Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2018 08:38 - Светът е потресен от жестокото убийство на Виктория Маринова Прокуратурата: Убитата журналистка била удряна в главата и задушавана
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8612 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Тялото на Виктория Маринова е открито в обрасла с растителност зона. На няколко метра от него са открити и вещи на жертвата. Липсвали са мобилният ѝ телефон, ключовете от автомобила ѝ, очилата ѝ, както и част от дрехите.

”Все още не е установен извършителят на убийството на 30-годишната жена от Русе”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Смъртта е причинена от удари в главата и задушаване”, коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев на извънреден брифинг.

 

Тялото на Маринова е открито в обрасла с растителност зона. На няколко метра от него са открити и вещи на жертвата. Липсвали са мобилният ѝ телефон, ключовете от автомобила ѝ, очилата ѝ, както и част от дрехите.

 

Колата й не била в близост до мястото, където е открита, но било установено, че е оставена там от нея.

 

Преди убийството Виктория Маринова е била на кафе с приятелки. Тя се е разделила с тях с намерението да спортува, тъй като е искала да участва в спринт в неделя.

 

Тя се е запътила към стария кей, където русенци спортуват. Именно там е намерена убита.

 

Журналистката е водила предаването „Детектор” и е разследвала различни злоупотреби, като например източването на европейски фондове.

 

Премиерът Борисов обеща скоро да бъде намерен виновникът за смъртта на тв водещата."Изпратили сме най-добрите криминалисти и вярвам, че скоро извършителят ще бъде открит", каза Борисов.

Има достатъчно събран ДНК материал на местопрестъплението в Русе, се разбра от думите на премиера след днешното национално съвещание на МВР.


"От начина, по който се работи, от многото събран ДНК материал – въпрос на време е да разкрият извършителя", коментира Борисов. Той подчерта, че в разследването са включени най-опитните експерти и призова те да не бъдат притискани.

По-рано днес стана ясно, че тялото на 30-годишната жена е открито в събота в храсти близо до кея на река Дунав на труднодостъпно място. Разпознаването на жертвата е станало късно снощи.

Според първоначалната информация жената е била нападната докато е тичала покрай реката в Русе.

В 10:30 тя пие кафе с колеги, след това казва, че отива да бяга на кейовете. В 14:18 човек подава сигнал, че е намерено тялото ѝ.

Разследващите заявиха на пресконференция в Русе, че работят по всички възможни версии за убийството на Маринова, която е била бита, изнасилена и душена. При откриването на тялото са липсвали мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата ѝ, лични документи, както и част от дрехите. Затова е отнело време да се установи самоличността на жертвата. Смъртта била причинена от комбинирана травма на главата и задушаване като разследващите нямат данни извършителите да са повече от един.

Маринова е била водеща на предаването "Детектор" и административен доректор на телевизия ТВН, която се описва като "водещият новинарски и информационен телевизионен канал в Североизточна България". Тя е била и член на съвета на директорите й, заедно с Свилен Максимов и Анна Колева, като Максимов е и представител на дружеството - собственик "Май Фай".

В последното издание на предаването е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха задържани от полицията за кратко, докато работеха по разследване за източване на евросредства.

Версиите са свързани както с обир, така и с работата й и личния й живот, но от думите на представителите на разследващите работата й е малко възможен мотив.

"Работи се по отношение на лица от криминалния контингент, проявени по тази линия. Наблизо има и психиатрично заведение, което също е обект на наша проверка – дали някое от лицата вътре се е отклонило. Работи се и по видеокамери и свидетели, за да се стигне до извършителя. Работи се и с най-близкото обкръжение на пострадалата, за да установим нейните контакти и проблеми, които е имала преди да се случи това брутално убийство", каза по-късно и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред медиите, цитиран от "Фокус"

Научноизследователски институт по криминалистика вече изследва веществените доказателства, открити на място, като в кратки срокове се очакват заключения от тях, за да има по-голяма конкретност и разследващите да са по-ефективни в работата си, добави окръжният прокурор Георги Георгиев.

Убийството на журналистката събуди много по-голяма реакция извън България.

"Български разследващ журналист е убит", съобщи Politico. Според медиата в момента на убийството Виктория Маринова е работила по разследване за предполагаема корупция при усвояването на еврофондове. Последното предаване на Маринова, казва Politico e за разследването на "Бивол" по така наречения от тях "Джи пи гейт" - мрежа от консултанти и фирми, за които изданието твърди, че са свързани със строителната компания "Джи пи груп".

"Полицията в България разследва убийството на разследващия репортер Виктория Маринова", съобщава и BBC, като припомня, че страната ни е на последно място по свобода на медиите в ЕС.

"Шокиран съм от ужасното убийство на разледващия журналист Виктория Маринова в България. Спешно настоявам за пълно и подробно разследване. Извършителите трябва да понесат отговорност", написа в twitter представителят за свободата на медиите в ОССЕ Харлем Дезир.

image OSCE media freedom@OSCE_RFoM    

Shocked by horrific murder of investigative journalist Victoria Marinova in #Bulgaria. Urgently call for a full and thorough investigation. Those responsible must be held to account. #journosafe #SOFJO

3:53 PM - Oct 7, 2018  

"Асоциацията на европейските журналисти - България е потресена от вестта за убийството на Виктория Маринова, административен директор и водеща в телевизия TVN Русе", се казва в официална позиция на организацията. "АЕЖ-България изразява искрените си съболезнования към семейството и близките на младата жена. Настояваме за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление", казват още от асоциацията.

