Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 22:49 - Христина Балинска: Дано човечеството успее да спре собственото си самоунищожение
Автор: rosibel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15493 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2011 08:32


image

l
Винаги се е увличала по Астрономията
 
l Определя себе си като честен и отговорен човек, романтичен и много земен

Като типичен представител на астрономически знак Дева – Христина Балинска се опитва да въведе ред, често безрезултатно, в хаоса на живота си. Когато не успява, хуква по баирите, благославяйки близостта на Витоша, за да се освободи от непотребните емоции. Водещата на прогнозата за времето по Би Ти Ви е завършила “Геофизика” и “Метеорология” в Софийския университет, но по душа е философ. Наблюденията са се превърнали в неделима част от живота й. Затова домът й се намира на стратегическите 635 метра надморска височина. Има прекрасна дъщеря Елена и домашен любимец - персийски котарак. Христина Балинска играе тенис с желание и при всяка възможност, но за съжаление обаче все още не е в рубриките на колегите от спортната редакция по Би Ти Ви.

Трябва ли човек да бъде синоптик, за да води прогнозата за времето?
Много е важно, когато говориш за нещо, да го разбираш. Така и хората, които те слушат и гледат, а в случая те не са никак малко, ще те разберат по-добре. Зрителят е много чувствителен и критичен и долавя всеки фалш, всяка неувереност, както и не на място използвана дума или фраза.

Трудно ли се подготвя метеорологична прогноза?
Това действително е отговорен и непрекъснат процес, който изисква следене на синоптичната обстановка в страната, на данните от синоптичните станции във всички страни, включени в Световната Метеорологична Организация, на резултатите от числените модели на атмосферните процеси и какво ли още не. С това са натоварени колегите-синоптици от Института по Метеорология и Хидрология при БАН, на които е възложена подготовката прогнозата за времето на Би Ти Ви.

Случало ли ви се е да не познаете какво ще бъде времето и ако да как се чувствате след това?
Едва ли има синоптик на Земята, който да няма провал на своя прогноза за времето. Природата и особено природните стихии са нещо, което не можеш да затвориш в епруветка, да експериментираш с него и да изучиш всичките му свойства и реакции. Научното опознаване на природата е сравнително отскоро и макар че е постигнат голям напредък, природата крие все още много тайни. Що се отнася до това как се чувствам аз в такива случаи – и сега, когато прогнозата не е подготвена от мен, както и през годините, когато работех като синоптик в Института по метеорология, всяко различие между очакваното и действителното време, особено ако е съществено, ме разстройва ужасно. Макар че не трябва да забравяме, че става дума за прогноза - нещо, което може да се случи с някаква вероятност. 

image

Метеорологията за вас е професионална реализация или нещо друго? 
Когато след втори курс във Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” трябваше да избера по-тясна специалност, дълго се колебах между различните области във физиката. Физиката - това е една фундаментална, и необятна и много интересна наука. Винаги съм се увличала от Астрономията – Космоса с неговите тайни. Все пак избрах науките за Земята, на която живеем и атмосферата, която я обгръща – Геофизиката и Метеорологията. И не съжалявам.

imageЛаиците питат често, ще се промени ли така климатът, че да дойде краят на света и кога? 
Ако доскоро въпросът “Затопля ли се климатът на Земята?” нямаше еднозначен отговор, след резултатите от изследванията през последното столетие учените са единодушни, че затоплянето е факт. Тук могат да се дадат много конкретни цифри и факти, но аз ще се огранича само с “най-видимите” прояви на тенденцията към затопляне все по-тежки наводнения и разрушителни бури, заедно със засушавания и дълги периоди на необичайно топло време. Неотдавна германските и швейцарските метеоролози обявиха зимата на 2006/2007 за най-топлата, откакто се водят наблюденията в тези страни. Последиците от глобалното затопляне действително могат да бъдат много сериозни, дори катастрофални, не само за околната среда, но и за здравето на човека. Но нека бъдем оптимисти. Учените вече успяха да привлекат вниманието върху този сериозен проблем. Ангажираха се дори и политиците. Да се надявам, че човечеството ще успее да спре собственото си самоунищожение.

Кой синоптик буди у вас възхищение и с какво?
Легендарният Минчо Празников – и като човек, и като професионалист.

Какво още бихте искали да постигнете?
Това, което се опитвам да постигна, но все още почти безрезултатно, е да приемам по-спокойно сблъсъка с човешката грубост, нахалство, безочливост и глупост.

Какво е характерно за вас като личност и като жена?
Трудно е човек да дава оценка на себе си, но със сигурност мога да кажа, че съм честен и отговорен човек, едновременно романтичен и много земен, не особено суетен и непоправимо наивен.

Как започва денят ви?
Много различно, в зависимост от деня от седмицата и графика ми на работа. Но все пак обичайно започва с “каничка горещо кафе” на тераса на 15-тия етаж със страхотен изглед към Витоша.

За какво не ви остава време?
За дъщеря ми, за приятелите, за книгите, за спорта и още нещо.

Как се разтоварвате от стреса? 
С добри приятели, с книги, туризъм в невероятно красивите ни планини и разбира се със спорт – според сезона ски или Тенис. Тенисът, с голямо “Т”, в който последната години постигнах много добри резултати. На провелия се в телевизията турнир спечелих първото място при жените, както и второ при двойки жени и смесени двойки. А на провелия се през лятото Републикански турнир по тенис за журналисти взех първото място при смесените двойки и при двойки жени.

Как поддържате домашния уют?
Опитвам се, но не винаги успешно, да оставям проблемите и евентуално лошото си настроение пред входната врата.

За финал, какво бихте пожелали на нашите читатели?
Да се радват на всеки хубав миг от живота си и да не забравят, че най-важните неща в живота не са НЕЩА.


Публикувано във Вестник за дома - брой 22 /от 30.05 до 06.06.207/




Тагове:   ДАНО,   самоунищожение,


Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Освен всичко друго е и...
07.09.2010 10:29
Освен всичко друго е и страхотно гадже! Родена е за любов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rosibel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1019488
Постинги: 85
Коментари: 12
Гласове: 262
Архив
Блогрол