУ ХОРАТА ЖИВЕЕЩИ В НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО, БИЛО НА ЕТНИЧЕСКА ИЛИ ВЕРСКА ОСНОВА, С ЦЕЛ ДОКАТО СЕ ИЗБИВАТЕ ПО-МЕЖДУ СИ, ТЕ ДА ТРУПАТ БОГАТСТВА, НАКАЗАНИЕТО Е СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ. ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОБЕЩАВАТ МНОГО, САМО И САМО ДА ГИ ИЗБЕРЕТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ, А ПОСЛЕ СЕ ОТМЕТНАТ ОТ ДУМИТЕ СИ, КАТО КАЖАТ, ЧЕ ВРЕМЕНАТА БИЛИ ТРУДНИ И ТЕ ВИДИТЕ ЛИ НЕ ПРЕДПОЛАГАЛИ ЧЕ ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО, НАКАЗАНИЕТО Е КОНФИСКУВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО И ИЗГНАНИЕ ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО НИ. ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПОД БУЛОТО НА РОДОЛЮБИЕТО, ГРАДЯТ ЗАКОНИ, А САМИТЕ ТЕ НЕ ГИ СПАЗВАТ ИЛИ ПЪК ГИ ИЗПОЛЗВАТ С ЦЕЛ СВОЕТО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ, НАКАЗАНИЕТО Е СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ. ТОВА Е КОЕТО ИСКАХ ДА ВИ КАЖА, НАДЯВАЙКИ СЕ, ЧЕ ЩЕ ДОВЕДЕТЕ БОРБАТА ДО КРАЙ. БЪДЕТЕ СИЛНИ БРАТЯ И НЕ ЩАДЕТЕ СИЛИТЕ ,НИТО КРЪВТА СИ, ЗАЩОТО ОТЕЧЕСТВОТО НИ НЯМА ДА ПРИПИШЕ ЗАСЛУГИТЕ ВИ ДРУГИ МУ, НИТО ПЪК ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА ПОТЪНАТ В ЗАБВЕНИЕ. И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ."
след това да си попълнят данните и да се подпишат!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ka4ak
Категория: Политика
Прочетен: 6526720
Постинги: 470
Коментари: 13674
Гласове: 88769
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031