"За трети път в рамките на една година журналист бива убит в страна от ЕС. Убийство, свързано с разследване за корупция?", написа в twitter и евродепутатът Софи Велд

 

Все още не може да се каже дали убийството е свързано с работата на Маринова, дали в него има личен мотив или престъплението е извършено по съвсем различни подбуди. Това казва българската полиция към момента, това уточнява и Би Би Си в материала си за жестокото убийство в Русе.

image

Британската медия изброява и убийствата на журналисти тази година - това на Маринова е третото в Европейския съюз за последната година и четвъртото от началото на 2017 година досега. България е на последно място по свобода на медиите в ЕС, според "Репортери без граници", припомня Би Би Си.

 

Синът на един от тези убити през последната година журналисти - Ендрю, чиято майка Дафне Каруана Галисия беше взривена в автомобила си през октомври 2017 г., също реагира на убийството в България:

With #DaphneCaruanaGalizia"s assassination, Malta reminded Europe that even prominent journalists can be murdered with impunity. Our institutions failed to adequately respond to that reminder. Now a third journalist, #VictoriaMarinova, has been murdered in an unspeakable manner. https://t.co/hQ2mogGlDb

Би Би Си не е единствената световна медия, която реагира на жестокото убийство у нас. В. "Гардиън" също пише за него днес, като подчертава, че международната общност осъжда покушението.

image

 

Реакциите в социалните медии са десетки. Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Манфред Вебер писа в Туитър, че е шокиран от бруталното убийство на български журналист. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер и подчертава, че това е много притеснително и че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

Shocked by the brutal murder of Bulgarian journalist #VictoriaMarinova. My thoughts are with her family. She is the third journalist killed in the EU in one year. This is deeply worrying. A full investigation by the Bulgarian authorities is needed urgently.

— Manfred Weber (@ManfredWeber) October 7, 2018

Ужасин съм да науча за убийството на журналист, който е разследвал корупция в България - пише Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, евродепутат от Белгия от 2009 г. и министър-председател на страната от 1999 до 2008 г. 

Horrified to learn of the murder of the journalist #VictoriaMarinova, who was investigating corruption in Bulgaria. The third journalist to be murdered in an EU country within a year. We need a full investigation into this abhorrent crime. https://t.co/iT32e62GA1

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) October 7, 2018

Следя отблизо разследването за ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България - пише посланикът на Канада за България, Румъния и Молдова Кевин Хамилтън, който настоява бързо да бъде проверено дали убийството е свързано с работата ѝ.

I will closely follow investigation into horrific murder of investigative journalist Viktoria Marinova in #Bulgaria. #noimpunity for killers of Journalists. Need to quickly determine if linked to her work. Full statement:  https://t.co/03YNjQ93CL

— OSCE media freedom (@OSCE_RFoM) October 7, 2018

Остра е реакцията и на международни журналистически организации.

The #ECPMF is shocked by the murder of Bulgarian investigative journalist #VictoriaMarinova and demands a swift and thorough investigation into the crime by the Bulgarian authorities instead of playing it down https://t.co/ETa8OgwcQG

— ECPMF (@ECPMF) October 7, 2018

"CPJ is shocked by the barbaric murder of journalist #VictoriaMarinova. Bulgarian authorities must employ all efforts and resources to carry out an exhaustive inquiry and bring to justice those responsible." @at_tgibson #Bulgariahttps://t.co/gc6xjyw19a pic.twitter.com/uMU2vIDj7v

— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) October 7, 2018   В Болгарии убита тележурналистка Виктория Маринова Короткая ссылка 21:20   В болгарском городе Русе убита тележурналистка Виктория Маринова. Её тело было найдено в парке в субботу, 6 октября. image
  • Facebook

Как пишет The Telegraph, женщину несколько раз ударили по голове, а затем задушили.

Глава МВД Болгарии Младен Маринов позднее подтвердил, что на теле погибшей также были найдены следы изнасилования.

В конце сентября Маринова запустила собственное ток-шоу «Детектор» на телеканале TVN. Первый эпизод, вышедший 30 сентября, был посвящён расследованию возможного мошенничества с фондами ЕС.

В октябре 2017 года на Мальте в результате взрыва автомобиля погибла журналистка Дафне Каруана Галиция. В декабре стало известно о задержании восьми человек в рамках расследования данного дела.

 

Кметът на Русе изказва своите съболезнования към семейството и близките на Виктория Маринова. 

Пламен Стоилов заяви, че Русе е потресен от жестокостта, с която бе отнет животът на една майка, уважаван русенски журналист и общественик! 

"Изказвам своите най-дълбоки съболезнования към семейството и близките на Виктория Маринова! Градът ни е потресен от жестокостта, с която бе отнет животът на една майка на шестгодишно дете, уважаван русенски журналист и общественик! Настоявам разследващите институции час по-скоро да разкрият извършителя на това брутално престъпление и той да получи справедлива присъда! 

Почивай в мир, Виктория!"

 



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171929
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031